Krausz Andrea | 2020.04.17. 17:00
Vízre bocsátották a Balaton nosztalgiahajóját
Véget értek a Csobánc karbantartási munkái, a felújítást követően vízre engedték a 93 éves hajót. Elegánsan siklott a habok közé a Balatoni Hajózási Zrt. siófoki telephelyén, de egyelőre még csak a veszteglő vízi járművek sorát gyarapítja.

„Ugyan a személyhajózási szezon nem tudott elindulni húsvétkor, de a háttérben folyamatosan zajlanak a felkészítési munkálatok, hogy mielőbb újra igazi hajós élményekben lehessen részetek.” Írták a hajózási szakemberek a közösségi oldalon. A koronavírus- járvány miatt a személy- és sétahajózás sem működhet a Balatonon, pedig a hagyományok szerint Nagyszombaton indult volna a szezon. A kompközlekedés is szigorításokkal zajlik, ami szerint óránként közlekednek a járatok, de gyalogosokat, kerékpárosokat és motorosokat nem szállítanak.

Télen, kora tavasszal folyamatosan zajlottak a BAHART hajóflottájának különböző karbantartási munkálatai, a parti tevékenységhez a hajók kisólyázására van szükség, hogy a vízről hozzáférhetetlen területeken is el lehessen végezni a felújítást.

A munkálatok végén ilyen szépen siklott a vízre a Csobánc:

Csobánc nosztalgiahajó leengedése

Ugyan a személyhajózási szezon nem tudott elindulni húsvétkor, de a háttérben folyamatosan zajlanak a felkészítési munkálatok, hogy mielőbb újra igazi hajós élményekben lehessen részetek!⚓️?Kollégáink elkészültek az időszakos parti karbantartási munkálatokkal a Csobánc nosztalgiahajón, így ma újra vízre kerülhetett. Reméljük, hogy minél hamarabb utasokkal a fedélzetén szelheti a Balaton vizét és átélhetitek azt, amit egy fotó sem adhat vissza!??⚓️

Közzétette: Balatoni Hajózási Zrt. – 2020. április 15., szerda

A Csobánc a Balaton egyik kalandos múltú hajója, amit 1927-ben építettek Budapesten. A XX. század korabeli divatja szerint egy igazi luxusjármű született, vastesttel, tíkfaborítással, elektromos világítással és dízelmotorral (akkor ez volt az első dízeles a tavon). A Csobánc azonnal a Balatonra került, a Badacsony környéki úri közönség kedvelt hajójaként szelte a vizet a század közepén, de a II. világháború idején kis híján szomorú sorsra jutott.

A Csobánc ma is közkedvelt (Fotó: Balatoni Hajózási Zrt hivatalos)

 

1945. március 26-án a visszavonuló német csapatok felrobbantották, de még abban az évben kiemelték a vízből, és a helyreállítását követően a Balatoni Hajózási Vállalat, majd 1955-től a MAHART tulajdonában működött.

A mai napig nagyon szereti a sétahajózó közönség, a nosztalgikus időket idézi például a kormányállásban díszelgő eredeti rézborítású iránytű, valamint a hajó orrészében álló harang.

Nyitókép: Facebook/Balatoni Hajózási Zrt.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva