Kertmozi: El Greco
Helyszín Balatonalmádi,
Időpont
Balatonalmádi Wesselényi Strandjánál El Greco életét bemutató filmvetítés vár! Fedezd fel a reneszánsz művészet világát a Balaton partján!

2023. július 15-én, szombaton este 20:00 órakor a Balatonalmádi Wesselényi Strand előtti rendezvénytéren különleges filmvetítés várja az érdeklődőket.

A program a 16. századi görög-spanyol festőzseni, El Greco (Domenikos Theotokopoulos) életéről és művészetéről szóló lebilincselő életrajzi film vetítését tartalmazza.

Az 2007-ben készült alkotás, Yannis Smaragdis rendező munkája, Dimitris Siatopoulos író tollából született, a zenei aláfestést pedig az Oscar-díjas Vangelis jegyzi. Az estét Görög Athéna, a Görög Filmklub vezetője és Dudás Viktor filmszakértő nyitják meg a film bemutatásával. A film után pedig a nézőkkel beszélgetnek.

A film fordulatokban gazdag és drámai történéseket tár elénk El Greco életéből és munkásságából, miközben bepillantást enged a reneszánsz művészet fantasztikus világába. A vetítés egyedülálló lehetőség a művészeti érdeklődésű nyaralók számára, hogy egy igazán különleges helyszínen élvezzék a film művészi értékeit.

A program a Görög Intézettel közös együttműködésben valósul meg, és része az InterUrbán nevű összművészeti programsorozatnak, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros projekt kiemelt nemzetközi eseménye.

Lebilincselő életrajzi film, ami bőven túlmutat El Greco életén és művészetén. Személyes küzdelmek, művészi kihívások és folytonos harc a társadalmi normák és a mindent beárnyékoló inkvizíció ellen.
📽 El Greco lázban égett hónapokig Budapest, hiszen a 16.századi görög-spanyol festőzseni kiállítását óriási érdeklődés övezte Szépművészeti Múzeumban. Az európai képzőművészet kimagasló festője El Greco ( Domenikos Theotokopoulos) Krétán született, majd Itáliában tanult és dolgozott, végezetül Spanyolországban telepedett le, ott élt és alkotott haláláig. Fordulatokban gazdag, drámai történésekkel teli életéről, korszakalkotó művészetéről többször készült film.
A legutóbbi, 2007-ben készült alkotás rendezője Yannis Smaragdis, írója Dimitris Siatopoulos, zeneszerzője az Oscar-díjas Vangelis, főszereplője Nick Ashdon. A vetítés előtt Görög Athéna, a Görög Filmklub vezetője, és Dudás Viktor filmszakértő mutatja be az alkotást, a film után pedig beszélgetnek a nézőkkel.
Ez az erőteljes és lenyűgöző mozi elvezet a reneszánsz művészet fantasztikus világába, miközben a szenvedély, a hit és a művészi kiválóságra való törekvés témáit járja körül. El Greco története máig ható inspiráció, amit most egy igazán különleges helyszínen nézhetünk meg: Balatonalmádiban a Wesselényi Strand előtti rendezvénytéren.
A program a Görög Intézettel közös együttműködésben valósul meg.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva