2019.07.15. 11:00
Településbemutató – Balatonalmádi
Balatonalmádi az északi part egyik leggyönyörűbb városa. Mint szinte minden település a tó innenső oldalán, ez is a 71-es főút mentén fekszik, a keleti medencében. 7 kilométeres, félköríves partszakaszát hegyvonulatok és szelíd dombok ölelik körül.

Több település összevonásával alakult ki: Káptalanfüredet 1952-ben, a legrégebbi települést, Vörösberényt – a hozzá tartozó Budatavával együtt – 1971-ben csatolták Almádihoz. Területe már az újkőkorban lakott volt. A régészek találtak edényeket a rómaiak idejéből, és előkerültek a földből egy vízvezeték részei is. 1018-ban Szent István az akkor Szárberénynek nevezett falut a veszprémvölgyi apácáknak adományozta. Jóval később, 1639-ben a győri jezsuitákhoz került.

A város bővelkedik a látnivalókban. Aki biztos szeretne lenni benne, hogy semmit sem hagy ki, sétáljon végig a Vörös Homokkő tanösvényen. Ez egy 6 kilométeres túra. Kék háromszög jelzi, és szinte minden fontos megnéznivalót érint.

Öregpark (Szent Erzsébet liget)

Ha a Wesselényi strandtól elindulunk nyugat felé, csodálatos, tíz hektáros parkhoz érünk, amely 1977 óra természetvédelmi terület. Mellette helyezkedik el az Európa Szoborpark, amely 2013-ban nyílt meg. Hazai és európai művészek alkotásait tekinthetjük meg gyönyörű környezetben.

Óvári Messzelátó

A különleges nevű kilátó a Balaton legszebbjei közé tartozik. Kocsival is megközelíthető, gyalog pedig a Városház térről, a város központjából vághatunk neki, a fent már említett, kék háromszög jelzésen.

Szent Imre-templom és a Szent Jobb-kápolna

A Szent Imre-plébániatemplom 1930-ban épült. Nevezetessége az 1957-ben a budai várból ide helyezett Szent Jobb-kápolna, ahol – mint ereklyét – Szent István jobbjának egy darabját, illetve Boldog Gizella csont-ereklyéjét őrzik.

Loyolai Szent Ignác templom

Csodálatos barokk épület, 1779-ben szentelték fel. A templomot díszítő freskók a rend alapítója, Loyolai Szent Ignác életének legfőbb eseményeit mutatják be.

VasútARTjáró

A vasúti aluljáróban Balatonalmádihoz kapcsolódó festők és fotósok művei kapnak helyet, és félévente új alkotásokban gyönyörködhetünk.

Erődített református templom

Balatonalmádi talán legjelentősebb műemléke a vörösberényi városrészben található, fallal körülkerített református erődtemplom. Az első kis templomot a XI. században a katolikusok építették, majd a XII. században bővítették. Az épület pihent kicsit, majd a XIV-XV. században átépítették a kor ízlésének megfelelően, gótikus stílusban, ekkor került a déli homlokzat elé a harangtorony. A török időkben megrongálódott épületet a XVIII. században végül a református közösség szerezte meg. 1737 körül kezdték meg a helyreállítását.

Régi vasútállomás

Az Öreg-hegy oldalán húzódó Töltés utca az egykori Alsóörs-Veszprém vasútvonal nyomvonalán fekszik. A letűnt korszaknak egy régi gőzmozdony állít emléket.

Pannónia Kultúrház

Az igényes épület számos kiállításnak, kurzusnak és egyéb eseménynek ad helyet. Könyvtár és étterem is található benne.

Strandok:

A Budatava strandot azoknak ajánlom, akik a nyugalmat kedvelik. Meghitt zug, itt tuti a lazulás.

A Wesselényi strand Balatonalmádi legnagyobb, és az északi part egyik legismertebb strandja. Ideális helyszín kisebb-nagyobb családoknak. Van pancsolórész, játszótér, és a főszezonban ugrálóvár is. Sportos vendégek pedig ping-pongozhatnak, röplabdázhatnak, vagy a kondiparkban feszesíthetik az izmaikat. És mindehhez persze rengeteg büfé, a lángostól az újhullámos, újragondolt mindenig. Ami szem-szájnak ingere…

Aki pedig elbújna a világ elől, ne kérdezzen senkitől semmit, csak keresse meg a Káptalanfüredi strandot.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva