Szalai Mariann | 2019.06.23. 11:00
Wakeboard a Balatonon? Mutatjuk, hogy hol!
A wakeboard a snowboad nyári rokona. Állunk egy deszkán, az siklik a víz tetején, valami húzza, mi pedig örülünk – így lehet legegyszerűbben jellemezni a wakeboardot, amely az egyik legnépszerűbb vízisport lett az elmúlt 30 évben - hazánkban is.

Messzire, a nyolcvanas évek elejére kell visszamennünk, ha a wakeboard születésére vagyunk kíváncsiak. A vízisí ekkor már évtizedek óta az urak sportja, hiszen hajó kell hozzá, sok üzemanyag és jókora víz. Herr Rixen felismerte a piaci rést, és 1962 táján fáradtságos munkával, rengeteg fejlesztéssel elkészítette az első kábelpályát, ahol nem csak egy sportoló csúszik egy időben, hanem akár 6-15. A leginkább sífelvonóhoz hasonlatos szerkentyű olcsóbbá és elérhetőbbé tette ezt a sportot a nagyobb tömegek számára. De ugye ekkor még nem volt wakeboard, csak vízisí.

Rixen mester tovább igyekezett, hogy a szörf mintáján elindulva egy wakeboardhoz hasonló lapot készítsen, ám nem volt elég kitartó, így a wakeboard megszületéséhez előre kell ugranunk egy jó évtizedet, amikor is a mániákus szörfösnek, Jimmy Redmonnak el kell költöznie a tenger mellől, mert tanulmányai Austinba szólították.

Itt eleinte kínjában szörfdeszkán, kocsival vontatja magát különböző vízfelületeken. Aztán rájött, hogy ez nem az igazi. Elkezdte farigcsálni, alakítgatni – a deszka kisebb és könnyebb lett, a szkeg máshova került, és lassan a deszkás trükkök is felbukkantak. Így pörgesd, úgy ugorj, emígy fordulj, amúgy szaltózz… De ez már történelem, azóta hazánk is adott világbajnokot a sportnak.

A Balatonon a nyolcvanas évek derekán építették az első ilyen pályát, Rixen tervei alapján. Ez a pálya ma is üzemel egyébként, néhány éve egy újabb licensz szerint újjáépítették. Balatonfüred sikerén felbuzdulva pedig Dunaharaszti is megépítette pár éven belül a saját kábelpályáját. Hamarosan csatlakozik Siófok, Vonyarc, a Tisza-tó és így tovább. Ma az országban több, mint 13 pálya üzemel.

A Balatonon jelenleg három pálya van. Nemrég még négy volt, de Balatonfűzfőn sajnos megszűnt.

Balatonfüreden viszonylag új, ötoszlopos pálya van, elsősorban turistákra fókuszál, hiszen a kemping területén található. Van tanulóóra, oktatás, a kezdőknek ingyen felszerelés és 2-3 elem (kicker, slider) is van. A kemping belépőt a wakeboard- és vízisíjegy árába beszámítják, ugyanakkor a kemping nyújtotta összes szolgáltatás és kiszolgáló egység is használható.

+ kedves és profi üzemeltetés

+ az egyetlen pálya, ahol monosízni is jól lehet, mert órarendszerűen változtatják a sebességet

– sok a turista, nyár közepére akkora a tömeg, hogy nincs kedved kiállni a sort

Siófokon volt az ország első ötszögű pályája, most Bamboo sziget néven fut, mivel egy stégen található, vagyis be kell sétálni. Ez a Balaton legfiatalosabb pályája, folyton szól a zene, sok a bámészkodó bikinis szépség és ennek megfelelően a nekik imponálni vágyó úr is.

+ impozáns környezet, mint egy karibi szórakozóhely

– a déli parton mindig rosszabb a víz, hullámzik, fodroz, és nem annyira kedvez a wakeboardnak

Vonyarcvashegyen szintén ötoszlopos pálya van, Siófokhoz hasonlóan egy szigeten, de itt száraz lábbal is be lehet jutni egy stégen. A pályának egy strand ad otthont, ennek megfelelően vegyes a társaság.

+ egyszerűbb bejutni, mint Balatonfüreden (olcsóbb a strandbelépő)

– rövid a pálya (800 m)

Deszkára fel!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva