Rimányi Zita/veol.hu | 2022.05.23. 14:00
Botra fel! – a Balatonnál is
Balatonalmádiban, Balatonszabadiban és Veszprémben is sétálnak az egészségért május 28-án. Főként cukorbetegségben szenvedők és a magas vérnyomással élők jelentkezését várják a nordic walking sétára.

Hazánkban mintegy másfél millió embert érint a cukorbetegség, csaknem 3,5 millióan szenvednek a magas vérnyomástól. Az érintettek egy része sajnos maga sincs tisztában veszélyeztetett állapotával, holott a rendszeres szakorvosi kontroll, a tudatos táplálkozás és a mozgásgazdag életmód elengedhetetlen a súlyos szövődmények elkerüléséhez – indokolták a szervezők idei közös kezdeményezésüket, amivel az említett népbetegségekre és a sport jótékony hatásaira hívják fel a figyelmet. Május 28-án 24 hazai városban csatlakozhatnak az érdeklődők a közös nordic walking sétához. Ez egy élvezetes, hatékony, mégis kímélő mozgásforma, minden korosztálynak ajánlható. Minden helyszínen szakképzett edzők segítenek a sétapálcák szakszerű használatában. Eredetileg mintegy száz éve a finn sífutók számára fejlesztették ki, hogy a szezonon kívül is edzhessenek, az utóbbi években viszont egyre többen fedezik fel maguknak. A nordikozáshoz csupán két speciálisan kialakított sétabotra van szükség, amelyek leveszik a terhet a térdről és az alsó testrész ízületeiről, így könnyebbnek érezzük magunkat, és gondtalanul élvezhetjük a teljes testet igénybe vevő túrát.

Az országos Botra fel! kampányt a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége indított el 2017-ben. Idén negyedik alkalommal újra több ezer mozogni vágyót várnak. Mivel május a vérnyomásmérés hónapja, ezért 2022-ben ehhez a misszióhoz kapcsolódott a magas vérnyomással kapcsolatos ismeretterjesztést is zászlajára tűző szakmai szervezet, a Magyar Hypertonia Társaság. A Botra fel! mozgalom fő útravalója: a mozgás gyógyszer. A vércukor- és a vérnyomásértékeket a program előtt és után is megmérik, így mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg a sétálás előnyét.

Balatonalmádiban 14 órakor a vitorlás kikötőből indulhat el a csoport, Balatonszabadi határában a Bella Lovasudvar felé 14 órakor, Veszprémben az Agora szabadidőparkban lesz a találkozó ugyancsak 14 órakor.

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva