2019.06.22. 07:00
Záporok frissíthetik a kánikulát ma - időjárás, közlekedés
Mindent a mai időjárásról, és a balatoni nyaralókat érintő közlekedésről. (Folyamatosan frissítjük.)

16.46 Időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a teljes Balatoni régióra vonatkozóan másodfokú viharjelzést jelez, zivatarokkal és felhőszakadással.

16.17. Időjárás

A nyugat felől érkező zivatarrendszer környezetében nyugatias irányból a szél megerősödik ( 45-60 km/h), és viharossá fokozódik. A legerősebb széllökés értéke elérheti a 80-90 km/h-t. Intenzívebb zivatarral még átmenetileg akár 90 km/h feletti széllökés is előfordulhat.

16.09. Időjárás

Balaton középső medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.
Balaton keleti medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.
Balaton nyugati medence: a másodfokú viharjelzés érvényes.

Szombat estére vihar várható a Balatonon orkán erejű széllökésekkel, ezért a meteorológusok azt kérik, hogy a viharjelzések idején senki ne menjen a vízbe.

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az esti órákban délnyugat felől markáns zivatarcentrum éri el a Balatont, a széllökések ereje helyenként elérheti, esetenként meghaladhatja az óránként 90-100 kilométeres sebességet.

Mindenki fokozottan figyelje a viharjelzést. Az előrejelzések szerint a gyorsan mozgó zivatart az orkán erejű széllökések mellett villámlás, és egy-egy keskeny sávban jégeső is kísérheti. A viharjelző obszervatórium jelezte a szombat este 7-8 óra körül várható időjárást minden érintett hatóságnak, és egyben figyelmezteti is a Balatonnál lakókat, nyaralókat: másodfokú viharjelzés idején ne menjenek a vízbe.

15.28 Közlekedés

Az M0-s autóút és az M7-es autópálya csomópontjában burkolathibák miatt vezettek be korlátozást. Az M0-s autóúton az M5-ös felől érkezők az M7-es Balaton felé vezető oldalára történő felhajtásnál a két sávból csak egy sávot használhatnak.

15.12 Időjárás

Az Adria felől elég gyorsan közelít a viharos időjárás.

Balaton nyugati medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.

Balaton középső medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.

Balaton keleti medence: az elsőfokú viharjelzés érvényes.

Tájékoztató előrejelzés az előttünk álló éjszakára

A nyugat felől érkező zivatarrendszer környezetében nyugatias irányból a szél megerősödik ( 45-60 km/h), és viharossá fokozódik. A legerősebb széllökés értéke elérheti a 80-90 km/h-t. Intenzívebb zivatarral még átmenetileg akár 90 km/h feletti széllökés is előfordulhat. A csapadék elvonultával a szél mérséklődik és változó irányú, majd, többnyire északkeleti, keleti lesz ( 10-25 km/h) . Erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett késő délutántól az éjszakába nyúlóan összességében nagy területen várható záporok, akár hevesebb zivatarok kialakulása is. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet 17,18, a vízparton 19 fok körül alakul.

8.00 Várható időjárás szombaton a Balatonnál

Az eleinte gyenge vagy mérsékelt (5-25 km/h), változó irányú, helyi hatások alakította légmozgás a déli órákra északkeleti irányba fordul. Kora délutántól záporok környezetében átmenetileg megélénkülhet-megerősödhet (30-50 km/h), zivatarral viharossá is fokozódhat (55-70 km/h) a szél. A délután második felében nyugat felől szervezett zivatarrendszer érheti el a tavakat, melyekhez kapcsolódóan a legerősebb széllökés értéke akár a 70-90 km/h-t is elérheti. A napsütést délelőtt fátyolfelhők, majd a déli óráktól egyre több gomolyfelhő zavarhatja. Délután már helyenként, késő délutántól nagy területen várható záporok, akár hevesebb zivatarok kialakulása is.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 30 fok körül alakul. Késő este 20, 21 fok valószínű.

A Balaton Siófoknál 23 fokos.

Balaton nyugati medence: a jelzőrendszer alapon van.
Balaton középső medence: a jelzőrendszer alapon van.
Balaton keleti medence: a jelzőrendszer alapon van.

Az M7-es autópályán,
– a 88-as km-nél, a balatonvilágosi csomópont közelében a 710-es főút majdani csatlakozó csomópontját építik. A leálló sávot mindkét oldalon elkerítették a forgalom elől, de Letenye felé csak két szűk sáv használható, egy rövid szakaszon.
– a 175-ös jelű holládi csomópontban kerékpárhidat építenek. A belső sávot mindkét irányban elkerítették a forgalom elől, a munkaterület mellett 80-as sebességkorlátozás van érvényben.

A 71-es főúton,
– Badacsonytomaj átkelési szakaszán, a 71-es és a 78-as km között optikai kábelt kötnek be, emiatt a fél útpályát lezárták. Reggel 7 órától 18 óráig jelzőőrök irányítják a forgalmat.
– Szigliget közelében a 86-os km-nél, a Tapolca-patak hídján karbantartási munka miatt mindkét irányban útszűkületen kell áthajtani.

Buszmegállót építenek a 73-as főút 11-es km-énél, Veszprém külterületén a Füredi utcánál. Útszűkület mellett dolgoznak.

A 76-os főúton,
– Alsónemesapáti térségében az 50-es km-nél sávzárásra kell számítani, mert a burkolatot javítják. Egy rövid szakaszon a forgalmat helyben kiépített terelőútra irányítják.
– Balatonszentgyörgy határában, a 6-os km-nél útépítők dolgoznak, félpályás korlátozás mellett.

Nyitókép olvasói fotó: Tolnai Éva
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva