likeBalaton.hu | 2023.09.17. 16:00
Mandulatörő verseny és mandulás praliné vár a balatonakali Mandulaszüreten
Az elmúlt esztendőben Balatonakali – a mandulás település – kiváló rendezvényt keltett életre Mandulaszüret néven. Mutatjuk, hogy milyen meglepetésekkel vár az idei fesztivál.

– A mandula virágzásának már évtizedes ünnepi hagyománya van Akaliban, éppen időszerű volt a termés megünnepelése is. Idén második alkalommal rendezzük meg az eseményt, annak ellenére, hogy a saját mandulásunk nem bővelkedett termésben – tájékoztatták szerkesztőségünket a szervezők.

Mandulatörő verseny
Forrás: Mandulafesztivál

Mandulás programok várnak

Szeptember 23-án 14 órától Balatonakali észak-keleti végén (Hóvirág utca keleti vége, és a Fenye hegyre vezető Fenyei útkereszteződésénél lévő önkormányzati mandulaültetvény szomszédságában) festői környezetben, szabadtéren várják az érdeklődőket.

A polgármesteri köszöntő után, a mostanság igencsak aktuális fagykár elleni védekezésről hallgathatnak az érdeklődők előadást a téma leginkább avatott szakértőjétől, Rácz Szabó Róberttől.

Majd megkóstolhatjuk Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász remekművét, a Balaton Virágai névre keresztelt pralinét.

Nem marad el idén sem a mandulatörő verseny, majd a mandulafák előtt felállított színpad zenei élményt nyújt a közönségnek, akik a Mörk Pincészet borait és az Akali Szekér streetfood ételeit ízlelhetik. A Fék Étterem ezen a napon mandulás ételeket is kínál étlapján.

Aki ellátogat ezen a délutánon Balatonakaliba, annak lehetősége lesz mandulát vásárolni, annak ellenére, hogy idén igencsak kevés termett.

Próbáld ki a mandula és a jó bor közös fogyasztásának egyedülálló élményét Balatonakaliban!

 

 

Fotó: Mészáros Annarózsa

Időpont: Szeptember. 23. (Szombat)

Helyszín: A Hóvirág utca keleti végén található Mandulás

Esőhelyszín: Művelődési Ház, Balatonakali, Petőfi u. 2.

14:00 Polgármesteri köszöntő

14:10 Szakmai előadás

Rácz Szabó Róbert, (Pullulo faiskola, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének Elnöke): „Mandula fagykár elleni védekezés”

15:00 II. Országos Mandulatörő Verseny

A versenyre kérjük, hogy lehetőség szerint előre regisztráljanak a programbalatonakali@gmail.com e-mail címen vagy a +36 70 703 3776 telefonszámon, de a helyszínen is lesz lehetőség a helyek függvényében további jelentkezések leadására.

Nevezni 2 fős csapattal lehet, nemre, korra való tekintet nélkül. A versenyre a nevezőknek semmit nem kell hozniuk, a rendezők biztosítják a törendő mandulát, illetve a szükséges eszközöket. Az a csapat nyer, aki 10 perc alatt a legtöbb gramm egész mandulabelet mérlegeli.

15:30 Bemutatkozik a „Balaton virágai” praliné

Gábor Sándor, aranykoszorús mestercukrász kóstolóval egybekötött előadása

16:00 Zenés programok Balatonakali egyik legszebb mandulása mellett

16:00 Con Classe Duó

16:45 Merly Street Band

A rendezvény teljes időtartama alatt Mandulavásár a helyszínen!

A jó borokról a Mörk Pincészet, a finom falatokról a Szekér gondoskodik. Vacsoraidőben a Fék étterem mandulás ételekkel várja kedves vendégeit!

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva