Szücs Ildikó | 2020.01.30. 06:00
Vegán gyöngyszem Balatonalmádiban
Van egy étterem Balatonalmádiban, ami üdítő, tiszta színeivel először becsalogat, mosolygós fogadtatással ott tart, majd fantasztikus ízeivel újra és újra visszacsábítja vendégeit.

A Veganeeta Home különleges hely és egy csodálatos ember megvalósult álma. Dr. Árvai Anitával beszélgettem egy isteni tea mellett bekuckózva a vegán táplálkozásról, az ötlet születéséről és az ide vezető útról.

Anita 12 éves kora óta főz aktívan, az ízek kavalkádjának összekombinálása szinte a vérében van. Számára a lehető legtermészetesebb dolog volt recepteket kreálni úgy, hogy szinte még főzni sem tudott rendesen. Ízeket összehozni azt követve, amire vágyott és amit éppen otthon talált. Ezt édesanyja hagyta, ezáltal kialakult benne egy olyan fajta kreativitás, amiből csodálatos, ehető kreálmányok születnek. Amit szintén az anyatejjel szívott magába, az a pozitív életérzés és gondolkodás. Édesapja és édesanyja is ezt tanította, számára az erről szóló sikerkönyvek nem újdonságok voltak, hanem maga az élet, amit megélt a mindennapokban.

— Mindig utólag jövünk rá, hogy a Jóisten mit miért ad nekünk. És utólag világosodik meg bennünk, hogy a próbatételeknek mi volt az értelmük.

Fotó: Facebook/Veganeeta Home

Anita elmondta, hogy nála a főzés abszolút önkifejezés.
— Még a betegségemnek is hálás vagyok, mert ő indított el arra az útra, amin most vagyok. Ez világított rá arra, hogy elkezdjem csinálni a blogot, és abból fejlődjek tovább. Ez egy nagyon magától értetődő folyamatnak tűnik, és az is, ha már utólag felismerted a jeleket és benne vagy.

Anitát 2006-ban rákkal diagnosztizálták, és mint nőt, az egyik legfontosabb lényegétől fosztotta meg a betegség. Legnagyobb tanítójának tartja azt, ami történt vele, és innentől kezdve még tudatosabban figyelt önmagára, és elsősorban az étkezésére.

(Fotó: Facebook/Veganeeta Home)

— A betegséggel való küzdelem nem egy leányálom — mondta Anita —, és abban a pillanatban kivenni belőle a tanítást, nem egy egyszerű dolog.

Előtte teljesen mással foglalkozott, doktorit szerzett jogászról van szó, aki közbeszerzési területen állta meg a helyét több mint tíz évig, de elmondása szerint semmi örömét nem lelte benne. Ugyanakkor a jogi végzettség óriási előnyt adott ahhoz, hogy álomból valósággá váljon például az étterem és minden, amit ez hozott.

— Minden van valamiért. Az a pozitív gondolkodás, amit otthonról hoztam segített abban, hogy tudom, hogyan kell önmagam tuningolásával egy kevésbé kedvező helyzetből a javamra váló szituációt csiholni. De meg kellett tapasztalnom azt az alázatot is, amit a jogi egyetem adott, a felelősséget, hogy mit jelent a jogi szférában érvényesülni, és egyedül lenni egy kisgyerekkel Budapesten, segítség nélkül. Most már azt is tisztán látom, hogy kellett az az élmény is, amikor tudod, hogy nem az a te utad, amiből jelenleg élsz. Viszont szükségszerű eszköz ahhoz, hogy fenn tudd tartani magatokat. Ez nagy fokú alázatot, kitartást és küzdést adott, és azt, hogy mindig pozitívan lássam magam és a körülöttem forgó eseményeket.

Anita az elmúlt 10 évben folyamatosan, kiapadhatatlan idealizmussal és hittel koncentrált az ötletére belül, miközben kívül szorgalmasan dolgozott egy szárazabb területen. Évről évre és hónapról hónapra cizellálódott benne az, amire vágyik, amit szeretne elérni. Ez éltette, noha nem tudta pontosan hogyan fogja elérni, csak azt, hogy egy nap sikerülni fog.

Anita tényleg mindig mosolyog (Fotó: Veganeeta Home)

— Fel kell tudni ismerni a jeleket — mesélte tovább történetét. — Fel kell ismerni azt, amikor ideje van változtatni a dolgokon, és nem beleragadni az akkori valóságodba, ami több negatívumot tartalmaz, mint pozitívumot. Abban kell megtalálni a jót, amiből tovább építheted magad. Ez egy nagyon hosszú és nehéz folyamat, de kőkemény önismereti tréning. És szerintem minden kellett ahhoz, ami most van.

A második kisfia születése után gondolkodott el komolyan azon, hogy visszatérjen-e a jogi pályára, vagy a blog írás mellett belevágjon egy étterem létrehozásába. Végül férjével közösen ez utóbbi mellett döntöttek. Elvégezte a szakács képzést, a barista képzőt, a felszolgáló és üzletvezetői iskolát, valamint minden héten mesterszakács által képezi magát. Amikor teheti, akkor külföldre is megy séf mellé tanulni. Anita számára nincs megelégedés vagy belekényelmesedés a megszerzett tapasztalatokba, hanem folyamatosan emeli a tudását egyre magasabb szintekre. Fantasztikus lendülete, lelkesedése és elszántsága magával ragadó, az embernek kedve támad azonnal belevetnie magát valamibe ilyen elsöprő elánnal.

Fotó: Facebook/Veganeeta Home

Amikor 10 év után volt egy rossz tumor eredménye, áttért a teljes értékű növényi táplálkozásra. A blogot azért indította el, mert szerette volna megmutatni, hogy négy hónap teljesen vegán táplálkozás után minden eredménye jó lett. Segíteni akart másoknak, elmondani a tapasztalatait, és hirtelen hatalmas követőtábora lett. Ebből nőtt ki aztán az étterem gondolata.

Az írás egyfajta önterápia volt számára, a receptek pedig jó ürügy volt arra, hogy elolvassák a gondolatait.
A blog mellett azóta elindult YouTube csatornája, hetente több főzőkurzust tart, mindenhová megy az országba, hívják, keresik, és mindenekelőtt falják a receptjeit minden értelemben. Első turnéja három állomással Erdélyben lesz. Az ilyen fajta megkeresések, az interjúk, az érdeklődés olyan visszaigazolás számára, ami még több erőt ad neki a folytatáshoz.

— Ez csak úgy lehet hiteles, ha te vagy mögötte és csak akkor tudsz minden pozícióban helytállni, ha imádod csinálni — mondta az ételvarázsló.

Az étterem 2018 áprilisában nyitott meg, és aztán ezzel együtt jött a workshopok ötlete, ami aztán elindította a felkérések dömpingjét is. Természetesen nagyon fontos a nyersanyagok tisztasága, ennek beszerzése elmondása szerint nem egyszerű. Van egy állandó zöldségese, akinél minden zöldség vegyszermentes, télen-nyáron ő szállít neki. Tavasszal pedig jön a csoda, mert akkor jönnek az őstermelők. Eddig kettő őstermelővel dolgoztak együtt, idén ötre vagy hatra bővül a termelők száma. Csillogó szemmel mondta el, hogy rengeteg zöldség és gyümölcs az őstermelőktől fog jönni, a különlegességek is, és minden bio lesz. Csak egy-két olyan zöldség van, amit nem tud bio gazdaságból beszerezni, de törekszik rá, hogy minél tisztább forrásból származzon minden.

Megkérdeztem, hogy ő is beáll-e a konyhába főzni az étteremnek.

— Az első időszakban volt, hogy éjjel, és hajnalban főztem, sokszor az egész étlapot egyedül, aztán szépen lassan kialakult a konyha személyzete. Ma már van egy saját nevelésű szakács fiúnk és egy mesterszakács is dolgozik nekünk, akitől rengeteget tanulok. Rengeteg rendezvényt szervezek, akkor együtt dolgozunk a kollégáimmal. Folyamatosan receptet fejlesztek, amikből az étlapon is szerepelnek fogások.

Fotó: Veganeeta Home

A kezdeti egyszemélyes hadsereg mostanra komoly csapattá nőtte ki magát, de Anita szerint muszáj is, mert már nem bírná egyedül az egészet. Hiszen most már házhoz is szállítanak, számos cukrászdába viszik a vegán, egészséges finomságokat, az étterem egész évben üzemel, ráadásul kurzusok, tévéfelvételek és persze interjúk tarkítják a napjait.

Nem tud kiemelni kedvenc ételt, mert imád enni, nyitott a különböző nemzetek ételeire, minden zöldséget szeret és mindent szívesen megkóstol. Vele beszélgetni olyan üdítő élmény, amit kevés embernél lehet érezni. A belőle áradó erő, kedvesség és az a természetesség, ahogyan az ételekhez és a főzéshez áll, egyfajta mosolygó nyugalmat ragaszt a hallgatóságra. Neki és sokaknak bevált a csak növényi ételek fogyasztása, és ez a teljes értékű táplálkozás őt meg is gyógyította.
Ha szélesebb látószögből szemléljük a dolgot, akkor azt is mondhatjuk, hogy mások táplálása fantasztikus hivatás, és ha ezt valaki szeretettel, odaadással és valóban egészséges ételekkel teszi, az hatalmas adomány mindenkinek, aki részesül a mennyei táplálékokból.
A Veganeeta Home valóban gyöngyszem a Balaton partján, nem csak a vegán ételek kuriózuma miatt, hanem a mindent betöltő, szívet melengető hangulatáért, amit Anita lelke kelt életre benne.

Nyitókép: Facebook/ Veganeeta Home

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva