Góz Lilla/sonline.hu | 2020.10.10. 14:00
Hordókba került a hegy leve
Kevesebb bor lesz idén, de kiváló évjárat ígérkezik. A végéhez közeledik a szüret a Balatonboglári borvidéken. A szárazság és a tavaszi fagy miatt átlagosan 15-20 százalékos a terméskiesés, viszont a minőséggel nincs probléma, a cukortartalom kifejezetten jó, a savak pedig szépek.

Az utolsó köröket rótták kedden a kombájnok Balatonboglár határában. A Viticoop Szőlészeti Kft. területén cabernet sauvignon szőlőt szedtek a gépek. – Még száz mázsát hozunk be, és végeztük a szürettel, a minőségre nem lehet panasz, magasak a cukorfokok, ám a mennyiség elmarad a várthoz képest – mondta el Hegedüs Lajos, a szőlészeti vállalat ügyvezetője, aki szerint a szárazság miatt húsz százalékkal kevesebb fehér és kék szőlőt tudtak betakarítani.

– Szeptember végére Balatonbogláron és környékén 500 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék szokott esni átlagosan, idén éppen elértük a 400 millimétert – jegyezte meg az ügyvezető.

– Az idén minden borvidéken később kezdődött a szüret, a szárazság és a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés tapasztalható – mondta el Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Hozzátette: a maximális terméshozam 2020-ban 3,5-3,6 millió mázsa körül alakul, amely megközelítőleg 2,2-2,5 millió hektoliter bor előállítását vetíti előre. Ez a mennyiség nemcsak a múlt évi 2,7 millió hektolitertől marad el, de az előzetesen becsült mennyiségtől is. – A minőségre nem lehet panasz, a leszüretelt szőlő makk­egészséges, így megvan a kiváló évjárat lehetősége – emelte ki Légli Ottó. – A felvásárlási árak országosan a tavalyihoz képest valamivel magasabbak, némely vidékeken jelenleg is zajlanak egyeztetések. Ilyen még nem volt, hogy augusztus 25-étől, a szüret kezdetétől egy hónapon át egy esős nap sem volt a Balatonboglári borvidéken, így jó ütemben tudtuk a szüretet megtervezni – tette hozzá az elnök.

A Csabagyöngye szüretelése Ordacsehiben
Fotó: Varga Pincészet

 

A legkorábban érő fajtából készült bor már a boltokba került

A Balatonboglári borvidéken 3300 hektár, a hat borvidéket összefogó Balaton borrégióban pedig csaknem 10 ezer hektárnyi területen foglalkoznak szőlőtermesztéssel. Augusztus 8-án a Csabagyöngyével kezdődött a szüret nemcsak a borvidéken, hanem az országban is. A legkorábban érő szőlőfajta idén egy-két héttel később érett be, az ebből készült friss, illatos borok már szeptember közepén a boltok polcaira kerültek. A fehér szőlők szüretét befejezték a Balatonboglári borvidéken, már a pincékben forrnak az olasz rizlingek és a rajnai rizlingek is. A héten a cabernet szőlőfajták szedésével zárul a szüret.

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva