2019.05.05. 08:00
Kettős jubileumot ünnepel Balatonalmádi
Harmincéves városi és 150 éves települési évfordulóját ünnepli a hétvégén a város. A neves jubileum kapcsán számos kulturális és szórakoztató programon vehetnek részt a település lakói és az ide látogatók.

150 éve település, 30 éve város

Az északi part gyöngyszeme – mondják a városról az ide látogatók. A település 1848-ig önálló hegyközségi szervezetben létezett, szőlőbirtokok voltak a területen. Földesura a veszprémi káptalan volt, akinek tizedet fizettek a szőlőművelők. 1849-től önállóságát elveszítette, Szentkirályszabadjához csatolta az akkori osztrák közigazgatás. Önkormányzati képviseleti jogát az 1869. július 15-én kiadott Megyegyűlési határozatban kapta vissza. Ettől a dátumtól számít önálló településnek Balatonalmádi. A másik fontos időpont 1989. március 1.: Balatonalmádit ekkor városi jogú nagyközségből várossá nyilvánították. A város tehát kettős évfordulót ünnepel: 150 éve település, 30 éve város.

 

A település gazdag programmal várja a látogatókat. A 2017-es szökőkútavató forgataga

Beléptek a harmincasok klubjába

– Ha az ember Veszprém felől érkezik, van egy pillanat, amikor hirtelen elénk tárul Balatonalmádi és a kék különböző árnyalataiban pompázó Balaton. Ez egy felejthetetlen kép, egy különleges város ajándéka a hozzá látogatóknak – mondja Keszey János, az ünneplő város polgármestere. – Úgy gondolom, nyugodtan kimondhatjuk, Balatonalmádi értékeit gondos gazdaként megőrző, mégis modern város lett, büszkék lehetünk elődeinkre és talán saját magunkra is. Amit pedig elértünk, azt büszkén meg is mutatjuk a május első hétvégéjén hozzánk látogató vendégeknek. Beléptünk a harmincasok klubjába, ünnepeljünk együtt!

Az ünnepségsorozat gasztronómiai kínálatáról Almádi vendéglátói gondoskodnak. A Megfőzzük Almádit Egyesület vezetésével izgalmas ételeket kóstolhatnak az Almádi30 vendégei.

Forrás: veol.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva