Keszey Ágnes | 2022.05.29. 13:00
Szelfi, uborka a szemen – ilyen modern szobrok is vannak a Balaton Szalonban
Balatoniak és művészek. E kettő a közös azokban az alkotókban, akiknek művei a Balaton Szalon című képzőművészeti tárlaton láthatóak a balatonalmádi Kerényi Imre Kult-Magtárban.

A Balaton Szalon előzményei három évtizedre nyúlnak vissza, akkor rendezte meg Veszeli Lajos festőművész az első Balaton Tárlatot, mely aztán biennálévá vált. Később Siófokon és Balatonalmádiban más-más címekkel is megrendezték a balatoni művészek közös kiállítását.
Az idei nyáron a Balaton Szalonnak a Balatonalmádiban található, XVIII. század közepén épült Kerényi Imre Kult-Magtár ad otthont.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Hetvenöt alkotó – festőművészek, grafikusok, szobrászok, iparművészek, fotóművészek – művei szerepelnek a tárlaton, melyet színesítenek az Art Express csoport egységes formátumú alkotásai is.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A bemutatott művek kiállítása milyen szempontok alapján történt?
– Az egyik szempont az volt, hogy ki él a Balaton tíz kilométeres körzetében, a másik pedig az, hogy ki hivatásos művész – emelte ki a tárlat szervezője, a balatoni művészek összetartó lelke Veszeli Lajos. Elmesélte azt is, hogy csak azok az alkotók vehettek részt a tárlaton, akik a megfelelő végzettséggel bírnak, s így rangos szakmai szervezetek valamelyikének tagjai.

– A cél az volt, hogy legyen egy rang részt venni ezen a tárlaton, a másik pedig az, hogy a Balaton legyen az összetartó erő. A régi vörösberényi művésztelepek hagyományaira nyúlok vissza, annak a szellemiségét visszük tovább – emelte ki a szervező művész.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Erre a hagyományra utalt egyébként a tárlat katalógusában Pandur Ferenc, Balatonalmádi alpolgármestere.
„Balatonalmádi ősi falurészén, Vörösberényben, a volt jezsuita kolostor udvarán és a településrész majd minden zugában 1953-64 között nyaranta közösen dolgoztak az ország különböző részeiről idevándorolt művészek. A hajdani vörösberényi művésztelepet „Kis Nagybányának” is hívták.”
Veszeli Lajos pedig a kiadványban így vallott: ” tudom és tudjuk, hogy az élet szebbé tétele kultúra kérdése is. A jelen és jövő értékeinek, művészetének fenntartása nem csak kötelező, de parancs is. A XXI. században is a történelem és a nemzet parancsa. Felelősségünk van! Nekünk – a szeretett Balatonunk mellett élő művészeknek még inkább.”

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Van-e valami egységes jellemző, ami általánosságban észrevehető a kortárs balatoni képzőművészetben, s tükröződik-e az alkotásokban a Balaton?
– Ami összeköt minket, az a Balaton szeretete, de mindenki egyéniség. Nem adtam témát, nem volt megkötöttség. A katalógus készítésekor megkértem mindenkit, hogy írjon arról, hogy milyen a viszonya a Balatonhoz. Sok alkotásban megjelenik a Balaton. Ez a létünk.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A Balaton Szalont járva a sokszínűség is feltűnik.
Nem csak a témák sokasága miatt. Az egyes képzőművészeti ágakon belül is változatosak a művek, rengeteg féle technika megjelenik az alkotásokon. S az egyéni alkotói jellemzőket is érdemes megfigyelni. A legidősebb művész egyébként 90 év körüli, a legfiatalabbak pályájuk elején járnak. A művek között a régi, klasszikus-népi stílusban készültektől kezdve a modern jellegűekig széles a paletta.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Így kerülhet például a klasszikusabb tájképek, a tó ezernyi színét mutató ecsetvonások mellé a fotó, melyen a balatoni vitorlások mint megannyi színes pillangó jelennek meg, a hordható női ruha, a klasszikus szobrokat idéző, de modern korunkat mutató márványból megformált szelfi torzó, a szépsége érdekében uborkát a szemhéjára helyező kőbe faragott nő, a jövő félelmetes divatját mutató szobor, az újrahasznosított anyagokból készült, látványos pásztorjáték vagy éppen a vízimentőket ábrázoló festmény, melyet nézve a látogató úgy érzi, hogy egy meleg nyári napon, egy balatoni strandon van éppen.


S mindez a Kult-Magtárban vár rád.

 

A 140 alkotásból álló tárlat június 3-ig tekinthető meg.
A Balaton Szalon nyitva tartási idejét itt találod

Fotók: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva