veol.hu | 2021.12.05. 12:00
Az ellopott okostelefon segített a rendőröknek a Balatonnál
Éles hangon csipogott a mobil a balatonakarattyai benzinkúton , ami leleplezte a férfit, aki megvásárolt egy korábban ellopott telefonkészüléket.

Pénzmosás bűntettével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a férfit, aki haszonszerzési céllal, áron alul egy lopásból származó mobiltelefont szerzett meg.

Lába kelt a vonaton felejtett mobilnak

A sértett 2021. július 21-én vonattal Balatonalmádiból Budapestre utazott, s miközben ülőhelyet változtatott, a korábbi ülésen hagyta a 100 ezer forint értékű mobiltelefonját – írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség.

A sértett a mobiltelefon adottságainak köszönhetően az interneten nyomon tudta követni a készülék aktuális tartózkodási helyét, ezért felhívta a Balatonkenesei Rendőrörsöt, mivel a rendszer a telefon helyeként Balatonakarattyát mutatta. A rendőrörs munkatársa a sértett jelzései alapján egészen egy balatonakarattyai benzinkútig követte a készülék nyomát, amikor a sértett szintén az internetes alkalmazás segítségével jelzést küldött a telefonjára.

Nyomkövető buktatta le a vádlottat

A töltőállomáson tartózkodó 58 éves vádlott kezében lévő telefon erre éles hangon csipogni kezdett, az eljáró rendőr pedig azonosítani tudta a keresett készüléket. A vádirat szerint az elkövető a balatonakarattyai vasútállomáson egy ismeretlen személytől

mindössze 15 ezer forintért vásárolta a telefont, amelyet később haszonnal szeretett volna értékesíteni.

A férfi tudta, hogy a készülék bűncselekményből származik, ez azonban nem tartotta vissza annak megvételétől.

A Büntető Törvénykönyv módosítása alapján a korábban orgazdaságként ismert cselekmények 2021. január 1-jétől pénzmosásnak minősülnek és alapesetben is súlyosabban, akár öt évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel is büntethetők.
Az ügyészség a férfival szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróság felé.

Nyitókép: illusztráció / police.hu

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva