Szücs Ildikó | 2021.07.07. 10:00
Vízparti lazulás és természeti kincsek Balatonakarattyán; kétnapos ajánló
Balatonakarattya legszebb része vitathatatlanul a Magaspart, de ha szemfülesek vagyunk, más kincsekre is bukkanhatunk a településen. Két nap alatt feltöltődhetünk a víz kékségével, a fák zöldjével és a kisváros békéjével.

Balatonakarattyát a Balaton kapujának is hívják, lévén a magyar tenger legkeletibb csücskében van, és a fővárosból ezt a parti települést érhetjük el legelőször. Ha egy hétvégére választjuk úticélunknak, akkor is remek időtöltést nyújt. Azért azt hozzátesszük, hogy a település kicsi, látnivalóit egy nap alatt is bejárhatjuk, így egy egész napunk marad strandolásra, amit kár lenne kihagyni.

Az autót a Rákóczi park körül lévő parkolók egyikében hagyjuk, a parkolás mindenhol ingyenes. Ha vonattal érkezünk, akkor csupán egy kilométerre van a Rákóczi park, ami sétánk első állomása.

Rákóczi park

A parkban kis kerítéssel elkerített területen áll a híres Rákóczi-fa, amely a Balaton környékének legöregebb szilfája. Évszázadokon át határfa volt, a település magas partján állt magányosan,

a legenda szerint alatta pihent meg Rákóczi fejedelem, lovát a fához kötötte és itt nyilvánította ki a „nép akarattyát”.

A fa ugyan végül elpusztult, de emlékét és ami megmaradt belőle, azt itt őrzik. Mellette Rákóczi mellszobra látható.

Rákóczi bronzszobra, háttérben a híres szlfa maradványai

A park érdekesség még a Rákóczi-fa mellett található Babák kertje. 2009 óta minden újszülött tiszteletére egy rózsatövet ültetnek Akarattyán és Kenesén is májusban, a Gyermeknapon, ezzel téve ünnepélyessé és emlékezetessé az örvendetes eseményt. A tövek mellett az újszülöttek neve felkerül egy kis táblára is.

Nem messze láthatjuk a park másik ékességét: Péterfy Gizella, Kenesén élő festő,-és szobrászművész alkotása, a „Harmadik évezred kapuja” elnevezésű szobor. A két összeérő kezet ábrázoló szobrot a Millenniumi évforduló tiszteletére helyezték itt el.

A Harmadik évezred kapuja szobor

Itt pedig megnézheted a többi Balaton parti település kétnapos ajánlóját!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva