viharjelzés: nincs
-1°
Déli
3 km/h
Kertesi Ingrid és négy szaxofonos
Balatonalmádi
2018 júl. 17. 20:00 - 22:00
Megosztom
Kertesi Ingrid olyan emlékezetes szerepeknek köszönhetően vált a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává, minttöbbek között Melinda, Gilda, Lammermoori Lucia és a Hoffmann meséinek Olympiája. A Klassz a pARTon! program keretében most a Budapest Saxophone Quartet lép fel.

Kertesi Ingrid Bartók–Pásztory- és Liszt Ferenc-díjas kiváló és érdemes művész. Tizenkilenc évesen kezdte a Zeneakadémiát, majd diplomaszerzésének évében rögtön szerződtette az Operaház. Nemzetközi karrierje énekversenyekkel kezdődött, a legnagyobb európai dalszínházakban is fellépett.

Szívesen énekel barokk zenét, oratóriumot, klasszikus és kortárs dalokat. Lírai szoprán hangját sokat „éterinek” nevezik. Az éneklés mellett sok éve tanít, korábban a Nyugat Magyarországi Egyetemen majd a Pécsi Tudományegyetemen, 2012 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa. „Mindig arra törekedtem, hogy hangszerként szólaljon meg a hangom” – hangzik az énekesnő ars poeticája, amely a bel canto („szép ének”) stílusa legtisztább lényege egyben.

Kétezer koncert huszonöt országban, kilenc kitüntetés, köztük az Artisjus díja, nyolc lemez, ősbemutatók, színházi szereplések, hat kamaraversenyi díj. Ez a Budapest Saxophone Quartet bő húsz évének mérlege. A négy muzsikus – Szepesi Bence, Puskás Levente, Tószegi Bernát és Horváth Marcell – Párizsban szerzett diplomát 2004-ben, és nekik köszönhető, hogy Magyarországon is elindult a közép- és a felsőfokú szaxofonképzés.

A négytagú együttes a megszokottnál többet lát a hangszerében. Repertoárjukat átdolgozások sorával gazdagították, a legkülönbözőbb kamaraformációkban léptek fel. Mivel a szaxofon éppoly szenvedélyes, mint az énekhang, a kvartett gyakran muzsikál együtt énekesekkel.

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva