Szaniszló Hajnalka | 2024.03.24. 08:00
Lángoló piramis, sziklaszállás, horgásztó-fejlesztés: a Hello Wood a Balatonnál
A Hello Wood a lángoló piramisok, a GyárKert installációja, a Kapolcsi Sziklák és zalahalápi alkotótábor nyomán is kapcsolódik a Balatonhoz.

Huszár András, a Hello Wood ügyvezetője, vezető építésze és társalapítója mesélt a különleges faépítészeti projektekről, amelyeknek számos balatoni kötődése is van.

– Milyen személyes szálak kötnek téged a Balatonhoz?
– Számomra a Művészetek Völgye a leginkább meghatározó alkotói szempontból. A Hello Wood előtt négy alkotótábort szerveztem ide, és rengeteget tanultam belőle. Csopakon indult a Balatoni Hekk-programunk és magyar egyetemistákkal provokáltuk is a Balaton- partot.

A Hello Wood Közösségek Kertje nevű, díjnyertes installációja a veszprémi GyárKertnél
Fotó: Hello Wood

 

– Van meghatározó, a szakmához kapcsolódó balatoni emléked?
– A legintenzívebb emlék, amikor egy általunk ácsolt, három méteres mókuskerékkel kaptak el minket a rendőrök, mert azt hitték, hogy elloptuk. Tanúkat kellett találnunk, akik igazolták, hogy mi építettük. Igaz, hogy nem kellett volna közúton közlekedni vele, de megúsztuk a pénzbírsággal és nem vették el a mókuskerék-jogsit sem.

A Kapolcsi Sziklák névre keresztelt, exkluzív szálláshely a Hello Wood alkotása
Fotó: Hello Wood

 

– Ha nyaralsz a Balatonnál, milyen szállást preferálsz, hogyan töltöd az időd?
– A kabin szálláshelyet kifejezetten ajánlom, de kedvelem a parttól távolabbi tanúhegyeket és Kapolcs környékét, a Balaton vízgyűjtő területeit is. Itt a természetet kevésbé foglalják el az emberek. A nyaralás alkalmával kihagyhatatlan a vízpart, és a gasztronómia is egyre magasabb minőségű. Számomra a Balaton már nem csak a nyarat jelenti: egész évben érdemes odalátogatni.

A Pebble Pod-formátum a legismertebb és legnépszerűbb szálláshely-formátum, amelyet a Hello Wood csapata álmodott meg
Fotó: Wello Wood

 

– A 2023-as alkotótábor bekapcsolódott a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programba is. A Balaton-felvidék ökológiai egyensúlya volt a középpontban.
– Megmutattunk az embereknek egy gyönyörű helyszínt, amely eddig méltatlanul kimaradt a balatoni híradásokból. A zalahalápi kőbánya krátere ma már ajánlott kirándulópont, ahol a Builder Summit Fesztivállal valósítottunk meg hatalmas installációkat – ezek ma is látogathatóak.

Az alkotótáborban a Balaton-felvidék ökológiai egyensúlya volt a középpontban
Fotó: Hello Wood

 

– A tájseb szóval jellemeztétek a zalahalápi helyszínt, ahol a lángoló piramisaitok állnak. A fa kitermelése csonkítja a természetet. Ugyanakkor az újrahasznosítás is a Hello Wood hitvallásának része. Hogyan oldható fel az ellentmondás?
– Az európai erdőgazdálkodásra már nem jellemző a csonkítás. Szigorú szabályok vannak a fakitermelésre. A legkevesebb ökológiai lábnyomot a faépítészet hagyja, mivel megújuló erőforrásként a fa újra kinő. A legfantasztikusabb építőanyag, amelyet ismerünk, hiszen minden életciklusában hasznos. Amíg nő, oxigént termel. Kitermelt formában megköti a szén-dioxidot. Akár évszázadokon át beépítve biztosítja szerepét és a legkülönfélébb feldolgozási formában, minden eleme felhasználható. Végső esetben pedig komposztálódik, vagy energiát állítanak elő belőle. A legfontosabb, hogy kizárólag megújuló erdő-gazdálkodásból származó alapanyagot szabad beszerezni. A CLT-technológia esetében az osztrák gyárak az erdő közepébe, a völgybe települnek, így a termelés egyensúlyban van az erdő megújulásával.

A Hello Wood alkotása, a lángoló piramisok Zalahalápon
Fotó: Hello Wood

 

– Halászkabinok, mólók, teraszok is ezer szállal kapcsolják a Hello Wood-ot a vizes helyszínekhez.
– A természet minden formájával fúzionálunk. A kabinépítészetben szabadon kísérletezünk és kapcsolódunk természeti formákhoz. A legszebb horgásztó-fejlesztésünk a Diana és Zoltán Horgásztó és Pihenőparknál valósult meg (Fejér megye, Alcsútdoboz). Itt a tulajdonosok egyedülálló minőségre törekedtek.

Horgásztó-fejlesztés a Hello Wood kivitelezésében
Fotó: Hello Wood

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: A Hello Wood alkotása, a lángoló piramisok Zalahalápon
Fotó: Hello Wood

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva