Bólyi Alexandra/MTI | 2018.07.02. 22:00
Kulturális programok Vörösberényben
Bogányi Gergely zongoraművész is fellép a Vörösberény barokk központjába szervezett nyári programokon.

A programok helyszínéül szolgáló épületeket kormányzati segítséggel szerezte meg az önkormányzat. Az elképzelések megvalósítására félmilliárd forintos kormányzati támogatásban részesült a város, melyből mintegy 300 millió forintot a kolostor épületének felújítására – köztük a víz- és fűtési rendszer korszerűsítésére, szobák kialakítására –, kétszázmillió forintot pedig két éven keresztül programok megvalósítására fordítanak – mondta Keszey János, Balatonalmádi polgármestere. A szomszédos magtárépületet 120 millió forintos állami támogatással vásárolta meg a város 2017-ben. A vörösberényi kulturális központ kialakítása minőségi változást hoz Balatonalmádi kulturális életében.

Kerényi Imre, a program főrendezője kiemelte: a két épület kulturális célú felhasználásával karaktert kívánnak adni Vörösberény régi barokk településmagjának. Nyáron festőiskolát szerveznek diákoknak Veszeli Lajos festőművész művészeti vezetése mellett, amelynek keretében a selyemfestéstől a grafikáig több művészeti ágban is alkothatnak. A magtárkoncerteken Bogányi Gergely, Szilasi Alex, Érdi Tamás, Rákász Gergely és Teleki Gergő is koncertet ad.

A magtárban a veszprémi Petőfi Színház társulata is bemutatkozik, lesznek gyermekprogramok, cigányzenés estek, valamint kabaréesteken színpadra áll Bagi Iván és Nacsa Olivér, valamint Fábry Sándor is. A vörösberényi erődtemplomban pedig a Zeneakadémia művészei adnak három alkalommal régizenei koncerteket.

Szeptember első hétvégéjén Dunántúli Képzőművészeti Szalont és Vásárt rendeznek a Magtárban, a hagyományápolás jegyében pedig szüreti felvonulást és bált is tartanak.

A kolostor ad helyet 2019-ben a Gizella-táboroknak, melyeket közösségkovácsoló, történelmi tudatot formáló, hazafias, keresztény szellemű táborként jellemzett. A három kéthetes turnusban tervezett élménytáborban összesen kilencven fiatal vehet részt.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva