Keszey Ágnes | 2022.03.02. 16:00
Koppány harangja és Holt költők társasága a Balaton mellett
Van egy hely a Balaton mellett, mely nem turistalátványosságnak épült, de mégis messzi tájakról is érkeznek kíváncsiskodók, hogy megtekintsék. A balatonboglári Bugaszeget tulajdonosa még köztársaságnak is kikiáltotta.

Bugaszegi köztársaság, bugaszegi tanya, téglagaléria. Ilyen neveken ismerik és emlegetik Csere János birodalmát, melyet tulajdonosa, elnöke a mai napig formál és gazdagít.

 

Ez az a hely, melyben járva sok-sok gondolat megfogalmazódik az emberben. Hát még e különleges világ gazdáját hallgatva! Sajátos hitvallás és szellemiség az övé, s egészen egyediek az épületek, emlékhelyek, szoborszerű építmények, melyeket két kezével formált, emelt.

Sok munka, kreativitás, szabadság – különös világba csöppenünk

Az M7-es autópálya balatonboglári lehajtójánál fából faragott tábla mutatja az utat a Bugaszegi Köztársaság felé. Fokozatosan hagyjuk magunk mögött a nyüzsgő világot, s más világba csöppenünk. Aztán jó pár percnyi utazás után elénk tárul egy furcsa, ámde impozáns épület. Téglagaléria – áll a felirat az épületen.

Köztársaságnak hívja birodalmát Csere János – a csendes út végén ez az épület fogadja a látogatót
Fotó: Mészáros Annarózsa

Több mint két évtizeddel ezelőtt kezdte építeni birodalmát Jani bácsi. Mindenki csak így emlegeti a látványosságok megalkotóját és gazdáját.
„Bugaszeg a megnyugvás és a kikapcsolódás fészke” .gyakran említi ezt a családi birtokról Jani bácsi. Legalábbis ezzel a szándékkal teremtette meg. Saját magának és feleségének hozta létre az a különös helyet, melyet aztán a turisták is felfedeztek. A békés otthonból tehát vendégvonzó látványosság lett.

Címeres téglák, történelmi arcképcsarnok, tárgyak, alkotások és könyvek

Régi téglákból emelte az építményeket, melyeket érdemes aprólékosan is megnézni. Sok mintás, címeres és monogramos darab is megcsodálható. A fejedelmi arcképcsarnokon át haladhatunk egyre beljebb ebben a különös épületben.

Rengeteg dolgot, használati és dísztárgyat a látogatók hagytak itt Jani bácsinak, aki aztán közszemlére tette őket ebben az eklektikus gyűjteményben. Belépődíj ugyanis nincsen, de gyakorta visznek neki ajándékot a vendégek.
Aztán tovább sétálunk, s elérünk az antikvár könyvek birodalmába, a Gutenberg-galaxisba.

Míg nézegetjük az érdekes gyűjteményt, a régi tárgyakat és kincseket, a képeket és könyveket, időnként hol elénk fut, hol utánunk jön, hol eltűnik, majd meglepetésszerűen a lábunkhoz dörgölőzik egy fekete macska. Ő aztán igazán különleges hangulatot ad a helynek.

Történelem, irodalom, állatok és növények

Mikor kiérünk az épületből, elidőzhetünk az irodalmi nagyságoknak emléket állító helyen, a Holt költők társaságnak birodalmában, megállhatunk a Hét vezér pihenőhelyén, s elhaladunk egy jurta mellett is.
Tovább sétálunk a kert felé, s megpillantjuk a dolgozó Jani bácsit, akit bizony megakasztunk a munkában, de azért örömmel beszédbe elegyedik velünk.

Energikusan vezet körbe minket a birtokon, melyen tábla is jelzi az utat a Gecemáni-kert felé, s azt is olvashatjuk, merre vezet a „turistaút a földi paradicsom felé”.
Először a növényházba térünk be, ahol előző este paprikát ültetett, nem is keveset, de paradicsom is nevelődik itt. A növekvő növényeknek egyébként komolyzenei rádióadó szól, minden bizonnyal jót tesz nekik a muzsika.

Aztán a birkákat és a kis báránykákat engedi ki legelni Jani bácsi, de lelkükre köti, hogy ne tévedjenek ki az útra. De már megyünk is tovább, hisz a mangalicákról is gondoskodni kell.
A gondos gazdával alig bírunk lépést tartani, de azért tartjuk az iramot. Máris évszázadokkal korábbra kalandozunk: a magyar történelemről, királyokról, fejedelmekről mesél, s Koppány harangját is meghúzza.

Múlt, jelen, jövő

S még beinvitál minket a házba, ahol felesége kávéval kínál minket, s aztán még mesél történelemről, irodalomról, s szóba kerülnek aktuálpolitikai események is. Még személyes tényeket is megtudunk tőle: például hogy március elején van a születésnapja.
S aztán elköszönünk, még egy búcsúpillantást vetünk a Bugaszegi Köztársaság Téglagalériája a kapunál, Jani bácsi pedig siet vissza dolgozni, hiszen folyamatosan gazdagítja és szépíti ezt a különös birodalmat.

 

Nézd meg képeinket erről a nem mindennapi helyről!

Fotók: Mészáros Annarózsa

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva