Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor 2024 – Balatonakali
Helyszín Balatonakali, Pacsirta utca
Időpont

Borkóstolás, mandulás ételek, finom házi sütemények, nyitott pincék. 2024-ben is megrendezik Balatonakaliban az Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor elnevezésű esemény április 5-én és 6-án.

Programok:

Április 5., Szakmai nap

Helyszín: Művelődési Ház udvarában lévő, Magtárház (Petőfi u. 2.)

17:00 Megnyitó, Koncz Imre, polgármester, Meszleny László Borút Egyesület

17:10 Rácz Szabó Róbert (Pulullo Faiskola Dánszentmiklós) a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesülete elnökének előadása „Manduláról nem csak szakértőknek”

17:30 Mészáros József -Tápanyag utánpótlás szerves ásványi tápokkal a gyümölcsösökben, újszerű innovatív megoldással.

18:00 Gábor Sándor dombóvári mestercukrász – A Balaton virágai praliné teljes termékcsoport bemutatása.

18:05 Gábor Sándor dombóvári mestercukrász, mandula grillázs készítését mutatja be, interaktív módon

18:35 Kiss Csaba borász (Szentantalfa) -Ízelítő a Nivegy völgy boros kínálatából, Kóstolóval, fűszerezett borászati előadás

19:00 Finom házi sütemények versenye – eredményhirdetés Gábor Sándor mestercukrász minősítései alapján, bormustra a helyi termelők boraiból

A finom mandulás és más házi sütemények versenyére várják a nevezéseket, melyeket pénteken 14:00 -17:00 között, a rendezvény ideje alatt, a helyszínen lehet a szervezőknek átadni. Amennyiben a versenyzők előzetesen jelzik az igényüket a településüzemeltetőnek (Mészáros Géza 06-20/957-7246) akkor az első 10 jelentkezőnek fél-fél kg mandulabelet biztosítanak a sütemények elkészítéséhez.

A pénteki rendezvény ingyenesen látogatható.

Április 6., Nyitott pincék napja (Bortúra a szőlőhegyen)

08:45 Vezetett túra Sövény Gergő programszervezővel. Gyülekező a FÉK Étterem előtt, karszalag vásárlás, borkóstolás, 3 perc séta a Müller Családi Pincészethez, – ahol szintén lehet kóstolni -, majd indulás vonattal Fövenyesre (vonat indul: 09:35), onnan séta vissza Akaliba, minden további résztvevő pince érintésével.

09:45 Vezetett túra Koncz Imre polgármesterrel. Gyülekező a FÉK Étterem előtt, karszalag vásárlás, borkóstolás, 3 perc séta a Müller Családi Pincészethez, – ahol szintén lehet kóstolni -, majd indulás vonattal Fövenyesre (vonat indul: 10:30), onnan séta vissza Akaliba, minden további résztvevő pince érintésével.

A vezetett túrákra kérik, hogy előzetesen regisztráljanak a program@balatonakali.hu e-mail címen a túljelentkezés elkerülése végett.

Nyitva tartó pincék, borkóstoló helyek:

1. Skrabski Pince, Sümegi Gábor

2. Pince Galéria, Lunzer Anikó

3. Meszleny Pince, Meszleny család

4. Fülei Pince, Fülei Zoltán

5. Mörk Pince, Mörk András

6. Müller Családi Pincészet, Müller Gábor (B.akali, Kossuth u. 46.)

7. FÉK Üzletház, Tóth Dávid

A borkóstolókon való részvétel BORRA-való karszalaggal lehetséges. Karszalagot, minden borkóstoló helyen lehet venni. A karszalag ára tartalmazza a gravírozott kóstoló poharat, a pincéknél a kóstolásra felkínált borokat, – kóstolási mennyiségben – gyermekeknek szörpöt, a Meszleny pincénél egy tál gulyást, vezetett túrák esetében a túravezetést. A Meszleny pincénél Lukács Adrián és zenésztársa szórakoztatja a megpihenő vendégeket.

A nyitott pincék 18 óráig tudják fogadni a vendégeket.

20:00 – 23:00 Zenés Mandula Est a FÉK Étteremben, Gertner Vilmos és zenész társai közreműködésével, mandulás ételekkel. A karszalaggal rendelkező vendégeknek kedvezményes menü.

Nyitókép: Illusztráció/Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva