2019.10.05. 14:00
Tökunalom? Dehogyis!
2019. október 27-én, vasárnap 15.00 és 18.00 óra között 19. alkalommal szervezik meg a Tökfesztivált Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ parkolójában.

Sokan hiszik, hogy a tökfaragás hagyományát az amerikaiaktól vettük át, pedig ez óriási tévedés, nekünk, magyaroknak is komoly, történelmi múltunk van ebben a témában.

Az első, erről szóló történet majdnem ezeréves. Salamon, Árpád-házi királyunk trónviszályban állt unokatestvérével, Gézával, majd Lászlóval. Utóbbit ugyan formálisan elismerte Salamon, de azért közben végig terveket szövögetett a trón visszaszerzésére, ezért László – biztos, ami biztos alapon – bezáratta a visegrádi várba. Hogy éjszaka is figyelhessék a rabot, László megparancsolta, hogy töklámpásokkal világítsák meg. Ja, mellesleg ez a díszkivilágítás arra is jó volt, hogy a dunai hajósoknak mutassa az irányt, innen ered a mondás, hogy „fénylik, mint a Salamon töke”.

Ezen történelmi tudással felvértezve tehát mindenki, aki a környéken kedvet érez a tökfaragáshoz (és egy csomó egyéb dologhoz is, lásd a részletes programot), az menjen október 27-én, vasárnap a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ parkolójába, és ragadjon kést.

Programok:

– töklámpás faragás

– vásári forgatag

– „mérgek nélküli háztartás” bemutató

– tökös sütik kóstolója

– kézműves foglalkozás

– meglepetés műsor

– alkonytúra

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva