likeBalaton.hu | 2020.09.08. 07:00
Volt, aki azt hitte ufót lát - tűzgömb világította meg a Balatont
Fantasztikus égi jelenséget videóztak a Balatonnál. A fonyódi Várhegyen lévő kilátón elhelyezett kamera rögzítette, amint egy tűzgömb húzott át az égen.

Ha valaki szombat éjjel nem tudott aludni és inkább az eget kémlelte hajnalban, érdekes jelenséget láthatott. Az időkép fonyódi kamerafelvételén is szépen látszik a felettünk elhúzott fényes tűzgömb. Az égbolton elhaladó meteor annyira fényes volt, hogy megvilágította a Balaton vizét is. A felvételen éppen ez a pillanat látszik.

A meteorológiai honlapon azt írják az északnyugati égbolton volt megfigyelhető a tűzgömb egy pillanatra hajnali 4:37-kor, az ország különböző pontjairól is jól lehetett látni. Több kamerafelvételen is szépen látszik a különleges, kamerával ritkán elkapható jelenség.

 

A tűzgömb jelző egyáltalán nem túlzás, ez valójában egy hivatalos elnevezés, a csillagászatban azokat a meteorokat nevezik így, amelynek fényessége eléri vagy meghaladja a -4 magnitúdót, ami egyébként a Vénusz fényessége az éjszakai vagy a hajnali égbolton.

Az, hogy egy meteoritot látunk az égen, nem is olyan ritka jelenség, mint gondolnánk. A csillagászok számításai szerint évente mintegy 54 tonna anyag hull a Földre kozmikus por vagy meteorit formájában.

Ha szeretsz ilyesmiről olvasni nézd meg ezt: tavaly hullócsillagokról írtunk.

Nyitókép és videó: idokep.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva