2019.07.21. 05:00
Leteszteltük a vadregényes balatonakarattyai szabadstrandot
Ezen a héten a Gumirádli szabadstrandot próbáltuk ki. Az eldugott strandra már az odavezető út is kalandos: Balatonkenese felől egy keskeny, erdővel határolt úton haladunk. Érdemes figyelni a sebességre, mert a kevés hely miatt könnyen koccanhatunk a szembe jövő autókkal.

Megérkezve két parkolási lehetőség közül választhatunk, a strand előtt ingyenes, a területén viszont már térítés ellenében állhatunk be a járművünkkel. Utóbbi azért jobb, mert így látótávolságon belül marad az autónk.

Amennyiben kerékpárral érkezünk, tudunk kell, hogy a strand területére nem vihetjük be, a bejáratnál kialakított biciklitárolóban tehetjük le.

Megérkezve örömmel láttuk, hogy több öltöző is van a környéken. Mellettük épülnek az új mosdók, egy családi öltöző és egy baba-mama szoba, sajnos ezek még nem készültek el, reméljük azért a szezon végig még birtokba vehetik a fürdőzők.

Viszont a konténerek mögött találhatjuk a mobil mosdókat, melyek ingyenesen használhatók.

Miután átöltöztünk elkezdődhet a strandolás. Hétköznap délután kevesen voltak a területen, igaz sokan az esti órákban látogatnak el ide. A gyerekek számára kialakítottak egy rövid, homokos partszakaszt, ahol kedvükre építhetik a váraikat. A családoknak az is jó hír lehet, hogy egy mászóka is várja a kicsiket.

A part mentén csak egy keskeny szakaszt raktak ki térkővel, a többi zöldterület. Érdemes a lábunk elé nézni, mert több, kisebb gödörbe is belefutottunk.

A napozórészt a parkolótól egy jól látható sáv különíti el, több növénnyel is jelzik a határt. Külön pozitívum, hogy a kis területen sok fa található, így nem kell vadászni az árnyékosabb helyeket.

Az elhelyezkedés igazán pazar: a háttérben a magas löszfal húzódik, előttünk pedig a Balaton, a körülölelő dombokkal.

Habár több táblán is kiírták, hogy kutyákat tilos a területre bevinni, ottjártunkkor mégis három-négy eb is ücsörgött a gazdája mellett.

Úszás és strandolás

A víz aránylag gyorsan mélyül, a vízmagasság állására itt sem nem lehet panasz, kiválóan alkalmas úszásra és más vízi sportokra is. Emiatt viszont a gyerekekre kicsit több figyelmet kell fordítani, mert könnyen elmerülhetnek. Az idei év egyik problémája, a túlzott hínárosodás itt nem igazán érzékelhető, a víz tiszta és kellemes. A homokos bejárat mellett lépcsőn is bemerészkedhetünk a Balatonba.

A szakasz népszerű a horgászok között is, érdemes rájuk figyelni, nehogy úszás közben mi is fennakadjunk valamelyik horgon.

A tihanyi Gödrösi szabad stranddal ellentétben itt éttermek nem üzemelnek, két büfékocsi áll rendelkezésre a szomjas és éhes turistáknak, ezért a kínálat is kisebb a többi partszakaszhoz képest. Egy fél literes ásványvízért 350, ugyanennyi csapolt sörérét 650, három deci limonádéért 300 forintot fizetünk. Egy eszpresszó 400, a klasszikus sültkolbász adagja 500 forintba kerül.

A nap végén

Összességében elmondhatjuk, hogy egy kellemes helyszínt találtunk a strandoláshoz. Kifejezetten ajánljuk azoknak, akik szeretnének retró balatoni élményben részesülni, és magért a tó illetve a környezete szépségért a partra jönni.

A látvány és a vadság ugyanis lenyűgöző, az elérhető szolgáltatások szerény számát pedig a tömeg hiánya egyensúlyozza.

Forrás: Szauer Annamária/veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva