MW | 2023.10.25. 12:00
Újabb elemeit hozták felszínre a búvárok a Balatonba zuhant vadászgépnek
A víz alatt felkavarodott iszap miatt egyáltalán nem könnyű a búvárok munkája.

Tovább folytatódnak a második világháború alatt a Balatonba zuhant magyar gyártású Messerschmitt vadászgép kiemelése Balatonakarattya térségében – adta hírül a hivatalos honlapján Magyar Honvédség.

Forrás: honvedelem.hu

Mint írták, a búvárok dolga egyáltalán nem könnyű, ugyanis a víz alatt a felkavarodott iszap miatt a látótávolság nulla, így a Magyar Honvédség különböző alakulataitól érkezett szakemberek úgymond a tíz ujjukkal látnak. Ennek ellenére minden munkanapon –így október 23-án is – a repülőgép újabb és újabb darabjai kerülnek felszínre.

A vadászgép, amely közel nyolcvan éve pihen az iszapban, az egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép a világon.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban már beszámolt, a Magyar Honvédség szakemberei október 11-e óta dolgoznak azon, hogy a nyolcvan éve pihenő gép kiszabaduljon a víz és az iszap fogságából. Az elmúlt hetekben sorra kerültek felszínre a gép különböző részei.

Forrás: honvedelem.hu

Az első sikeresen kiemelt nagyobb elem a légcsavaragy volt két légcsavartollal, majd a búvárok felszínre hozták a Győrben készült repülőgép fegyverzetének egy részét. Nemrég előkerült a Messerschmitt ma is működő iránytűje, legutóbb pedig a motorjának egy darabját emelték ki, amelyen a vadászrepülőgép vörössel felfestett oldalszámának egy része is látható.

 

Forrás: magyarnemzet.hu
Borítókép: honvedelem.hu

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva