2018.11.30. 07:00
Településbemutató - Balatonakali
Aki nem a zajos fesztiválokat keresi, de szívesen bekapcsolódik a helyi életbe annak ideális célpont Balatonakali. Az északi part kedves, vendégmarasztaló települése rengeteg nyári programmal.

Mandula, jó bor, vendégszeretet – szól a település szlogenje, és az itt élők mindent megtesznek azért, hogy a jelmondatban hirdetett hármasság teljesüljön. A vendégszeretethez nem kell külön magyarázat, a nagyobb városoktól kissé távolabb eső Balaton-parti településen megbecsülik a turistákat. A jó bor is közismert adottság itt: a település a Balatonfüred- Csopaki Borvidék része. A falut átszelő 71-es úttól északra a Fenye és Les-hegy lankái a Balatonra néznek, rajtuk szép műemlék pincék és gondozott szőlők állnak.

Jazzabi jó kis drónvideója a 2018-as akali szüretről:

A mandulatermesztésnek pedig hagyománya van a 700 lelkes faluban. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Fertődi Kutatóállomásnak itt Balatonakaliban volt a Kísérleti Telepe. Üvegházakban nemesítettek itt sok gyümölcsfélét, a Tanú című filmből jól ismert magyar naranccsal is itt kísérleteztek. A mandulanemesítés sikerét jelzi több akali fajta is, az Akali 60 fajta például korának legjobbja volt, egy papírhéjú fajta 60 százalék béltartalommal. 2015-ben a település Zánka felé eső részére az önkormányzat másfél hektárnyi saját területére is telepített 466 mandulafát, mely elsősorban turisztikai, marketing célokat szolgál: a szép mandulás hírét viszi a településnek. A termést is így hasznosítják: a vendégeknek a jó Akali borhoz saját termésű a pirított mandulát is kínálnak.

A Balatonpart egyik legjobb tavaszi programja az „Akali bor napja mandulavirágzáskor”, amikor a szőlőhegyeken virágzik a mandula és a térség pincészetei megnyitják kapuikat. Ilyenkor lelkes kirándulók és borbarátok hosszú túrát tesznek pincéről pincére járva, és végigkóstolják a tavalyi évjáratot.

A faluban egész évben aktív élet zajlik, a 700 lelkes településen az éves vendégéjszakák száma meghaladja a 70 ezret. Köszönhető ez a három nagy vízparti kempingnek, a kilenc ifjúsági tábornak, a naturista kempingnek, valamint a rengeteg magán szálláshelynek. Van itt hosszú árnyas strand, szép régi épületek, kertmozi, szabadtéri színpad és a Balatonparton futó sétányon – a halösvény tanösvényen a csónakkikötőtől a strandig sétálhatunk úgy, hogy közben a balatoni halfajokkal is megismerkedünk.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva