Krausz Andrea | 2024.02.10. 08:00
Itt a bizonyíték, hogy tökéletes élmények várnak a Taste Balaton fesztiválon – 1. rész
Nem hittem el, hogy két nap alatt maradéktalanul végig lehet kóstolni nyolc balatoni étterem kínálatát. Ó, dehogynem! Még repetát is kértem. Mutatom a kétnapos kalandot, melynek során kiderült, a szezonon kívül is nyitva tartó helyek tulajdonosai számára nagyon fontos a pozitív visszacsatolás. Ezért is találták ki a Taste Balaton fesztivált.

Valljuk be őszintén, nagy vállalás egy márciusi, regionális gasztrofesztivál megrendezése a Balatonnál. Ráadásul a 2024. március 8. és 17. között először életre hívott Taste Balaton kimozdul a hagyományos keretekből. Nem csak tömöríti a szezonon kívül nyitva tartó színvonalas vendéglátókat.

Mást is mutat belőlük. Például azt, hogy ezek a vállalkozók mennyire nyitottak a különlegességekre. Jót és tartalmasat akarnak nyújtani.

Ami lehet egy irodalmi est, egy kiállítás, jó hangulatú beszélgetés, vagy épp egy workshop.

Vegán főzőworkshop Árvai Anitával Balatonalmádiban, a Veganeeta Home-ban
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

A Taste Balaton helyszínei

A körvonalazódó rendezvény előszele engem is megcsapott. A szervezők ugyanis – több kollégával együtt – kétnapos sajtóútra invitáltak, melyen 8 helyszínt mutattak be.

Bejártuk a Balaton nagyobb tájait, a déli parttól eltávolodva egészen a Marcali-hátig, az északi településektől a Balaton-felvidékig.

És, hogy mennyire nem kell azzal foglalkozni, hogy milyen az időjárás? Rájöttem, hogy nekem a téli Balaton nagyon bejön. Még bicajoztunk is.

Vegán kolbász Balatonalmádiban

Megfogott, hogy a legtöbb helyen nagy hangsúlyt fektetnek a saját készítésű kenyerekre, péksüteményekre. Az első helyszínünkön, a balatonalmádi vegán ételeket kínáló Veganeeta étteremben is minden helyben készül. Például a házi sütésű croissant, a fahéjas csiga, a focaccia, vagy a gluténmentes kenyér. De kóstoltunk csicseriborsóból készült omlettet, humuszt pirított hagymával, valamint fehérbabkrémet.

És hatalmas sikere volt szejtán kolbásznak, ami persze nem húsból, hanem búzasikérből készült. De esküszöm, nagyon finom kolbász íze volt.

A 2023 nyarán megnyitott étterem gyönyörű. A kék-fehér-rattan New England stílusú enteriőr Árvai Anita ízlését dicséri. Mint elmondta, a Taste Balaton fesztivál alatt a Veganeetában részt vehetünk vegán főzőworkshopon, és egy nőnapi, beszélgetős brunchon is, amely a „Jövő nője” címet viseli.

Szenvedély és kreativitás: a vegán ételek nagyon finomak a Veganeeta-ban
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Ha még nem bicajoztál télen a Balatonnál, akkor itt az ideje, hogy elkezdd

Kicsit sem voltam biztos abban, hogy a téli bringázást nekem találták ki. Álltam, mint az első napsütésre váró fázós béka, amíg a Balaton Bike 365 és a Balaton Bike Tour csapata kipakolta az e-kerékpárokat egy kisteherautóból. A vegán reggeli után a 22 fős újságíró-influenszer siserehad arra vállalkozott, hogy letekerje a közel 10 kilométeres Balatonalmádi-Csopak távolságot. Azon morfondíroztam, hogy fogom majd összetörni a profi Scott bicajt. Valamit motyogtam is, hogy búcsúzzunk el szép emlékekkel, meg ilyenek, de az első méterek után rájöttem, hogy minden félelmem alaptalan. A stabil, elektromos rásegítős e-bringát nekem találták ki. Az ember lánya szépen megnyom egy gombot, és csak úgy suhan dombnak felfelé.

A Balaton északi felén ugyanis nem a parton kell feltétlenül tekerni, hanem távolabb, a dimbes-dombos, panorámás részeken.

A Római úton, Lovas és Paloznak szőlőültetvényekkel tarkított utcáin, ahonnan gyönyörűen látszik a Balaton. Bár fújt a szél, egyáltalán nem fáztam. Sőt utána sem lett semmi bajom. És rájöttem, nekem nagyon tetszik télen ez a vidék.

Minden évszakban élvezetes a kerékpározás a Balatonnál
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A Balaton Bike 365 örömmel állt a Taste Balaton mellé, így a vendégek prémium kategóriás, hagyományos és elektromos kerékpárokat is igénybe vehetnek,

és azokkal fedezhetik fel a tavaszi Balatont. A fesztivál ideje alatt a Balaton körül a Balaton Bike 365 szolgáltatója, a Balaton Bike Tour több átvételi ponttal és szervezett tematikus gasztrotúrákkal várja az aktív élményre vágyókat.

Csak lazán, mint kazán – a Csopaki Restiben

A tekerés után a Michelin-kalauz által ajánlott (Tányér jelzésű) csopaki Resti by Laurelbe érkeztünk, ahol azonnal megkaptuk megérdemelt jutalmunkat: a kupica pálinkát, a pohár forralt bort, valamint a peron mellett felállított kamado grillben sütött lepényt, amit az étterem házigazdája, Karácsony Bence készített. A csapat egyik fele hol a 10 vendég befogadására alkalmas egykori váróteremből kialakított bisztróban, hol kint, a robogó vonatok közvetlen közelében fogyasztott.

Amikor pukkantak a Laurel isteni pezsgői, úgy nyújtottuk poharainkat, mint óvodások a délutáni kakaóosztáskor.

Mondanom sem kell, hogy a hangulat is elég laza volt. A Csopaki Restibe egyébként több vendégséf is érkezik a Taste Balaton fesztivál ideje alatt (pl. Jásdi Attila, Mautner Zsófia és Fiala Borcsa), érdemes időben foglalni, mert ez az ország legkisebb bisztrója. A hely pedig kötetlenségével és színvonalával is elvarázsol.

Csopaki Resti bejáratánál ott a Michelin által adományozott tábla
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Kilátás a Casa Christából a Tihanyi-félszigetre

Buszunk a Tihanyi-félsziget mögé vette az irányt, a Pécsely-Szőlős-medence keleti részén fekvő faluba, Balatonszőlősre. Egészen pontosan Casa Christa birtokra, amit a Balaton első agroturismojaként olasz mintára alakított ki Forrai Miklós, és felesége, Krisztina. Hét elkülönített házacskáról beszélünk, melyek korábban présházként vagy pinceként funkcionáltak, ma viszont menő szálláshelyek.

Középen pedig a környék alapanyagaira épülő, házias fogásokat kínáló, a Michelin Guide által Bib Gourmand minősítéssel díjazott étterem található,

ahol céklás rizottót és kacsamellet kóstoltunk.

A Casa Christa birtok központi klubházában működik az étterem
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Az 5 hetáron elterülő Casa Christába érdemes lesz tavasszal ellátogatni. Kezünkben egy pohár isteni balatoni borral gyönyörködni a több száz mandulafa virágzásában. Akárcsak a Tihanyi-félszigetre tekintő balatoni panorámában.

Vagy csak szemlélni a végtelen nyugalmat. Megpillantani egy Arias díszbogarat, vagy egy mandulacincért. Megsimogatni a fel-alá masírozó cicákat.

Itt a Taste Balaton ideje alatt részt vehetünk majd divatbemutatón, beszélgetőesten Gundel Takács Gáborral, és érkezik hozzájuk Dobos Evelin színésznő a saját receptjeivel.

A Taste Balaton ötlete a Kistücsökből indult

A nap végén a déli partra utaztunk, mégpedig a minőségi gasztronómia balatoni bázisára, a Bib Gourmand minősítésű balatonszemesi Kistücsökbe. Csapody Balázs, siófoki tulajdonos 1992-ben nyitotta meg a helyet, és 32 évvel ezelőtt csak pislogtunk, amikor kijelentette, ő az egész éves nyitvatartásban hisz, és kínálatát a régió alapanyagaira építi.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, (vagy a Sión), főként az ő példájának köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben üdítően színessé vált a tó körüli gasztronómia.

A Taste Balaton ötlete is tőle, valamint Budavári Dóra és Kalas Györgyi gasztroszakértő-programszervezőktől származik, a csapathoz pedig csatlakozott Balázs fia, Csapody Bence is.

Jahni László, a Kistücsök séfje tálalja a fogásokat
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A Tate Balaton egy 10 napos gasztro- és kulturális fesztivál, mely összefogja a balatoni régió legjobb éttermeit, szállásait és kulturális eseményeit. A fesztivál 26 balatoni étterem, gasztrohotel, valamint kulturális intézmények, borászatok és a Balaton Bike 365 összefogásával jön létre. 2024. március 8-17-ig minden csatlakozó étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető menüvel és programmal készül, így minden esemény egyszeri és megismételhetetlen lesz!

Itt az új magyar halleves

A Kistücsök Séfszobájában a neves Jahni László tálalta azt a négyfogásos menüsort, melyet a többi között az Ferencesek főztje című könyv ihletett a csíksomlyói szerzetesek 330 éves, kéziratos szakácskönyve alapján. Az erdélyi ízeket felsorakoztató kínálatot a Taste Balaton résztvevői is megkóstolhatják, ha regisztrálnak a programra. Eddig még nem ettem paprikamentes hallevest. És elmondhatom, hogy Jahni László, valamint a receptek újraélesztésében nagy szerepet vállaló székelyföldi Szőcs Előd olyan fogást alkotott,

ami új szintre emelte a magyar halleves fogalmát: a pisztrángfilés halászlét szerecsendió virággal és gyömbérrel fűszerezték.

Pisztrángfilés halleves szerecsendió virággal és gyömbérrel fűszerezve a Kistücsök Séfszobájában
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A balatonszemesi étteremben mindig olyan ízléssel választják ki a fogásokat kísérő borokat, hogy az érzékszerveink szinte felcsendülnek. A desszertként tálalt csíksomlyói édes almarántotta mellé 2021-es Bujdosó Tarmontanát ittunk.

Elmondhatom, hogy a különlegesen édes ízek kombinációja egy új szekciót nyitott a gasztro-emléktáramban.

Gasztronómiával vegyített kulturális programok

Vacsora előtt egy író-olvasó találkozón is részt vettünk. Karády Anna, balatonfüredi író Füredi lány című könyvéről, és az alkotás folyamatáról volt szó,

bepillantást nyújtva azon kulturális programok sorába, melyekkel a Taste Balaton 10 napja alatt találkozhatunk.

A Kistücsökbe Dragomán György és Nyáry Krisztián érkeznek majd irodalmi estre, majd vendég lesz még Iglódy Csaba a Dreher szimfóniákkal, Frenreisz Károly pedig a Gundel család örökségéről és az örömzenéről mesél. A második hétvégén pedig az olasz gasztronómiával ismerkedhetnek az érdeklődők.

Folytatjuk…

További fotókért kattints a képbe!

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva