Szaniszló Hajnalka | 2024.07.21. 10:00
A Ferrari pilótája, Válint Bence: a Nürburgringhez is hasonlít a balatonfőkajári pálya
Milyen érzés fiatal magyar pilótaként a Ferrarinál versenyezni? Nehéz előzni a balatoni pályán? Hogyan kapcsolódik ehhez az AI?

– Milyennek találod a balatonfőkajári Balaton Park pályáját?
– Meglehetősen bonyolult, lassú és gyors kanyarokkal tűzdelt, amelyek komoly technikai tudást igényelnek. Kifejezetten alkalmas arra, hogy izgalmas versenyeket rendezzenek rajta. Talán egy dolgot lehet felróni az olyan pályákhoz képest, mint Paul Richard vagy Mugello, ez pedig a többihez képest jóval kisebb szélessége, ami megnehezíti az előzéseket és a pályapozíciókért való küzdelmet. Egyes részein a fal is nagyon közel van, ami azt jelenti, hogy a versenyzőknek rendkívül precíznek kell lenniük. Igaz, ez arra is esélyt ad, hogy megmutassuk a vezetéstechnikai erősségeinket azzal, hogy milyen közel tudunk kerülni a határhoz anélkül, hogy hibáznánk. Egy további tulajdonsága viszont minden külföldi pálya fölé emeli: ez magyar pálya, ahol hazai közönség előtt lehet versenyezni. Ez számomra az egyik legszebb dolog.

Fotó: Válint Bence

– Hasonlítanád valamelyik nemzetközi pályához?
– Olyan pályákhoz hasonlítható, mint a misanoi, a nürburgringi és az előbb már említett mugelloi. Az első kanyarok hasonlítanak Nürburgring első kanyarjaira, a gyors kanyarok Mugellóra, míg a pálya általános elrendezése Misano vonalvezetéséhez hasonlít.

Fotó: Válint Bence

– Melyik a pálya legnehezebb része és miért?
– Itt a legnehezebb a jó köridő és tempó elérése. A pálya gyors kanyarjaiban a kifejezetten közel épített falak miatt alig van hely a hibázásra, a verseny során például komoly kihívás volt az autót a pályán tartani a rendkívül magas hőmérsékletre felmelegedett gumikkal. A pálya másik nehézsége abból adódott, hogy a kanyarok nagyon szorosan egymás mellett helyezkedtek el, így nehéz volt eldönteni, hogy milyen mértékben áldozzam fel az egyiket azért, hogy a másik kanyarban gyorsabb legyek. Bátran kijelenthető, hogy nehezebb, mint a legtöbb pálya.

Fotó: Válint Bence

A balatoni Ferrari Challange-en elért eredményeid mit vetítenek előre a pályafutásod szempontjából?
– Büszke vagyok az eredményekre, ami a csapat, a RossoCorsa-Ferrari Budapest nagyszerű profizmusát és az én versenyzői képességeimet is mutatja. Ezek az eredmények fontos és motiváló visszajelzések: visszatükrözik az elkötelezettségemet, gyümölcsei annak a rengeteg munkának, amit a versenyzésbe fektetek. Ami pedig a jövőt illeti: a Ferrari Challenge nagyszerű ugródeszka ahhoz, hogy tovább lépjek a karrieremben.

Fotó: Válint Bence

– Fiatal pilótaként a Ferrari színeiben versenyzel. Milyen hosszútávú terveid vannak?
– Gyermekként Gokartozassal kezdtem mint minden sikeres F1-es versenyző és azt követően Formula autóval folytattam autóversenyző pályafutásomat de engem mégis a GT autókkal való versenyzés világa fogott meg melyhez tökéletes a Ferrari Challenge bajnokságban való sikeres év teljesítése. A végső célom, hogy magyarként elsőként versenyezzek a WEC-ben (World Endurance Championship) hypercarral, valamint az, hogy egyszer versenyzőként is részt vegyek a legendás Lemans-i 24 órás versenyen.

– Találkoztál már Ferraris pilótákkal?
– Említhetném korábbi csapattársammal, Oliver Bearmant, aki most írt alá többéves szerződést a Haas-szal. De a Ferrari Challange-ban általában Hypercar versenyzőkkel és a Ferrari GT hivatalos versenyzőkkel találkozom. Kiemelném Vitantonio Liuzzi, volt F1 pilótát, aki driving coach-ként segíti a versenyzői karrieremet. A Ferrari Challenge versenysorozat profi kategóriájában, a Trofeo Pirelliben, ahol én is versenyzek, jellemzően több volt F1 pilóta is megfordul. Ott volt a mezőnyben például Adrian Sutil, akivel tavaly nagyokat versenyeztem. Timo Glock-ot pedig idén Mugelloban sikerült legyőznöm.

– Az élsport után többnyire más alternatívát is látnak maguk előtt a sportolók. Neked mi a jövőbeli víziód?
– Hollandiában mesterséges intelligenciát tanulok, ez a versenyzés mellett a B tervem. Nagyon élvezem a tanulmányaimat, mert borzasztóan érdekel a jövő. És egyre nyilvánvalóbb, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológiák fogják meghatározni.

Fotó: Válint Bence

– A Balaton hogyan kötődik az életedhez?
– A Balaton mindig is fontos volt az életemben. Gyakran töltjük itt a nyarakat a családommal együtt a nyaralónkban. Az első emlékeim egyike is a Balatonhoz kötődik. Gyakran eszembe jut, ahogy gyerekként könyörögtem a keresztapámnak, hogy menjen velem horgászni – a pecázás azóta is az egyik kedvenc elfoglaltságom, ha a tónál töltöm az időmet.

Fotó: Válint Bence

– Idén nyáron lesz lehetőséged a Balatonnál pihenni?
– Egészen biztos, hogy sokat fogok utazni a versenyzés miatt, így nem sok szabadidőm lesz arra, hogy a barátaimmal és a családommal annyi időt töltsek, amennyit szeretnék. Az biztos, hogy a nagyszüleimet meglátogatom majd a Balatonnál, és azért a családdal is szeretnék legalább egy hetet nyaralni. Alig várom, hogy teniszezzek, tollaslabdázzak és focizzak az unokatestvéreimmel.

Fotó: Válint Bence

– Milyen balatoni ételeket kedvelsz?
– Imádom a kürtöskalácsot, a gulyás pedig egyenesen az egyik kedvenc ételem, ami nagyon hiányzik Hollandiában.

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép: Válint Bence

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva