Bólyi Alexandra | 2018.07.21. 09:00
Völgyesi Gabi: Madárlesen Matula bácsi nyomában
A Unique zenekar idén jubileumi koncertsorozattal ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Völgyesi Gabi énekesnővel a Balatonhoz kötődő emlékeiről nosztalgiáztunk.

– Milyen balatoni emlékeid vannak gyerekkorod nyaralásairól?

– Az előző rendszerben divat volt vállalati üdülőben kipihenni az egész éves munka fáradalmait, és édesanyámnak is sokszor volt lehetősége a cég üdülőjében eltölteni egy turnust, így gyerekkoromban minden évben leutaztunk. Az volt a jó, hogy nem csak a mi családunk tölthette ott az időt, hanem a rokonok is. Fantasztikusan jól éreztük magunkat, ahogy összegyűlt a család, a barátok. Emlékszem sok Barbi babát is kaptam ajándékba. Amikor nagyobb lettem, mindig szerelmes lettem egy-egy ott nyaraló fiúba, aki persze mindig idősebb volt nálam, és természetesen a legjobb példányokat néztem ki magamnak. Ezek a „szerelmek” általában egy hétig tartottak, de volt, akivel leveleztem a nyaralás után is. Sokat fürödtünk a Balatonban, mert közel volt a szállásunk a parthoz.

– Sok helyen koncerteztetek a Unique-kal, és ebből a balatoni helyszínek sem maradtak ki. Kedvelitek a szabadtéri fellépéseket?

Mindig van egy nagyon jó atmoszférája és hangulata ezeknek a koncerteknek, bár néha a természeti elemekkel – mint a szél – meg kell küzdeni. Volt, hogy teljesen kiszáradt a szám éneklés alatt, és folyamatosan koncentrálnom kellett, hogy ez ne tűnjön fel a nagyérdeműnek. Ilyenkor a lényeg, hogy a közönség ebből semmit ne vegyen észre.

– Van valami különleges koncertélményed?

Balatonföldvár és Szántód határában van egy családi ház, ahová nyáron több alkalommal is leutazunk, ezért sok időt töltöttem ott, így minden részét ismerem a helynek. Két éve Földváron koncerteztünk, és jobban izgultam, mint más fellépésnél, mert éreztem, hogy ez hazai pálya, jobban nyomja a felelősség a vállamat, mert most nem pihenni vagyok lent, hanem én vagyok a „porondmester”, nekem kell szórakoztatni a közönséget. Persze kár volt aggódnom, nagyszerűen sikerült a koncert.

„Egy diétának köszönhetően most jól érzem magam fürdőruhában is”

 

– Egyik kedvenc Unique dalomat, a “Veled egy lélegzetben” című szám videóklipjét is a Balatonon forgattátok.

Részben igen, a balatonboglári kilátó az egyik helyszín. A Nagy Duett forgatása alatt határoztuk el, hogy a dalból klipet készítünk, és a rendezőre bíztuk, hogy találja ki, őt mi inspirálja. Az az ötlete támadt, hogy a Balatonról mindenkinek a feltöltődés, a nyugalom jut eszébe, és jól passzol a szöveg képi világa ehhez a könnyed, kellemes érzéshez.

– Szakítotok időt a fiúkkal is egy hosszabb nyaralásra?

Klasszikus nyaralást nem tervezünk, mert túl sok felkérésünk van, és azt érzem, hogy ezeket a lehetőséget most nem szabad elengedni. A nagyobbik fiunk, Martin most lesz elsős, ősztől megy iskolába, így nem lesz időnk elmenni utónyaralásra sem, ahogy eddig tettük. Majd beosztjuk az iskolai szüneteket. Ez még nagyon kialakulóban van, majd megtervezzük, hogyan oldjuk meg. Jövő nyáron talán ki fogunk venni két hetet, amit előre jelzünk a koncertjeink értékesítőjének, hogy ez idő alatt ne vállaljon fellépéseket.

Eliot és Martin is szívesen ismerkedik a hajózás rejtelmeivel

 

– Ha a Balaton környékén léptek fel, előtte elindultok korábban és benéztek egy borfesztiválra vagy más helyszínre?

Nem, mert ha fellépés van, akkor többen megyünk, és nem akarunk mások idejével gazdálkodni. Jövő héten is leutazunk a rokonokhoz, és már elterveztem, hogy elmegyünk Tihanyba a Pál Csárdába, és ott eszünk. Ez az étterem az apátság alatt található, isteni ételeik vannak és nagyon hangulatos hely. Utána elmegyünk a Rege Cukrászdába, amit azért is imádunk, mert fantasztikus kilátás nyílik az egész tájra és a Balatonra. Tervezünk még hajókirándulást Balatonfüredre, a Szent Miklós hajóval, ami a legnagyobb a Balatonon (remélem még megvan, tavaly azzal hajóztunk ki).

– Említetted, hogy rokonaid vannak a Balaton környékén…

Igen, apukám lánytestvére Marika és a férje Vladimir aki egyébként perui indián származású , ugyan Stockholmban élnek, de a nyarakat többnyire a Balatonnál töltik. Ők a bázis, hozzájuk szoktunk lemenni, később csatlakoznak hozzánk a testvéreim és a szüleim is. Marikáék egyébként hatalmas ornitológusok, madár- és természetimádók. Esténként kimegyünk velük távcsővel nézzük a madarakat. Ismernek olyan természetvédelmi helyeket, ahonnan megleshetjük a különféle állatok természetes élőhelyét. Bemegyünk a nádasba, ahol tipikus Matula bácsis Tüskevár környezetben érezhetjük magunkat, csak a meleg szokott határt szabni, hogy meddig tudunk kint maradni.

– Jól hangzik, ezek szerint marad időtök pihenésre is a koncertezések között…

Szerencsére nem sok, mivel a Unique zenekar 20 éves jubileumi koncertsorozatával járjuk az országot, és készülünk két kiemelt fellépésre. Az egyik helyszíne a debreceni víztoronykert augusztus 3-án, ami klasszikus elektropop hangzású előadás lesz, a másik Budapesten az Erzsébet téren (Fröccsteraszon) augusztus 9-én lesz, ide egy másfél órás akusztikus koncerttel készülünk, ahová szeretettel várjuk a közönséget.

Szöveg: Bólyi Alexandra
Fotók: Völgyesi Gabi

Olvasd el többi sztárinterjúnkat is!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva