Szaniszló Hajnalka | 2024.06.02. 08:00
Fagyűrűvel kérték meg a Balaton-imádó asztaloslány kezét Badacsonyörsön
Bútorkészítő-workshopot álmodna a Művészetek Völgyébe és fából készült erdei házat tervezne a Badacsonyba az asztalos-tehetség, Zsély Csilla.

A Balaton-felvidék erdői, a nemzeti park világa, a KisBalaton és a déli part pazar természeti környezete is megihlette már a művészeket. Nem feledve a múlt értékeit, illeszkedve a táj évezredek alatt kialakul jellegéhez, ugyanakkor az innováció, a környezetvédelem és a jövő felé tekintve és lehet építkezni a Balatonnál. Értve ez alatt mind a külső, mind pedig a belső környezetünket. Zsély Csilla bútorkészítőt és asztalost kérdeztük a Balaton építészetéről, a saját balatoni emlékeiről és szabadon engedett fantáziájáról, amely a balatoni faépítészethez kapcsolódik.

Zsély Csilla bútorkészítő és asztalos a Balatonnál
Fotó: Szilágyi Péter Szabolcs

– Kedves, gyerekkori balatoni emlék…
– Mivel unokatestvéremék Balatonalmádiban laknak, minden nyáron a Balatonnál töltüttünk néhány hetet. Szerettem apukámmal reggelente elsétálni a pékségbe, a krokodilos kajakokat a strandon, az esti belvárosi sétákat. A Balatonnál mintha megállt volna az idő. A legkedvesebb balatoni emlékem pár évvel ezelőtti: a férjem egy badacsonyörsi nyaralásunk alkalmával kérte meg a kezem – ráadásul egy általa készített, fabetétes gyűrűvel.

– Emlék, amely a Balaton természeti – fákkal, növényzettel – kapcsolatos környezetéhez kapcsolódik…
– Sosem szerettük a modern strandokat, így mindig olyan a strandra mentünk, ahol a legtöbb természetes növényzet volt. Lenyűgöztek hatalmas fűzfák. Jó volt alattuk heverészni a fűben, rejtvényt fejteni, lángosozni. Amellett, hogy árnyékot adtak, egyfajta természetes nyugalmat is sugároztak.

– A Balatonnál mely területeket emelnél ki, amelyben kiváló faalapanyagot látsz?
– A Balaton-felvidék természeti környezete rendkívül gazdag, így érdemes nagyokat kirándulni az erdős területein is. Nem véletlen, hogy a Kéktúra is érinti ezt a területet. Az itteni tölgyesek remek alapanyagként szolgálnak bútorkészítéshez.

– A balatoni természeti és épített környezetben keveredik a hagyományőrzés és az innovatív építészeti és lakberendezés megoldások is. Ahogyan a te munkádban is, hiszen bútorrestaurátor is vagy. Ha tehetnéd, a balatoni régióban hol és milyen felújításon dolgoznál szívesen?
– Van olyan bútorfelújítási munkám, amely a Balatonhoz kötődik. Tavaly újítottam fel egy százhúsz éves hokedlit– a bútorka most Balatonalmádiban lakik. Nagy álmom megtervezni a Badacsony környékén egy fából készült erdei nyaralót, kis házat. A felújításnál elsődleges, hogy minél többet meg tudjak őrizni az eredeti bútorból – ezt a szellemiséget egy faház felújításába is továbbvinném.

A Néni névre keresztelt asztalka a felújítást követően
Fotó: Zsély Csilla

– Milyen fából készült alkotást terveznél szívesen, amely illeszkedik a balatoni táj jellegéhez?
– Mostanában rengeteg beruházás történik a Balaton mentén, kutyás strand viszont továbbra is csak három található a tó környékén. Mi mindig a kutyusunkkal együtt utazunk, örömmel terveznék egy kutyabarát strandot Balatonalmádiban. Egy a tóba hosszabban benyúló, fa mólót látok magam előtt, ahonnan a kutyusok is ugrálhatnának a gazdikkal együtt a vízbe.

Zsély Csilla bútorkészítő és asztalos kutyájával kirándulás közben a Balaton-felvidéken
Fotó: Szilágyi Péter Szabolcs

– Ha a Balatonnál nyaralsz figyeled-e a belsőépítészeti és kültéri, fából készült alkotásokat?
– Túrázás, biciklizés közben igyekszem a kültéri faszerkezetekből ihletet meríteni. Pár éve sikerült egy régi tervem és három nap alatt körbebicikliztük barátokkal a Balatont. Ttetszettek azok a fahidak, amelyek a tó körüli bringautat keresztezik – természetesek és belesimulnak a környezetbe. A pár éve átadott Somoshegyi kilátó kialakítása is közel áll hozzám – nem a hagyományos, klasszikus kilátó-stílusban épült.

– Tudnál ajánlani olyan túraútvonalat ahol magával ragadó az erdő közelsége?
– Nagyon szeretem a régi vár- és templomromokat, így szeretem őket egy-egy kirándulás alkalmával is felfedezni. A Csobánc várához vezető túraútvonalat ajánlanám, ami elég változatos: a hegy aljában még szőlőtőkék mellett vezet, aztán az erdős szakasz után egy templomromot és több kilátópontot is érint. Meredek ugyan, de megéri megmászni, mert gyönyörű kilátást kapunk a végén, ha felértünk. A legjobb ősszel menni, amikor már az erdő levelei is elkezdenek sárgulni és lehullani – varázslatos hangulata van, és jóval kisebb ilyenkor a túraútvonalon is a forgalom.

Zsély Csilla bútorkészítő és asztalos a Balatonnál, erdei kirándulás közben
Fotó: Szilágyi Péter Szabolcs

– A Balaton körül számos szabadtéri fesztivál és kulturális rendezvény van. Milyen ötlettel dobnád fel a Művészetek Völgye vagy akár a Paloznaki Jazzpiknik kültéri dizájnját?
– A Művészetek Völgyében programban gondolkodnék: szuper lenne egy helyszíni asztalos-workshop vagy bútorfelújítással kapcsolatos foglalkozás. Mivel év közben elég sok workshopot tartok a műhelyben, úgy látom van rá igény, az emberek szeretnek otthoni DIY barkács projektekbe fogni. Egy ehhez hasonló workshop szerintem remekül passzolna a Művészetek Völgye szellemiségéhez.

– Milyen programot ajánlanál a Balatonnál, amelynek köze van a fához?
– A Balatonnál Hévízen és Balatonbogláron van lombkorona-tanösvény, amelyeket szeretnék meglátogatni a jövőben. A Folly Arborétumot is érdemes felkeresni gazdag cédrus-, ciprus- és fenyőgyűjteménye miatt.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Zsély Csilla bútorkészítő és asztalos a Balatonnál
Fotó: Szilágyi Péter Szabolcs

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva