Tabányi Katalin | 2019.05.06. 17:00
Fergeteges bulival ünnepelt Balatonalmádi
Hétvégén 2 napos rendezvénysorozattal ünnepelte Balatonalmádi várossá válásának 30. évfordulóját. A koncertek és a helyi gasztronómiai kínálat sok érdeklődőt vonzott az esős idő ellenére is. Sztárfellépőként Boban Markovic Orkestart köszöntötték szombat este.

30 éve város, 150 éve település

Balatonalmádi különleges, egyedi fekvéssel rendelkező északi parti város a Balatonnál. Ha Veszprémből érkezik az ember, biztosan sosem felejti el a képet, ami a Megye-hegy tetején fogadja – az út két oldalán magasló fák közül megpillanthatja a Balaton kékjét, és míg legurul a városba, Vörösberényben az Erődített templom és a Loyolai Szent Ignác templom impozáns tornyai teszik a látványt igazán festőivé.

Balatonalmádi idén ünnepli várossá válásának 30. évfordulóját, ugyanakkor éppen 150 évvel ezelőtt jegyezték be önálló településként, így az idei év igazán jelentős a város életében, hiszen kettős évfordulót jelent.

A kizárólag Almádiaknak szóló programok mellett a hétvégén 2 napos rendezvénysorozattal várták a helyi lakosok mellett a várost kedvelőket és idelátogató vendégeket is, ahol a remek előadók, koncertek és a gasztro élmények voltak fókuszban a Wesselényi Strand előtti rendezvénytéren. A fesztiválhelyszínt a sörpadokkal látták el, valamint lampionokkal, fényfüzérekkel és két oldalt pihenőszékekkel varázsolták igazán hangulatossá.


Helyi gasztronómia

A szervezők igyekeztek teret adni az Almádi vendéglátósoknak, így néhány meghívott borászat mellett többek között a nemrég alakult Megfőzzük Almádit egyesület tagjai szolgáltatták az étel-ital kínálat színét-javát. Az egyesületről érdemes tudni, hogy hisznek az összefogás erejében és a minőségi vendéglátásban, amit kiválóan prezentáltak az Almádi 30 rendezvényei alatt is.
Óriási sikere volt például a Tornyos BBQ és Jóbarátok Halsütöde közös standjánál a szmókerben sült kolbásznak, valamint a paradicsomos-korianderes babbal kínált pulled pork szendvicsnek. Emellett kóstolhattak a vendégek minőségi kávét, süteményeket, pohárkrémeket, macaronokat, vegán zöldborsókrémlevest és curryt, görög tésztaételeket, réteseket, faszénen sült grill ételeket és jól fogyott az 50 féle ízben kapható helyi Csalló pálinka és a szintén helyi Kerekes Pince borai is.


Bulihangulat és közös táncolás az esőben

A gasztro kínálat mellett a színvonalas koncertek szolgáltatták a zenei aláfestést és a talpalávalót.
Pénteken délután a helyi illetőségű, ugyanakkor nemzetközileg is hírnevet szerzett Pribojszki Mátyás és zenekara kezdte bemelegíteni a közönséget, majd csatlakozott hozzájuk a Pénzügyőr Big Band. Produkciójuknak olyan sikere volt, hogy a következő fellépő, a Lóci Játszik jelentős csúszással kezdte meg koncertjét.
Lóci és zenekara igazi bulihangulatot teremtett, olyannyira, hogy az időközben eleredő esőben sem tágított a színpad előtt percről perce növekvő tömeg. A koncert az együttes legnépszerűbb dala, a „Nem táncolsz jobban” taktusai alatt egy nagy közös táncolásban és éneklésben csúcsosodott ki. Kicsik és nagyok, vagy ahogy Lóci mondta: felnőttek, gyerekek, idősek, szuperlények, titánok egyszóval mindenki boldogan énekelt és lépegetett jobbra-balra, így elmondhatjuk, hogy a refrénnel ellentétben jobban táncolt a lelkes közönség.

Míg a pénteki napon viszonylag kegyes volt az időjárás, addig szombat reggelre virradóra nagyon rossz híreket hoztak az előrejelzések: egész napos szemerkélő eső és este 8-9 óra tájban pedig egy nagyobb esőzés lehetősége borzolta a kedélyeket. A szervezők azonban rögtön reagáltak a kedvezőtlen időre, hihetetlen gyorsasággal átszervezték a programokat, hogy még a nagy esőzés előtt sor kerülhessen az esti Muzsikás Együttes és Boban Markovic Orkestar koncertekre. Ezenkívül sátrakat állítottak fel a sörpadok fölé, nehogy a fesztiválozók étlen-szomjan maradjanak és ne tudják száraz körülmények között elfogyasztani a finomságokat.

Szerencsére a csepergős idő nem tartotta otthon az embereket, hiszen a forgalmi dugóba került és emiatt félórás késéssel érkező Badár Sándor előadóművész műsorát is jókora nézőközönség várta. Ezután a Balatonalmádi Néptáncműhely műsora ugyan elmaradt, de a következő programig megteltek az immár sátor alatt pihenő sörpadok jókedvűen falatozó és borozgató emberekkel.


17 órától
a nemzetközi hírű Kossuth és Liszt Ferenc-díjas magyar népzenei együttes, a Muzsikás együttes előadása zajlott, akik csodálatos magyar népdalokkal és néptánccal kápráztatták el a közönséget, majd egy újabb kisebb szünet következett, míg az est és az egész rendezvény fénypontja, a 19 órakor színpadra lépő világhírű Boban Markovic Orkestar berendezkedett a színpadon. Láthatóan felduzzadt a vendégek száma ez idő alatt, sokan célirányosan, kifejezetten erre a koncertre érkeztek Balatonalmádiba.

Akkora volt a tömeg, hogy alig lehetett szabad parkolót találni a közelben. Az együttes fantasztikus hangulatot varázsolt az esős szombati estébe, a színpad előtti tér megtelt táncoló, ugráló, éneklő emberekkel. Csak boldog és jókedvű arcokat lehetett látni és a közönség kétszer is visszatapsolta Bobanékat.
Hozzáértők becslése szerint nagyjából ezren buliztak a fesztiváltéren, s bár a koncert alatt végig szemerkélt az eső, ez senkit nem zavart. Sőt, mire véget ért a kétórás műsor, valóban megérkezett a megjósolt masszív esőzés is, de olyan jó hangulatban búcsúztak el a fesztiválozók az utolsó fellépőtől, hogy utána még órákig borozgattak a sátrak alatt.

A Balatonalmádi 30 rendezvénysorozat ékes példája annak, hogy szezonon kívül is tömegeket lehet megmozgatni a Balatonnál jó koncertekkel és minőségi gasztronómiával akár rossz időben is. Boldog születésnapot Almádi!

 

Szöveg és fotók: Tabányi Katalin

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva