2020.04.02. 09:46
Vonyarcvashegyi látványosságok
Hirdetés - Ez a község önmagában is egy gyöngyszem a Balaton északi partján, de a környező községek és Keszthely városának közelsége is kiemelkedővé teszi.

Fénykereszt és Keresztút

Csándor dombon található a már messziről hófehéren ékellő óriási kereszt, melyet 2010-ben szentelt fel Salgó Ferenc kanonok esperes pápai plébános. Maga a felfelé vezető út, a Keresztút, a dombra vezető turistaúton közelíthető meg. Ezt a dombot egy rendkívül meredek, fehér zúzott kövekkel borított út szeli ketté, amely nagyon nehezen járható. Külön kihívás nem visszacsúszni, de amikor azt látjuk, hogy előttünk az idősebb korosztályból is megpróbálkoznak a feladattal, igen izgalmassá válik a kihívás, hogy fel tudjunk jutni a tetejére és az is, hogy már nagyon szeretnénk látni azt a monumentális fehér keresztet. Utunk lassú a fent említett akadályozó tényezők miatt, de éppen ezért van lehetőség meg-megpihenni azokon a pihenőpontokon, ahol gyönyörűen megmunkált, szám szerint tizenöt darab fa-stáció gazdagítja a Keresztút mindkét oldalát. Ezeket Simon András grafikus készítette és mindegyiken felirattal találkozhatunk. Ahogy felérünk a kereszthez, nem ér minket csalódás, hiszen majdhogynem magasztos látvány tárul szemünk elé: a fehér-kék kereszt szimbólum gazdagságában öröm elmerülni. Mindezek természetesen a feltámadás, Mária iránti tisztelet és Jézus megtestesítője. A kilátás is pazar erről a helyről és szemet gyönyörködtető narancssárga színű pillangó kolóniák is élnek a dombon.

Kitaibel Pál kilátó

Egy másik, magasan elhelyezkedő látványosság a községhez közeli Kitaibel Pál kilátó, melyet Vas-hegyen lehet megtalálni. A hegyhez a zöld háromszög jelzéssel ellátott turistaúton lehet felmenni a legzökkenőmentesebben. Maga a kilátó tulajdonképpen egy háromszintes fa-építmény és a hegy 225 méter magasan elterülő Balaton-felvidéki Nemzeti Parkja bámulatos panorámájában gyönyörködhetünk.

Lidó Strand

A vonyarcvashegyi strand és a mellette levő halászcsónak-kikötő, halászó partzóna, valamint a hajós-motorcsónakos kikötő kialakítása jelentős újításokon ment keresztül az utóbbi évtizedekben. A strand egy kifejezetten kellemes, rendkívül sok fajta kikapcsolódást ígérő homokos partszakaszokkal borított területen húzódik. A Lidó zöld felülettel, sportpályákkal, gyermekmedencékkel, csúszdaparkkal, vízibiciklis és szörfös blokkokkal, valamint különféle gyermek-korosztályok részére kialakított játszóterekkel tarkított. Van itt krikettpálya, golfpálya, futballpálya, szabadtéri fitneszgép-kollekció, valamint egy vízre feszített kalandszigettel is várják az érdeklődőket, ahol különféle nehézségű akadálypályákat alakítottak ki. A strandhoz tartozó éttermek, gyorséttermek nagyon színvonalasok és éjszakai bárok is üzemelnek a helyszínen medencékkel körülvéve. Az itt tartózkodás emlékezetes, a fagylalt és a hókristály ízletes, az éttermek ropogós sült halainak illata bejárja a levegőt és a környező kikötőből hajókirándulásokat is tudunk szervezni a Balaton más részeire. Este hat óra után a strandra már nem kell belépőt fizetni. A naplemente előtti pár óra is jó szórakozást ígér egy ilyen helyen: a víz kellemesen meleg, még ilyenkor is meg tudunk mártózni benne, a közeli pályákon akár röplabdázni is tudunk a homokban, a vacsora finom a parton és a naplemente csodaszép.

(Fotó: Nicole Avagliano/Pexels.com)

Rendezvények

Ha pedig szeretnénk kimozdulni egy kicsit, arra a folyamatos jelleggel megrendezett vonyarcvashegyi programok nyújtanak felpezsdítő lehetőségeket. Ilyen például a Pezseg a Balaton! címmel megrendezett április 4-én tartandó borparádé és gasztro party is. Előrébb ugorva az időben, május 9-én a Madarak és Fák Napja alkalmából rendezvényeket tartanak az érdeklődőknek a Szent Mihály-hegyen. Fesztiválokból is igen ígéretes a vonyarcvashegyi paletta, például 2020. augusztus 22-24 között a Ponty így jó! szlogennel ünnepelnek a helyiek és a turisták, ahol a pontyfesztivál keretében halételekkel, borokkal és kézműves portékákkal várják a nagyérdeműt.

Nyaralás és a főzés öröme

Amennyiben azonban inkább egy kibérelt családi házban, apartmanban, vagy netán ismerősünknél szeretnénk magunk elkészíteni az ételeinket, erre nagyon jó lehetőség, ha az Aldi katalógusból nézzük ki az aktuális ajánlatokat. Egy bő ebédhez, vagy vacsorához is ki tudjuk választani mire van szükségünk és a legközelebbi áruházban pedig be tudjuk szerezni a hozzávalókat. Keszthelyen, amely csak pár kilométer távolságra esik Vonyarcvashegytől a parkolás tágas, a választék nagy és árengedmények sora vár az Aldi szórólapjaiból.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva