Szaniszló Hajnalka | 2024.02.13. 08:00
Filmklubhálózat a Balatonnál: klasszikusok és mai sikerfilmek a kistelepüléseken
A filmklub célja, hogy a közösségi filmélmény olyan helyeken is elérhetővé váljon, amelyek távolabb esnek a nagyvárosoktól.

A három balatoni megyében harminc településen alakul filmklub a Nemzeti Filmintézet szervezésében, ebből kettő Balaton-parti: Balatonalmádi és Balatonszabadi. A likeBalaton.hu-nak a Nemzeti Filmintézet kommunikációs munkatársa, Papp Csaba Zoltán mondta el a részleteket.

  • Veszprém vármegyében Bakonyszücsön, Viden, Kiscsőszön, Adásztevelel, Pápateszéren indult filmklub az ősszel, ezekhez csatlakozik Bakonyszentiván, Vanyola, Balatonalmádi, Iszkáz, Tüskevár, Nagypirit és Gecse tavasszal.
  • Somogy vármegyében Berzence, Csurgó, Porrogszentpál, Ádánd, Iharos és Som községekben működik már filmklub, Szenta, Balatonszabadi és Pogányszentpéter pedig most fog csatlakozni.
  • Zala vármegyében Nagybakónaknak, Petrikeresztúrnak, Babosdöbrétének, Gellénházának, Nagykutasnak és Vaspörnek van már filmklubja, és tavasztól indul program Csapiban, Csonkahegyháton és Salomváron.

A filmklubok helyszíne a települések kulturális színtere, művelődési háza, kultúrpajtája.

A balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár
Fotó: Facebook

A filmklubok kínálata, célja és küldetése

A filmklub célja, hogy a közösségi filmélmény olyan helyeken is elérhetővé váljon, amelyek távolabb esnek a nagyvárosoktól, így az esti közös mozizás nem kézenfekvő program.

– Szeretnénk előtérbe helyezni a magyar filmeket és megismertetni a közönséggel a nagy klasszikusokat, valamint a legújabb filmeket is. A filmklubvezetők tehát a magyar film elmúlt száz évének terméséből válogathatnak a Hyppolit, a lakájtól (1931) A nemzet aranyai című filmig (2023) – fogalmazott lapunknak Papp Csaba Zoltán, a Nemzeti Filmintézet kommunikációs munkatársa.

A filmklubvezetők a helyi közösség tagjai, vagy az azokat jól ismerő közművelődési szakemberek, akik a közösség igényei szerint tudják alakítani a program kínálatát, majd a filmvetítés után beszélgetés fonalát vezetni.

A kínálatban egyaránt szerepelnek játékfilmek, dokumentum- és természetfilmek, valamint rajz- illetve animációs filmek.

A vetítések időpontjai és a vetített filmek programtáblája

A vetítések időpontjait a filmklubvezetők határozzák meg, a helyi közösség többi programját figyelembe véve. Vannak filmklubok, ahol a tíz alkalom előre meg van hirdetve, de van olyan helyszín is, ahol a közönség szavazza meg, hogy mikor és mi legyen a következő film. A filmklub alkalmak meghirdetését helyi szinten a filmklubvezető és a helyszín közösen végzi. Ehhez biztosít a Filmintézet számukra plakátokat, online anyagokat, filmelőzeteseket.

Az érdeklődők a művelődési ház felületein tudnak tájékozódni.

A balatoni megyékben várhatóan ezeket a filmeket vetítik a filmklubok

A filmklubvezetők egy ötven filmből álló listából szabadon állítják össze a filmklub programját.

Az idősebb korosztály körében nagyon népszerű a Hyppolit, a lakáj és a Meseautó, a fiatalabbakat a Toxikoma és a krimik vonzzák a filmklubba, a gyerekek körében tarol a Macskafogó, a Ludas Matyi és a Vuk. És közkedvelt a Csinibaba, a Kontroll és a Kojot négy lelke is.

– Sztorizós nosztalgiázás volt a nyolcvanas évekről. Mindenkinek volt hozzáfűzni valója ehhez a korszakhoz – fogalmazta meg visszajelzését a filmintézet számára az egyik filmklub szakmai vezetője.

A filmeket követően szakmai beszélgetések is lesznek

Filmklubot olyan közművelődési szakemberek tarthatnak, akiknek van szakirányú, filmes képzettségük, vagy

a program indulása előtt a Nemzeti Művelődési Intézet filmklubvezetői képzését elvégezték.

– A beszélgetések során egyre inkább megnyílnak az emberek, bátrabban, egyre többen szólnak hozzá a beszélgetéshez – osztotta meg tapasztalatait az egyik filmklub vezetője.

A Filmintézet az egyes filmekhez kapcsolódó háttéranyagokkal segíti a filmklubvezetők felkészülését. Ezekkel felvértezve a filmklubvezetők olyan beszélgetéseket tudnak kezdeményezni, amibe a közönség tud és akar bekapcsolódni.

– A moderátorokat arra is bátorítjuk, hogy olyan vendégeket, beszélgetőtársakat hívjanak a filmklub eseményekre, akik a faluközösség tagjai, és akikről tudják, hogy valamilyen érintettségük van a film témájával kapcsolatban. Az egyik helyszínen például a Nagykarácsony vetítése után a helyi tűzoltó volt a vendég. Egy másik helyszínen

Az unoka vetítését követően egy 12 éves kislány magyarázta el a nagyszülei korosztályának, mi a teendő az unokázós csalókkal szemben

– tette hozzá a Nemzeti Filmintézet szakértője.

A kertmozik időszakában is folytatódik a filmklub a Balatonnál

A program június 30-ig tart, de a vetítési helyszíneket nem a Filmintézet biztosítja, azokat a filmklubvezetők a helyi önkormányzattal egyeztetik.

– A gyerekek számára is valódi közösségi élmény volt a film megtekintése. Együtt éltek a szereplőkkel és a cselekménnyel. A vetítés végére az fogalmazódott meg bennük, hogy ők is szeretnének szervezni cirkuszt a barátaikkal – mondta az egyik filmklub vezetője az aktuális, a gyerekeknek szóló vetítés kapcsán.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: illusztráció/Shuttestock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva