2018.12.08. 07:00
Halászlé, ahogy a Balatonon készítjük
Egy, a Tisza mellett élő vendéglátós ismerősöm, amikor hiányoltam az étlapról a halászlét, azt mondta, hogy azért nincs a kínálatban, mert mindenkinek más a jó halászlé. Ahonnan jöttünk, azt az ízt keressük, lehet ez bajai gyufatésztával, vagy passzírozott tiszai. Az én anyukám mennyei tiszai halászlét főz, ami egy napjába kerül, de nincs párja. Olyat máshol nem kapok, de finom halászlét szerencsére kóstoltam már eleget. Legutóbb Balatonalmádiban a Jóbarátok Halsütödében.

A tulajdonos Márkus Ferenc két dologgal indokolja, hogy miért a halas ételek dominálnak az étlapon. Egyrészt, mert itt már 40 éve is halsütöde működött, másrészt maga is megszállott horgász. Tavasszal és ősszel sokat horgászik, nyáron nem ér rá az üzlet mellett, de nem baj, hiszen úgyis a tavaszi keszeg az igazi. A halászlére télen-nyáron nagy az igény, de karácsonykor kiugró, sokan nem szívesen pepecselnek vele, és megrendelik az ünnepi levest.

Ahogy Véber Csaba szakács mondja, ők már nagyon régóta ugyanígy, Balatoni módra készítik a halászlét és a fogyasztók nagy része visszajár, tudják, hogy ez mit jelent. Ahogy elnézem, a halászlé készítése nem bonyolult, de cserébe egy napos program.

Halászlé Balatoni módra, ahogy a „Jóbarátok” készítik:

Hozzávalók:

1,5 kg vegyes hal, pár gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, paprika.

A Megtisztított halat felöntjük vízzel, és a fűszerekkel addig főzzük amíg a hús tökéletesen le nem fő a csontokról. 1 fej vöröshagymát jóféle pirospaprikával megpirítunk, majd felöntjük a hallével, végül hozzáadjuk az átpaszírozott, szálkátlanított halhúst. A végén még kerül ebbe egy csöpp ecet vagy vörösbor, mert ez tompítja a nagyon karakteres halízt.

A halászlébe kerülő halszeletet sós vízben megfőzzük és tálalásig ebben tároljuk.

Így főz Véber Csaba ipari mennyiségben halászlét:

készítette: Sági Ági

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva