Győry Ferenc/csupasport.hu | 2021.02.27. 12:00
Két ultrafutó verseny is lesz idén Balatonalmádiban
Április tizedikén Balatonalmádiban rendezik meg mindkét hosszú távú ultraversenyt, de vajon miért döntött így a szervezőség és mit kell tudni a versenyekről? Mutatjuk.

Molnár Tamás, az atlétikai szövetség Ultrafutó Bizottságának elnöke beszámolt arról, mi a magyarázata annak, hogy április tizedikén Balatonalmádiban rendezik meg mindkét hosszú távú ultraversenyt, s hogy a 24 órás világbajnokság Bukarestben lesz, nem Temesváron.

Először meghirdették, hogy elmarad

A Magyar Atlétikai Szövetség ultrafutó bizottságának hivatalos Facebook-oldala péntek reggel tette közzé, hogy a március 13-ra meghirdetett 100 kilométeres országos bajnokság abban az időpontban elmarad, mert a budakalászi önkormányzat visszavonta a rendezésre vonatkozó engedélyét.

Aztán kihirdették, hogy Balatonalmádiban lesz

A szervező Pomázi Futó Bajnokok SE a versenyt április tizedikén Balatonalmádiban rendezi meg a kiírásban foglaltaknak megfelelően. Sok futónak mindkét viadalra volt nevezése (mert Balatonalmádiban arra az időpontra már meghirdettek egy eseményt), emiatt néhányan dühös vagy értetlenkedő kommenteket fogalmaztak meg a közösségi oldalon.

– A helyzet nagyon egyszerű. A Balatonfüredi Atlétikai Klub Balatonalmádiban 24 órás országos bajnokságot rendez, a terület ki van bérelve és önkormányzati engedély is van, így a pomázi ultrafutók Budakalászról oda viszik le a 100 kilométeres ob-t, vagyis két külön szervezésben, de egy pályán futhatnak a versenyzők. A kommenteket azért nem értem, mert a megszólalók egy része nem igazolt versenyző, versenyengedély nélkül pedig nem is tudnának elindulni az ob-n – mondta Molnár Tamás, bizottsági elnök.

A két szervező összedolgozik

A „pomázi” 100 kilométeres bajnokságon a nyílt futamokat nem rendezik meg, s bár természetesen vannak olyanok, akik Budakalászon futottak volna egy százast márciusban, aztán áprilisban megpróbálkoztak volna a 24 órás erőpróbával, a koronavírus-járvány jelenleg sok mindent felülír, más időpontot és rendezőt sem lehetne már találni, az egyetlen megoldás, hogy a két szervező összedolgozik.

Hallottál a férfiról, aki idén januárban vizes cipőben futotta körbe a fagyos Balatont?

A 100 km fontosabb vagy a 24 óra?

A füredi klub részéről Baranyai Máté elnök igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, kiemelve, hogy akinek a száz kilométer fontosabb, mint a 24 óra, szívesen átteszik a nevezését egy másik versenyre, hogy ne érje anyagi kár. Azt nem lehet megtenni, hogy valaki egyszerre indul a kettőn, vagyis lemérik a 100 kilométeres eredményét, aztán fut tovább, amíg le nem telik a 24 óra.

Rakonczay Gábor is készül idén a balatoni futóversenyekre, de természetesen más tevékenységei kapcsán is kérdeztük őt interjúnkban.

A sportesemények és a járványhelyzet

– Mi, az ultrafutó bizottság csak a magyar bajnokságban vagyunk érdekelve, abba nem szólhatunk bele, ki milyen versenyt rendez és hol. A magyar bajnokságok rendezési jogát minden évben megpályáztatjuk, és ezután valaki elnyeri. A jövő évre vonatkozó pályázatok már ki is vannak írva, ezáltal tudjuk betartani a szabályokat. Ugyan a versenysport-események járványidőszakban is engedélyezve vannak, a budakalászi polgármester – aki egyébként orvos – kőkeményen ragaszkodik ahhoz, hogy a mostani helyzetben ne rendezzenek ott versenyt. Ez tavaly is megtörtént, akkor a meglévő versenyeket szervező egyesületek fogtak össze, hogy lebonyolítsák a többi bajnokságot – mutatta be a hátteret Molnár Tamás.

A hosszútávfutó László Attila először műlábbal körbetekerte, majd körbefutotta a Balatont.

A világbajnokságról

Molnár Tamásnál a 24 órás világbajnoksággal kapcsolatban elmondta, hogy május 22-ről októberre halasztották az eseményt, s nem Temesvár, hanem a román főváros, Bukarest lesz a rendező.

Közeledik a nyár, s bizony, mindenki szeretne jobb alakot a szezonra.

Karantén után bikinitest nyárra című sorozatunkban hasznos tippeket mutatunk.

 

Fotó: Freepik

Forrás: csupasport.hu

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva