Kovács Erika | 2024.01.14. 12:00
A regöléssel bőséget, egészséget és boldogságot kívántak a Balatonnál
A szokás felelevenítése nem újdonság a csapat számára, örömmel élesztették fel a hagyományokat.

Regölést adtak ajándékba a Balatonnál

Jó kedélyű regölő társaság rótta Balatonalmádi, illetve Vörösberény utcáit az elmúlt év utolsó napjaiban. A Veleginé Pavelka Gizella vezette Hullámzó Balaton Néptánccsoport teremtett ünnepi hangulatot, melynek férfitagjai, élükön Kovács Krisztián művészeti vezetővel, Nagy László író-költő gyűjtéseiből összeállított jókívánságokkal regöltek. Az emberek, a családok mindenütt nagy szeretettel fogadták a hagyományt felelevenítő kedves társaságot.

– A szokás felelevenítése nem újdonság a csapat számára, és bár néhány év kimaradt, amit egyebek mellett a koronavírus-járvány okozott, most ismét szántunk egy kis időt e szép és régi hagyomány felélesztésére, a rigmusok megtanulására – mondta Veleginé Pavelka Gizella.

Kovács Krisztián művészeti vezető felidézte, a Hullámzó Balaton Néptánccsoport férfitagjai remek hangulatú délutánon keresték fel mások mellett a volt táncostársakat, barátokat, valamint a korábbi támogatókat. Boldogan és örömmel látták azt, hogy mindenhol nagyon kedves fogadtatásban részesülnek. Az énekes, szöveges köszöntőkkel a házigazdáknak bőséget, egészséget, boldogságot kívántak. A háziak szívélyes vendéglátással viszonozták a hallottakat, finom sütemények, töltött húsok, káposzta, füstölt kolbász és házi készítésű kenyér is került az asztalra, melyet jó hangulatban, a közös emlékek felelevenítésével, beszélgetés közben együtt fogyasztottak el.

Felélesztették a hagyományt

Mindenki arról beszélt, hogy remek évet zártak, közösségük sok élménnyel gazdagodott, számos szép pillanatot élhettek meg együtt.

– Kellemes karácsonyi napokat kívánok eltölteni. Kérem a jó Istent, hogy mindennek megérésével és mind többeknek eltöltésével örvendeztesse meg e háznak lakóit.

Hozzon országunkba csendességet, községünkbe egyetértést, békességet. Hogy ne hallattassék az árváknak s nyomorultaknak nyögése, hanem a földnek zsírja és az égnek harmatja által töröltessenek azok könnyei. Ez gyenge seregemnek szíves kívánsága

– hangzott el az egyik regösénekben.

A Hullámzó Balaton Néptánccsoport fellépett egyebek mellett a városi rendezvényeken, ilyen volt például a szüreti felvonulás, a helyi adventi programok megnyitója, de műsort adtak az Agóra Veszprém Kulturális Központban a Petőfi 200 évforduló kapcsán is. Évente 20-25 fellépésük van, gyakran mutatkoznak be külföldön is, például partnertelepüléseiken.

A csapat 15 tagú, s mindenki elkötelezett a néptánc, a hagyományok megőrzése és bemutatása iránt.

A csoport összetartó, kiemelten kezelik a közösségi életet, gyakran szerveznek programot maguknak is, ilyenek voltak az év végi mulatságok.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Önkormányzat/veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva