Fábos Erika | 2019.06.14. 17:00
Vonattal mész a Balatonhoz? Így lesz olcsóbb a jegy!
Akár az északi, akár a déli partra akarsz vonatozni, jó utánanézni a nyári kedvezményeknek. Több lehetőség is van, hogy olcsóbb legyen a jegy.

Június 15-től, már a vasúti nyári menetrend is a balatoni turisztikai szezonhoz igazodik. A MÁV-START az idén úgy állította össze a kedvezményeit, hogy megnézték: mik voltak tavaly nyáron azok, amiket az utasok legszívesebben vettek igénybe. A Balatonhoz utazók még válogathatnak: öt különböző lehetőség is van, hogy spóroljanak.

Budapestről a Balatonra korlátlan számú utazást biztosít a 30 napra váltható Balaton-bérlet. Ezt, 14.900 forintért Budapest és bármely balatoni állomás között, bármennyi utazáshoz fel lehet használni, de a balatoni állomások között is korlátlanul lehet vonatozni vele.

A diákok a Vakáció bérlettel spórolhatnak: 15, 30, 60, vagy 90 napos bérletek közül lehet választani, amivel aztán korlátlanul lehet utazni minden belföldi járattal, másodosztályon, a Balatonhoz és a parton az állomások között. A 15 napos, 9.900 forint, a 90 napos bérletért 34.900 forintot kell fizetni.

Aki az északi oldalra megy és Balaton Best Card kártyával rendelkezik, október 31-ig 50 százalékos kedvezményt kaphat egy utazáshoz, 2 fő részére, a Balatonfüred-Balatonalmádi és a köztes állomások – Balatonarács, Csopak, Alsóörs, Káptalanfüred – között.

A nyári balatoni vonatok egy részére peremidős kedvezményt is nyújtanak. Ez azt jelenti, hogy a kevésbé forgalmas időszakokban olcsóbban lehet utazni.

Érdemes arról is tudni, hogy szeptember 30-ig, 33 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a MÁV-START és a GYSEV teljes belföldi hálózatán, tehát a Balatonhoz is, azok, akik utazásuk megkezdésekor bármilyen érvényes dolgozói vasúti bérlettel rendelkeznek.

Siófokra és az Aranypartra a Siófoki FLIRT sebesvonatok visznek legrövidebb idő alatt Kelenföldről. A menetidő mindössze 1 óra 11 perc. Balatonfüredre, a Kék Hullámmal érhetünk a leggyorsabban, az út 1 óra 52 perc Kelenföldről. De, ha izgalmasabb úti élményre vágy, kirándulhatsz is egy gőzmozdonnyal, erről itt írtuk.

Ezek a vonatok mennek az északi partra

Kék Hullám
Budapest és Tapolca között naponta kétóránként Kék Hullám sebesvonatok közlekednek, melyek Balatonfüredig csak Kelenföldön, Székesfehérváron és Balatonalmádiban állnak meg, Balatonfüred és Tapolca között pedig minden állomáson és megállóhelyen. A Kék Hullám vonatokon, 16 darab kerékpár szállítására is lehetőség van.

Tekergő
A Budapestről Tapolcáig közlekedő Tekergő gyorsvonatok csak a nagyobb forgalmú állomásokon és megállóhelyeken állnak meg. Ezeken a vonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsik is vannak, 16-47 darab kerékpárt tudnak elvinni.

Katica
Budapest és Balatonfüred között naponta kétóránként Katica sebesvonatok közlekednek, melyek Székesfehérvár és Balatonfüred között minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Ezek alacsonypadlós, légkondícionált vonatok: a babakocsival utazók számára kényelmesebbek.

Ezekkel a vonatozhatsz a déli partra

Balaton és Tópart expressz
A Balaton expresszvonatok Budapest-Déli és Keszthely, a Tópart expresszvonatok Budapest-Déli és Nagykanizsa között két-kétóránként felváltva közlekednek, így Balatonszentgyörgyig óránkénti eljutást biztosítanak. Ráadásul, ezeken a vonatokon a nyári szezonban, éttermi szolgáltatást is nyújt a MÁV, megebédelhetsz, vagy sörözhetsz egy jót, amíg odaérsz.

Déli→Parti
Budapest-Déli és a Balaton déli partja között kétóránként Déli→Parti sebesvonatok közlekednek Fonyódig és Balatonszentgyörgyig, melyek a magyar tenger partján végállomásukig valamennyi állomáson és megállóhelyen megállnak. Ez a vonattípus a biciklis utasoknak ajánlott, mert a vonatok nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekednek.

Siófoki FLIRT
A hétvégén közlekedő Siófoki FLIRT vonatok a Déli→Parti sebesvonatoknál gyorsabb és kényelmesebb eljutást biztosítanak a Balatonhoz utazóknak. A vonatok Siófokig csak Kelenföldön, Balatonaligán és Szabadifürdőn állnak meg. Onnan viszont a végállomásáig –Balatonszentgyörgy vagy Fonyód– minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

Bulizni mennél? Vonattal is lehet
Az élet éjszakánként sem áll meg, erre találták ki a Bagolyvonatokat. A déli parton az éjszakai vonatközlekedést idén is ezek a vonatok biztosítják, melyek a szórakozási igényeknek megfelelően csütörtök estétől hétfő hajnalig éjszakánként közlekednek. A vonatok kedvező eljutást biztosítanak Siófokról a többi Balaton parti település és Budapest felé. A Zamárdiban rendezett nagy fesztiválok alatt – Balaton Sound, STRAND fesztivál, B.my.Lake– a Bagolyvonatok idén minden éjszaka közlekednek, így a rendezvényekről biztonságos és kényelmes a hazajutás.

Június közepétől a MÁV-Start forgalomba állítja tesztjelleggel a Balaton expresszeken az étkezőkocsikat is, amelyeken melegkonyha is működik majd. MTI/Máthé Zoltán

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva