2019.08.14. 07:00
Vízpart, pokróc... és mozi!
A kertmozi már önmagában remek intézmény, de ha az élményt azzal tetézzük, hogy a mozi rögtön a víz mellett található, akkor már igazán azt gondolhatjuk, hogy ennél jobb már nem is lehet…

A Káptalanfüredi Kis Strandon augusztus 15-én, csütörtökön este beindul a Balatoni Strandmozi, nem kisebb durranással, mint a Macskafogóval. Idén nyárra csak három előadást terveztek, de ha minden jól sikerül, akkor jövőre akár az egész szezonban jöhetünk pokróccal a hónunk alatt, hogy a filmtörténet klasszikus, és/vagy szórakoztató alkotásait élvezzük a nyári estéken. Az egyik ötletgazdával, Horváth Gáborral beszélgettem.

Hogy született meg a strandmozi ötlete?

– A barátnőm szüleinek Káptalanfüreden van nyaralója, évek óta rendszeresen ide járunk. A Káptalanfüredi Kis Strand pedig egy igazi gyöngyszem, szeretjük a hangulatát, a nyár szinte minden hétvégéjét itt töltjük a barátnőmmel. Egyébként mindketten győriek vagyunk, és ott már régóta benne vagyunk a „popszakmában”, a Rómer Háznak szervezzük a programjait, koncerteket, színházi előadásokat és filmvetítéseket.

Most is strandolás közben jutott eszünkbe, hogy milyen jó lenne este elmenni moziba, illetve milyen jó lenne megnézni este egy filmet a strandon. Ha jól tudom, vannak ugyan kertmozik a Balaton körül, de ilyen, ami a vízparton van, és pokróccal elfekszenek az emberek, egy sincs. Máshol van ilyen, persze, nem mi találtuk fel, de úgy döntöttünk, megpróbáljuk. Elég későn jutott eszünkbe, a nyár közepén, de azonnal megkerestük Balatonalmádi Önkormányzatát, hogy mit szólnak hozzá. Eredetileg a jövő szezonról kérdezősködtünk, tudni akartuk, van-e rá egyáltalán lehetőség, álmodozzunk-e tovább. Ők nagyon pozitívan álltak a kérdéshez, örültek, hogy valaki egy plusz programelemet hozna város kulturális életébe. Beszélgettünk, tervezgettünk, és ott jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a jövő szezont megelőznénk egy próbavetítéssel.

Ez tehát most szigorúan próbavetítés lesz. Megnézzük, hogy alkalmas-e a helyszín, hány ember kíváncsi rá, hogy sikerül… mert az egy dolog, hogy az íróasztal mögött jól hangzik, de csak a helyszínen fog kiderülni, hogy tényleg működik-e. Ha igen, szeretnénk jövőre rendszeressé tenni. Nyilván nem az elsőtől függ, hogy jövőre lesz vagy nem lesz. Mi bizakodunk, és már a jövő évre készülünk, méghozzá a szezon elejétől. Persze, csak jó időben.

– Épp kérdezni akartam, hogy van-e bármilyen forgatókönyv eső vagy vihar esetére, van-e B terv?

– Nincs. Az ilyen szabadtéri piknikvetítéseket csak jó időben tudjuk lebonyolítani. Esőben, szélben, viharban úgyis csak a fanatikusok maradnának nézni… A technikának sem tesz jót az eső, a 7×4 méteres vászon pedig elszállna egy nagyobb szélben…

Rossz idő esetén visszafizetjük a jegyek árát vagy elnapoljuk az előadást. Attól is függ, hogy hogyan tudjuk beiktatni a műsorba, vagy hogy milyen rendszerességgel lesznek vetítések. A terveinket csak jó időben tudjuk megvalósítani.

– A próbavetítések három filmje egymástól nagyon különböző mű. Milyen szempontok alapján választottátok ki? Azért ilyen nagy a merítés, hogy megfigyeljétek, melyikre jönnek a legtöbben?

– Semmi ilyen célunk nem volt, igazából a kedvenceinket választottuk ki. A Macskafogó örök klasszikus. Győrben havonta kétszer is játsszuk, és amikor csak tehetem, beülök és megnézem. A Rossz versek rendezőjével, Reisz Gáborral nagyon jó a kapcsolatunk, úgy volt, hogy ide is el fog tudni jönni egy közönségtalálkozóra, de végül máshogy alakult. A Rossz verseket azért választottuk, mert a rajzfilm mellé mindenképp szerettünk volna egy magyar filmet. A Zöld könyv pedig az új kedvencem. Nem azért, mert számtalan díjat és jelölést begyűjtött, hanem az egy nagyon élvezhető film, mindenképpen érdemes megnézni.

Nehéz volt a választás, rengeteg filmünk van, ha most kérnék tőlem, azonnal le tudnám adni a jövő év két és fél hónapjára szóló programtervet, pedig addig még nagyon sok minden fog változni, újak fognak megjelenni.

Azt mindenképp szeretném hozzátenni, hogy nem akarunk versengeni a plázamozikkal, nem azt a vonalat szeretnénk szabadtérre vinni, ahogy a művész mozikat sem, hanem valahol a kettő között megtalálni az egyensúlyt, és megkeresni olyan klasszikusokat, amelyek most újra előkerültek.

Mikor dől el, hogy lesz-e jövőre Balatoni Strandmozi?

– Pontosan nem tudjuk. Az önkormányzat nagyon biztat, mi pedig lelkesek vagyunk. Meglátjuk…

Mire készüljön a közönség?

– Elsősorban füvön ülős, leheveredős estéknek terveztük, akár piknikkosárral, ha hoz valaki. Pokrócunk van. Idősebbek kedvéért egy-két székkel, paddal készülünk, de elsősorban a fű kényelmére számítunk.

 

A Balatoni Strandmozi próbavetítéseinek időpontja:

– 2019. augusztus 15. 21:00 Macskafogó

– 2019. augusztus 16. 21:30 Rossz versek

– 2019. augusztus 17. 21:00 Zöld könyv

Káptalanfüred, Kis strand (Sirály utca 2.)

 

Jó szórakozást!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva