likeBalaton.hu | 2021.06.20. 16:00
Indul a visszaszámlálás a 10. Zöldszalag Regattáig
Augusztus 5-7. között kerül sor a jubileumi elektromos hajós versenyre, balatonfői rajttal.

Minden korábbinál több indulóra számítanak

Tizedik alkalommal rendezik meg az idén augusztus 5-7. között a balatoni elektromos hajók versenyét, a Zöldszalag Regattát. A rendezvénynek ezúttal is a szervező Balatonfői Yacht Club ad majd otthont. A rendezők rekordra számítanak az idén az indulók létszámát tekintve, mivel a tizedik versenyről van szó, és mivel évről évre egyre több elektromos hajó kerül vízre a Balatonon. A tavalyi verseny tapasztalatai alapján az idén is nagyjából 10-12 márka összesen 30-40 hajóját várják majd a hagyományosan a keleti medencét megkerülő versenyre augusztus első hétvégéjén.

Tudj meg mindent az eddigi Zöldszalag Regattákról itt.

A verseny augusztus 7-én, szombaton 12 órakor rajtol a BFYC kikötője előtti vízterületről, de már előző este várják az indulókat. A befutót követően az eredményhirdetés mellett gálavacsora, tűzijáték, white party szórakoztatja a versenyzőket és társaságukat az elektromos hajósok mind inkább fesztivállá váló szokásos éves találkozóján. A BFYC további programokkal is készül, és tervezik négynaposra bővíteni a programot, amely így már augusztus 5-én, csütörtökön kezdetét venné egy nulladik nappal, erről néhány héten belül több is kiderül majd.

Fotó: Zöldszalag Regatta hivatalos

Egy különleges csillagtúrára hasonlító ügyességi futam

Egy különleges csillagtúrára hasonlító ügyességi futam, amelynek során az indulóknak a rendezőktől kapott elektronikus vagy nyomtatott térkép segítségével különböző tájékozódási pontokat kell megkeresniük, és megérinteniük a keleti medencében. A versenyt nehezíti, hogy a check-pontok némelyike a szárazföldön van.

A versenyre értelemszerűen csakis elektromos hajóval lehet nevezni. Versenyzői engedély nem szükséges. A nevezés részleteit hamarosan közzéteszik a szervezők, de az biztos, hogy az előnevezések mellett a helyszínen, személyesen is le lehet majd adni a nevezést.

Ha még többet szeretnél tudni a balatoni vitorlázásról, itt keresgélj a témában.

Fotó: Zöldszalag Regatta hivatalos

A 10. versenyre meglepetésekkel készülnek a szervezők

Idén meglepetésekkel is készülnek mind a verseny lebonyolítása, mind a parti programok terén. Méltó módon szeretnénk megünnepelni, hogy immár tizedik alkalommal gyűlik össze a balatoni elektromos hajós flotta színe-java nálunk erre a játékos, de technikai szempontból azért mindenképpen kihívást is jelentő versenyen.

– Nagyon kíváncsian várjuk, hogy vajon mekkora flotta gyűlik össze az idén a jubileumi, 10. Zöldszalag Regattára. Nagyszerű dolog, hogy ennek a versenynek már ilyen komoly tradíciója van a Balatonon. Amikor az első futamot megrendeztük, még alig tucatnyi hajó vágott neki a távnak – tavaly már több mint háromszor ennyi, ami jól jelzi, milyen gyorsan nő az e-hajók száma a Balatonon. Az első versenyen még az volt a legnagyobb kihívás az indulók számára, hogy vajon végig bírja-e majd az akkumulátorcsomagjuk a távot, ezzel szemben az utóbbi években az okoz problémát a rendezőknek, hogy miként sorolják egyre több osztályba a nagyon különböző hajókat az igazságos eredmények érdekében – mondta Viszkei András, az elektromos hajókat gyártó Aqwia Kft. alapítója és a verseny ötletgazdája.

 

A Zöldszalag Regattáról

A 2012 óta rendezett versenyeken már több mint 630 hajó indult. A Zöldszalag Regatta a balatoni elektromos hajósok nagy versenye, amelyet először 2012-ben rendezett meg az ötletgazda Balatonfői Yacht Club vezetősége. A rendezvény instant sikernek bizonyult, hiszen az akkori balatoni e-flotta majdnem egyharmada rajthoz állt az egyszerre játékos és komoly futamon. Érdemes belegondolni: arányaiban ez azt jelenti, mintha a Kékszalagon több mint háromezer vitorlás indulna. A verseny azóta évről évre egyre több résztvevőt vonz a Balaton minden kikötőjéből Kenesére, ahol is több száz zöld hajós tölt együtt egy remek hangulatú hétvégét, esténként a vacsora és a zenés programok mellett ismerkedve, beszélgetve, tapasztalatokat cserélve egymással. A rendezvény egyben az elektromos hajópark látványos seregszemléje is, hiszen a mezőny nagy részét adó Wia modellek mellett évről évre mind több más márka hajóival is neveznek a csapatok a versenyre. A környezetbarát elektromos technológia rohamos fejlődése, az egyre korszerűbb és nagyobb teljesítményű hajók megjelenése miatt a rendezők évről évre kénytelenek mind több kategóriában értékelni a mezőnyt annak érdekében, hogy minden csapat nagyjából egyforma eséllyel rajtolhasson. A csillagtúra jellegű futam egyszerre teszi próbára a csapatok navigációs képességét és ügyességét, illetve a hajók akkumulátorpakkját és hajtásláncát, jól demonstrálva, hogy milyen kiforrott és megbízható nagyteljesítményű elektromos rendszerek szolgálják a környezettudatos hajózást a Balatonon.

 

 

Nyitókép: zFotó: Zöldszalag Regatta hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva