veol.hu/Balogh Ákos | 2021.10.13. 16:00
Forgószárnyasok találkozója Balatonakarattyán
Második alkalommal gyűltek össze baráti találkozóra a magyar katonai helikopteres repülés egykori és jelenlegi tagjai Balatonakarattyán az MH Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központban a múlt hétvégén.

A találkozóra mindazokat várták, akik valamilyen formában, akár pilóta, akár repülőműszaki, vagy más szakágban végzett tevékenységük során kapcsolatba kerültek a forgószárnyasokkal a honvédségben.

Így több mint háromszáz fő részvételével zajlott le a baráti összejövetel, melyre egyébként egy katonai H145M és a légimentők EC135-ös helikoptere is ellátogatott.

A helikoptereket statikus bemutató keretében tekinthették meg, a légimentők részvételének pedig azért volt jelentősége, mert a haderő korábbi átszervezései kapcsán számos egykori katonai pilóta jelenleg is itt teljesít szolgálatot, ezért elhozták megmutatni bajtársaiknak azt a technikát is, amivel jelenleg repülnek és sokak számára, főleg a régi időkből, egyáltalán nem ismerős, hiszen ők még az egykori orosz típusú helikoptereken dolgoztak.

A rendezvényen Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis jelenlegi parancsnoka – aki egyébként egykoron Szentkirályszabadján az MH 87. Bakony Harcihelikopter Ezrednél kezdte helikoptervezetői pályafutását – előadásban ismertette a magyar katonai helikopteres repülés jelenlegi helyzetét a szolnoki repülőtéren, mint egyetlen helikopteres alakulat a honvédségben.

A találkozó résztvevői így megtudhatták rendszerben vannak még azok az orosz típusú helikopterek melyeken egykoron ők is szolgáltak, ugyanakkor megkezdődött egy modernizációs folyamat, melynek keretében 20 darab új H145M helikoptert már megvásárolt a honvédség és további új helikopterek is érkeznek majd.

Kiderült az is, hogy a közeljövőben a beérkező új technikák számára hatalmas hangár és kiszolgáló épületkomplexum épül majd a szolnoki repülőtéren, így emelve a kor színvonalára a hazai katonai forgószárnyas repülést.

 

forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva