Szücs Ildikó | 2020.04.03. 06:00
Spiráljárás az almádi szoborparkban
Balatonalmádi partja mellett van egy park, ahol korábban is álltak szobrok, de az ezredforduló utáni években felmerült egy szoborpark kialakításának ötlete, majd idővel meg is valósult. A szobrokat egy spirálvonal mentén helyezték el, ami élvezetes sétát ígér karnyújtásnyira a tó vizétől.

Maga a szoborpark 2013-ban valósult meg 53 talapzat elhelyezésével, az Almádiban élő festőművész, Veszeli Lajos ötlete alapján. A Szent Erzsébet ősfás ligete a vasút és a tó között fekszik, mellette a Sóhajok hídján átkelve pedig leülhetünk a Balaton partjára és gyönyörködhetünk a békésen úszkáló kacsák és vízen játszó napsugarak látványában.

Sóhajok hídja a Balaton parton (Fotó: Szücs Ildikó)

A szobrok között vannak állandóan itt lévő művek, és kétévente más országok vendégalkotásai is láthatóak, jelenleg lengyel művészek szobrait tekinthetjük meg. Ami azonban ezen túl érdekességként megfoghatja az idelátogatókat, az a spirálban elrendezett útvonal. Talán csak a helykihasználás miatt alakították ki a spirálokat – mert kettő is van – , de az is lehet, hogy megvolt ennek a mélyebb oka is.

A spirál szimbólum az emberi fejlődés és az örvénylés jele, a különböző korokban, az egymástól távol eső népek kultúrájában magát a Kozmoszt, a fizikai valóságot jelképezte. Más értelmezésben az élet folytonosságát biztosító kozmikus energiát, a mindenható őserőt, az isteni fényt. Egyes felfogás szerint, ha jobbra irányul, akkor a teremtő, ha balra, akkor a romboló erőket szimbolizálja. Így pozitív aspektusa a belső szentély felé vezető út, a negatív pedig a lefelé húzó örvény. A lélek evolúciója is ilyen spirális vonalban halad: körben mozog, ugyanakkor ciklusonként mindig egy szinttel feljebb lép. Fejlődésünk során ezért könnyű a visszaesés, vagy csúszás.

Spirál elrendezésben a szobrok (Fotó: Szücs Ildikó)

Nem szükséges azonban ennyire elrugaszkodni a földtől, egy séta a parkban akkor is megnyugtató, ha nem társítunk hozzá magasztos gondolatokat, csupán élvezzük a szabadtéri műcsarnokot, a virágzó fákat és csicsergő madarakat. Gyerekeknek is érdekes követni a kőlapokból álló keskeny ösvényt, illetve a régi deszkákból fektetett úton kifejezetten mókás élményt nyújt a döcögős biciklizés, rollerezés vagy görkorcsolyázás.

A szoborpark alkotásai között vannak klasszikus szobrok és elvontabb, nonfiguratív térplasztikák is, amelyekbe kis fantáziával bármit bele lehet látni. Akinek szeme van új dolgokat felfedezni, és nyitottsága a legapróbb kis csodák beengedésére, annak szívderítő örömet fog okozni egy mondhatni egyszerű séta az Almádi parton. Mert bekukkanthat egy kiállításra, megcsodálhatja az ősfák természetéből áradó nagyságát, felfedezheti a tóparti nádas lakóit és beszippanthatja a Balaton semmi máshoz nem hasonlító friss illatát.

Tóparti nyugalom (Fotó: Szücs Ildikó)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva