2019.07.30. 16:00
Baky Péter festményeiből nyílt tárlat Balatonalmádiban
Baky Péter festőművész életművét összegző tárlat nyílt a Magtárban a napokban.

Az országosan elismert festőművész Válogatás című kiállítása az első nagyszabású tárlata Veszprém megyében, mondta bevezetőjében Veszeli Lajos festőművész, aki az alkotót igazi közösségi emberként jellemezte, akinek fontos a kollegialitás, és az önzetlenség.

– Baky Péter az életről, az emberről fogalmazza meg képeit, és a befogadó, ha engedi átszűrni magán az alkotásokat, valamit megkap a teljességből, amelyre mindannyian vágyunk – mondta megnyitójában Hafenscher Károly, a Magyar Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. Hozzátette, a művész alkotásainak leírásának egyik legjellemzőbb fogalma a találkozás. Képein személyek – Mária és Erzsébet, a tékozló fiú és az atya, a mai ember és a dédszülők – mellett geometriai formák és az élet alkotta szabálytalan alakzatok, élénk színek és fekete-fehér rajzok, a mindennapi valóság és az álmok, a múlandó és maradandó örömök találkoznak. Műveivel elmondja, amit tud, sejt, érez vagy gondol a világunkról.

Az alkotó elmondta, a kiállításon 1978-as pályakezdésétől a legfrissebb alkotásokig szemezgetett. A festőművész több művét is kollázsszerű építkezés jellemzi, közvetlen vagy közvetett utalásokkal olyan művészek képeire, stílusára vagy egy-egy motívumukra, mint Klee, Mondrian vagy Kandinszkij. A tudatosan használt elemekkel egyrészt utalni és visszanyúlni szeretett volna a felsorolt alkotók művészettörténeti eredményeire, másrészt ezzel tiszteletét is kifejezi az elődöknek.

A megnyitón közreműködött Czuczor Tamás és Nagy Gergő duója. A tárlat augusztus közepéig látható a Magtárban.

Forrás: Marton Attila/ veol.hu

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva