likeBalaton.hu | 2024.04.19. 10:00
Folk Utcazene Fesztivált rendeznek Balatonalmádi számos pontján
A Folk Utcazene Fesztivál várja akár az amatőr fellépők jelentkezését is: Balatonalmádi parkjaiban, utcáin és a parton is van lehetőség zenélni.

A népek dalai, táncai beszédesek. Bemutatják az őket éneklő, táncoló embereket, információkat közvetítenek róluk. Nem hazudnak, nem hamisítanak. Népdalaink a magyar nyelvvel egyidősek. Ahogy Kodály mondja: benne mindannyian magunkra ismerhetünk, belőle mások is megismerhetnek bennünket.

A néptánc más. Nem lehet népdal módjára lejegyezni. A lépések és figurák, a táncformák megörökíthetőek. A táncos azonban mindig hozzáteszi saját magát. A testtartásával, a személyiségével, a gondolatiságával. A figurák nem ismétlődnek meg azonos módon vagy azonos sorrendben, a saját táncát minden táncos, minden páros, minden együttes maga alakítja ki.

A Folk Utcazene Fesztivál május 18. és 20. között megtölti a várost néptánccal és népzenével. Elsődleges cél, hogy amikor a látogató elindul Balatonalmádi utcáin, terein, parkjaiban vagy a Balaton partján, mindenütt zenélő, táncoló fellépőket láthasson-hallgathasson.

Körszínpad Szoborpark, Balatonalmádi
Fotó: Folk Utcazene Fesztivál

Több gyerekcsoport is fellép a Folk Utcazene Fesztiválon

Minden korosztály képviselteti magát. A gyerekek képviseletében a Balatonalmádi Néptáncműhely gyerekei, a Zöldág Néptáncegyüttes (Litér), a Táltos Tálentum Alapfokú Művészeti Iskola (Szentgál), a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és AMI néptánc tagozata táncol.

A felnőttek képviseletében ott lesz a Balatonalmádi Néptáncműhely, a Cserregő Néptáncegyüttes (Várpalota), a Veszprém-Bakony Táncegyüttes, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület, a Somogy Táncegyüttes, a Zala Táncegyüttes, a Duna Művészeti Együttes, a vajdasági Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesületének táncegyüttese és az Énekes Lenke Néptáncegyüttes.

Talentum táncegyüttes
Fotó: Folk Utcazene Fesztivál

Akik zenélnek: Samu Zoltán zenekara, Németh Dénes bandája, a Tárkány Művek, Pusztai Bogi és barátai, a Sarjú banda, a Kalász banda, a Tilinkó zenekar, a Kákics zenekar, a Somogy zenekar, a Beshodrom, a Duhaj banda, az Iszka banda, az Unicumbia, a Martenica zenekar, Pálházi Bence bandája és a Dalinda.

Martenica zenekar
Fotó: Folk Utcazene Fesztivál

A nemzetközi vonalat képviselik a latin-amerikai népzenét játszó Unicumbia és a bolgár népzenét játszó Martenica zenekar. A klasszikus népzenétől a Tárkány művek rugaszkodik el, a fergeteges bulihangulatról pedig a Beshodrom gondoskodik. A gyerekek hagyományőrző programokon vehetnek részt.

Nyitott a jelentkezés a folk utcazenei esemény fellépői közé

A zenekaroknak helyet biztosítank a város frekventált pontjain minden nap 16–22 óra között. A kalapozás engedélyezett.

Jelentkezési határidő: május 13.

További információk és jelentkezés itt.

Csárdásmaratont rendeznek a fesztivál szombati napján

– A csárdásmaraton nemcsak a csárdásról szól, és nem is igazi maraton, hiszen senki sem fut, hanem táncol, mégis hasonlóan hatalmas teljesítmény és tudás van mögötte. Páros táncokból egy maratonnyi távot kell végigtáncolnia a résztvevőknek. Lemértük, ez annyit jelent, hogy 10 órán keresztül folyamatosan táncolni kell valahol Balatonalmádi utcáin, parkjaiban. A tánc pedig bármelyik páros tánc lehet. Fő hogy együtt legyünk, beszéljük együtt a közös szeretetnyelvünket – mondta a fesztivál kapcsán Kreutz Károly, a Balatonalmádi Néptáncműhely vezetője.

A fesztivál részletes programja

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Veszprém-Bakony Táncegyüttes
Fotó: Folk Utcazene Fesztivál

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva