likeBalaton.hu | 2023.07.15. 16:00
Gyérítik a törpeharcsa-ivadékokat
Az elmúlt két hétben fokozatosan jelent meg az idei törpeharcsa-ivadék a partszéli vizekben és a kikötőkben: a fekete labdaként, rajokban úszó kis kártevőket könnyű észrevenni.

Bár idén valamivel kevesebb rajt észleltek a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt munkatársai, mint a tavalyi év hasonló időszakában, halőr kollégáik sűrű szövésű merítő szákjaikkal megkezdték gyérítésüket.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Ahogy már többször leírták, erre a célra a legideálisabb a sűrű szövésű, ún. versenyszák, lehetőleg minél hosszabb nyéllel. A néhány centis ivadékot egy gyors mozdulattal könnyen kimeríthetjük, és buzdítunk is erre minden kedves horgásztársat!

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 

Alábbiakban halőr kollégájuk jelentéséből idézünk:

– A mai munkánk során törpeharcsa-ivadékot gyűjtöttünk a Balaton két befolyóján. Először Balatonbogláron a Jamai-patakon, utána pedig Fonyódon, a Keleti-Bozót-csatornán. A csatornák mindkét oldalán lévő töltést lassan végigjárva, az erre készült merítőnyéllel, azon apró szemű merítőfejjel szerelve dolgoztunk. A két területen összesen 34 db törpeharcsa „ivadékfelhőt” sikerült kimernünk, amelyek egyedmérete változó volt. A munka végén az összegyűjtött ivadék mennyiségét az alábbi módon becsültük meg: egy kisebb pohárnyi ivadék súlyát lemértünk, amelyben a jellemző szórásnak megfelelően 1-3 cm hosszú halak voltak, majd a számolás után kaptuk meg, hogy a lemért pohárnyi 55 gramm törpeharcsa ivadék 154 db egyedből állt. Ebből számítva kaptuk meg a végeredményt: a mai napon összesen 5545 gramm, 15.526 db törpeharcsát sikerült kifogni.

Fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: balatonihal.hu
Nyitókép: balatonihal.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva