Szücs Ildikó | 2020.03.25. 06:00
A dörgicsei Levendárium vibráló nyugalma
A levendulavirágzás gyönyörűségét érdemes minden évben megcsodálni, és most különösen bíznunk kell benne, hogy idén is mindenki megteheti. A Balaton-felvidéken van egy hely, amely rezgéseivel tökéletesen elvarázsolja az ide érkezőket. A Levendárium megálmodójával és megvalósítójával, dr. Demján Ildikóval beszélgettem a levendula szépségeiről.

— Dörgicse csodálatos vidékén minden nap fel lehet fedezni valamilyen szép dolgot — válaszolja kérdésemre Demján Ildikó, miért ezt a helyet választotta annak idején a levendulásnak. — Én csak úgy hívom, hogy igazi kultúrtáj, mert itt a természet és az ember csodálatosan együtt tud működni. Erdő, magára hagyott rét, ápolt szőlőparcella váltogatja egymást. Három romja van, melyek egy energiavonal mentén, a Szent-György vonal mentén helyezkednek el, vagyis ez mindig is szakrális hely volt. Elég, ha megnézzük, mennyi szent nevű falu van errefelé, Szentjakabfa, Szentantalfa, Szentbékkálla. Nagyszerű energiája van az egész környéknek.

Biztosan sokan kérdezték már, hogy miért pont levendula? Lehet mondani, hogy ez amolyan csodanövény?
Én annak tartanám. Amikor elköteleződtem mellette, még nem is tudtam, hogy milyen fantasztikus gyógynövény. Végtelen gyengéd, és mégis nagyon hatásos, ami így együtt nagyon kevés növényben van jelen. Elsősorban a látványa fogott meg, az a lila tenger, amit egy levendulamező produkál. Ez a növény olyan finom rezgésű, hogy emeli a terület frekvenciáját. De ezeket is csak később tudtam meg, illetve fokozatosan tapasztaltam. Úgy érzem, hogy valahogy ösztönösen vezettek fentről.

Fotó: Levendarium.hu

— Városi lány vagyok, bár gyerekkoromban volt egy kicsi kertünk, amit nagyon szerettem. Emlékszem, mindig versenyeztünk a testvéreimmel, hogy kinek bújik ki előbb a növénye, csillagvirágot, nárciszt ültettünk. Budapesten nőttem fel, orvosi egyetemet végeztem és éltem a nagyvárosi életet, de aztán elkezdtünk lejárni barátokhoz a Balaton-felvidékre. Ott nyílt ki számomra ez a csodálatos világ.

Demján Ildikó megjegyzi, hogy a szocializmusban elhanyagolták ezt a területet, kimaradt a fejlesztésekből, és ez volt a szerencséje, mert így meg tudott maradni ez a gyönyörű tájegység a maga csodálatos szépségében.

A Balaton-felvidéknek amúgy is jó energetikája van, és ezek szerint megőrizhette értékeit. Ez a talajra is igaz? Az még jó állapotban van itt?
— A talaj ezen a vidéken meszes-köves, ahogy Provence-ban, Toszkánában, vagy a budai hegyekben, amelyek nagyon alkalmas a szőlő és gyógynövény termesztésre. Itt például hiába akarnék gabonát termeszteni, arra nem alkalmas a föld. Figyelembe kell venni a természet adta lehetőségeket, mert ezt hozzáadhatjuk a munkánkhoz. A növény pedig meghálálja majd, élni és virulni fog. Ha nem a megfelelő talajon termesztem, akkor lehet, hogy megél majd, talán lila helyett kék lesz a virága, és még illóolajat is nyerhetek belőle, de ha megvizsgálom ezt az olajat, akkor messze nem lesz annyi érték benne, mintha meszes-köves, napsütötte talajon termesztem.

— Nagy előnye ennek a Balatontól északra fekvő területnek, hogy dimbes-dombos — folytatja a mesélést —, és nem lehet rajta monokultúrát csinálni. Ha csak egyféle növényt ültetünk, az tönkreteszi a földet, mert az általában gépesítést igényel, műtrágyát, ami nem tesz jót a talajnak. Egy diverzifikált, sokszínű tájon nem tudnak kizsaroló mezőgazdagságot folytatni, ez a titka. A lakosság is mindig kis parcellákon dolgozott és dolgozik ma is, így csodálatosan megmaradhatnak ezek a kisebb tájegységek.

A Dörgicse melletti Major (Fotó: Levendarium.hu)

A Balaton-felvidék fantasztikus adottságú, a szőlő és a gyógynövények befogadó terrája. Ahol a szőlő megterem, ott a levendula is. Amikor megláttam egy levendula mezőt, teljesen beleszerettem, és elkezdtem utánajárni mivel jár a természtése. A szőlő például nagyon igényli a törődést, és örömmel tapasztaltam, hogy a levendula pedig jó értelemben véve igénytelen növény. Megtudtam, hogy a levendulának nincsen olyan kórokozója, ami elpusztíthatná, hacsak vissza nem élünk vele. Ugyanis ha csak egyetlen fajt ültetünk belőle, akkor védtelenné válik. Vannak olyan területek például Provence-ban, ahol több száz hektárnyi területre egyetlen faj levendulát ültetnek, nincsenek köztük gyomnövények, emiatt néhány évente megtámadja valamilyen fertőzés. A gyomnövények ugyanis segítenek megvédeni a levendulát. A természet olyan, hogy mindig meggyógyítja magát, azonnal betakarja növényeit, ezáltal védve magát a káros hatásoktól. Ha megnézzük például a majort, egyetlen négyzetméteren több száz fajt tudok megszámlálni: gyógynövények, bogarak, madarak otthona. Olyan élő egység tud így kialakulni, ami egymást segíti. Ha ebből kiveszek dolgokat, akkor egy steril terményem marad, ami nem fogja hordozni azt a biológiai értéket, amit egy ilyen növény egyébként tartalmaz.

Fotó: Pixabay

A Levendárium kezdetektől fogva biogazdaságként működik, soha nem kezelték vegyszerrel a növényeket. Mostanra átálltak a biodinamikus gazdálkodásra, amelynek alapját az az antropozófiai szemlélet adja, hogy figyelembe kell venni a kozmikus történéseket is, és ebben a talajerő visszaadása nagyon fontos szerepet játszik.

— A XXI. századra kimerültek, kiürültek a földjeink — mondja a levendula szakértője. — Azt gondolom, hogy a jövő biztosan a biogazdálkodásé. Olyan „kert Magyarország” lehetne, amilyen a 70-es években volt jellemző. Ma Oroszországban például a házi kiskertek adják az élelmiszer 85 százalékát. Úgy érzem, vissza kellene térni az apró kertekhez, szorosabb kapcsolatot ápolni a földanyával, amit ő meg fog hálálni.

Laikusként én meglepődtem, amikor azt olvastam, hogy ilyen sok fajta levendula van.
— Igen, a levendula nemzetségben 39 faj van. Mi ebből kettőt termesztünk, az orvosi levendulát (angustifolia) és a hibrid levendulát (intermedia). Ez a két faj az, amely Magyarországon szépen tud fejlődni, és ezeken belül van még sok fajta. Az ültetvényeinken ez a két faj van, a bemutató kertünkben pedig több mint 30 fajta levendula van ebből a két fajból.

A Levendáriumban mindegyik fajtából készül minden – illóolaj, masszázsolaj, virágvizek, fürdősók, aromás arcolajok, kulináris termékek, bio parfümök és levendulás párnák –, csak máson van a hangsúly, más az összetevője és az indikáció.

— Eleve aromaterápiás céllal telepítettük annak idején a levendulát. Tudtam, hogy gyógyítani és hatni szeretnék vele. Úgy próbáljuk termeszteni, begyűjteni, lepárolni és feldolgozni, hogy a végeredmény a legmagasabb minőségű, terápiás illóolaj legyen. Amikor annak idején beleástam magam a levendula világába, rájöttem, hogy szinte nincs is volt az országban tiszta levendula illóolaj. Mi voltunk az elsők, akik megjelöltük a latin névvel, hogy pontosan mi van benne. Ezzel szerettük volna bebizonyítani, hogy a növények és gyógynövények világa fantasztikus, és ha egy ilyen kis illóolaj bevonzza az embert és tapasztalja a jótékony hatását, akkor rájön, hogy mi mindenhez tud nyúlni a természetből.

Demján Ildikó elmondta, hogy a levendula egyszerű és nagyszerű egyben, és szinte nem lehet ártani vele. Az illóolajok nagyon népszerűek lettek manapság. Tudnunk kell azonban róluk, hogy fantasztikusak, de nagyon erősek is.

— A levendula pedig nagyon gyengéd, ezért lehet várandósság idején is használni, illetve babakorban is. Az unokám még nincs egyéves, és igazi levendula-baba. Rajta tapasztalom, hogy a bőre csodálatos, mert levendulás vízben fürdetjük. Rendkívül gyorsan rendbeteszi a hasfájást, megfázást, pár csepp a baba talpára vagy hasára, és pár nap múlva elmúlik minden baj. Kevesen tudják, hogy a levendulának fantasztikus sebgyógyító hatása van, egy vágásra simán lehet cseppenteni, és két nap múlva gyönyörűen begyógyul a seb. 170 molekulából áll, és nem tudják melyik rész a felelős ezért, de csillapítja a vérzést, fertőtlenít és elkezdi a hámosodást a sejtekben. Tényleg egy kis csodanövény, ami egyszerűnek tűnik, de az ereje semmi máshoz nem mérhető.

Fotó: Pixabay

A dörgicsei ültetvényen a levendula mellett számos gyógynövény is nő: menta félék, rozmaring, olasz szalmagyopár, borsikafű, kakukkfű, valamint csodálatos rózsák, mandulafák, sárgabarackfák és egyéb gyümölcsfák is. A major lepárló üzemében három különböző készüléken történik a lepárlás. A levendulán kívül a gyógynövényeket elsősorban az aromavízért, a virágvízért termesztik, illetve megszárítják, és szárított gyógynövényként használják fel teába vagy kozmetikumokba. A gyógynövényes kolostorkert rózsákkal van körbeültetve, amelyek között megtalálható a damaszkuszi rózsa és a Levendárium nagy kedvence a Szent Erzsébet rózsa is. Tulipán, jácint, nárcisz – a hagymás növények is színesítik a bemutató kertet.

A Levendárium születését és útját végigkísérte valamilyen égi segítség, amelyben a kemény munka, verejték mellett ott van az elégedettség érzése, hogy olyan dolog teremtődött meg, amelynek helye van a világban: egy kis levendula-mennyország a Balaton-felvidék közepén.

Nyitókép: Levendárium.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva