A gyenesdiási Bringatanya többdiplomás fagylaltmestere mellett Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda) és Gácsi Zoltán (Csokoládé Akadémia) alkotta a teamet, amely az olaszországi Riminiben elkápráztatta a zsűrit. Asztalukra egy tortából, fagylaltból, mono desszertből és karamellszoborból álló alkotás került, dobogós helyezésük pedig azt jelenti, hogy jövő januárban indulhatnak a fagylalt-világbajnokságon.
A Gelato Europe Cupon hét nemzet válogatottja mérette meg magát, a magyar csapat kapitánya Somogyi Renáta volt. A háromnapos viadal múlt pénteken kezdődött, az ünnepélyes eredményhirdetést hétfőn tartották Riminiben.
A Gelato World Cupot 2003 óta kétévente rendezik. A vb-re a világ minden tájáról érkeznek cukrászok, akiknek az a feladatuk, hogy felhívják a figyelmet a hagyományos kézműves fagylalt kiválóságára, bemutassák a legújabb trendeket, s hozzájáruljanak az ágazat professzionalista fejlesztéséhez.
A jövő évi Gelato World Cup mezőnye most formálódik, az európai válogatók első fordulóját rendezték az elmúlt hétvégén Riminiben, ahol Ausztria, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Magyarország válogatottja állt rajthoz.
A nemes versengést az olaszok nyerték a németek és a magyarok előtt, s ez a három nemzet jogot szerzett a 2024-es világversenyen való indulásra, vagyis Somogyi Renáta, Füredi Krisztián és Gácsi Zoltán már biztosan ott lesz a világbajnokságon, amit szintén Riminiben rendeznek.
Olaszország egyébként már számos sikert hozott a Bringatanya fagylaltmesterének, hiszen például 2017-ben a Gelato World Tour szakmai különdíját nyerte el Riminiben, 2019-ben pedig egy mandulás alapú málna-eper variegátóval kevert fagylaltjával, az Amore Szicilianóval jutott ki a firenzei Európa-bajnokságra.
Mit lehet tudni a Sigep Rimini Gelato Europe Cup-ról?
A Sigep Rimini Gelato Europe Cup egy évente megrendezésre kerülő, olaszországi verseny, amely a világ legjobb fagylaltkészítőinek összecsapását szervezi. A versenyen részt vevő versenyzőknek fagylaltjaikat kell bemutatniuk a zsűrinek, akik a legjobbakat díjazzák. A verseny története egészen a 80-as évekig nyúlik vissza, és azóta számos neves fagylaltkészítőnek adott lehetőséget, hogy bemutassák tehetségüket.
Az olaszországi Rimini városában található Sigep (Fagylalt és Cukrászat) kiállítás alapította, 1981-ben. A kiállítás célja, hogy összegyűjtse és bemutassa a világ legjobb fagylaltkészítőit és a legújabb technológiákat, így a verseny is ennek a kiállításnak a része. A verseny egyre népszerűbbé vált az évek során, és mára a fagylaltipar egyik legfontosabb eseményévé vált.
Az elmúlt években számos féle fagylaltot díjaztak. A versenyen résztvevőknek különböző kategóriákban kell versenyezniük, ilyenek pl. a tradicionális fagylaltok, a tejes fagylaltok, a sorbetek, a csokoládé fagylaltok, stb. A zsűri általában a legkreatívabb, a legötletesebb és a legfinomabb fagylaltokat díjazza, így a nyertesek kategóriája változó lehet.
Volt, hogy a versenyen egy olyan fagylaltot mutattak be, amelyet jégkrém formájában készítettek el, és a jégkrémbe rejtve voltak a hozzávalók. Voltak olyanok is, melyeket exkluzív alapanyagokból készítettek, mint a truffel, a cseresznye, a méz, vagy a bor; máskor pedig szokatlan módon lettek tálalva, mint például egy mini hamburger formájában.
A versenyen a kreativitás, az íz és a minőség a legfontosabb, így a legkülönlegesebb fagylaltok is ezeken alapulnak.
A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
:
Forrás: zaol.hu
Nyitókép: zaol.hu