2018.08.28. 14:00
Zarándokhely lehetne a keszthelyi harangtorony
Újabb egyeztetések és tárgyalások kezdődnek, hogy állandó helyet kapjon a kézfogás harangja.

A 2002-ben készült harangot az azóta szentté avatott II. János Pál pápa áldotta meg. A Kézfogás Harangjáért Alapítvány titkára abban bízik, hogy a négy érintetett település és alakosság adományaiból a Kertvárosban megépülhet egy harangtorony, mely akár zarándokhellyé is válhatna a jövőben – írja a Keszthely Televízió.

A kézfogás harangjának készítését Vértesaljai András, akkori keszthelyi önkormányzati képviselő kezdeményezte. 2002 februárjában Keszthely, Hévíz, Cserszegtomaj és Gyenesdiás településvezetőivel és a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Egyházközség plébánosával alapítványt hoztak létre. Céljuk volt egy olyan harang elkészítése és felállítása, amely összefogja a térség településeit, az ott élő embereket, az együttgondolkodás és a térség felemelkedése érdekében.

E nagy cél ünnepélyes megerősítésére a Rómában szolgáló Vértesaljai László, jezsuita atya közbenjárásával 2002. március 27-én, Nagyszerdán II. János Pál pápa megáldotta a harangot. Ismeretünk szerint ez az egyetlen harang a világon, aki ilyen áldásban részesült. Az áldozatos erőfeszítések ellenére sem sikerült végleges elhelyezést találni a harangnak. Volt Őrbottyánban, Keszthelyen, Sopronban, Győrben, Hévízen, Veszprémben, a Balaton közepén és Budapesten is. 2011-ben döntöttek az ideiglenes gyenesdiási elhelyezéséről. A Gombos Miklós műhelyében készült 325 kilogrammos harang jelenleg a diási Havas Boldogasszony kápolna tornyában lakik.

„Ez egy 10 méter széles és 5,5 méter mély dísztribün és ezen helyezkedne el egy 10-15 méter magas, vagy faszerkezetből, vagy kőből lévő torony” – a harang készítésének ötletgazdája mutatja, hogy hol kaphatná végső helyét a kézfogás harang. Vértesaljai András régóta fáradozik, hogy a kertvárosban tudják elhelyezni a harangot. Ennek másolatát mutatta meg a Mély út mentén álló kőszínpadnál a Kézfogás Harangjáért Alapítvány titkára. Úgy véli, hogy a harangnak itt a helye, ezt egy pápai kitüntetéssel is alátámasztja, melyet ő kapott 2002 júniusában, a vatikáni miniszter aláírásával.Vértesaljai András elmondta, hogy hétfőn egyeztet Keszthely polgármesterével, aki egyben az alapítvány kuratóriumi elnöke. Úgy véli, hogy a települések költségvetési tárgyalásai előtt már kiderül, hogy mennyi pénz szükséges a megvalósításhoz.

„A négy település: Keszthely, Hévíz, Cserszegtomaj, Gyenesdiás költségvetésébe szeretnénk beépíteni, addig pontos adatot tudunk, hogy mennyibe kerül a harangtorony, mennyibe kerül az egész rendbetétele és természetesen jön a lakosság. Sőt, a testvérem Rómában, aki segített a szerzetes, bízom benne, hogy Róma ajándéka is lesz ebben a támogatásban” – nyilatkozta az alapítvány titkára.

Vértesaljai András hozzátette: a települések támogatása mellett bízik a hívek és a lakosság adományaiban. A Kézfogás Harangjáért Alapítvány titkára abban reménykedik, hogy ha ide kerül a harang, akkor egy zarándokhellyé válhatna a terület, hiszen a harangot megáldó II. János Pál pápát azóta szentté avatták.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva