Koszorus Rita/sonline.hu | 2021.01.27. 10:00
Salzburgi főszakács volt, most informatikus a Balatonnál
A Balatonnál kezdett új életet a salzburgi főszakács, aki most informatikusként dolgozik, és nem bánta meg a járvány okozta életmódváltást.

A március óta tartó pandémiás helyzet és a múlt év végén életbe lépett korlátozások komoly próbatételt jelentenek a Balatonnál dolgozó vállalkozóknak, de azoknak is, akik korábban külföldön dolgoztak a vendéglátóiparban.

A külföldön dolgozók nem tudnak visszatérni a munkahelyeikre

Az Ausztriában és Olaszországban dolgozók nem tudtak visszatérni munkahelyükre, s ha mégis sikerült, az ottani korlátozások miatt nincs munka. Van olyan, aki már hónapok óta itthon várja az újbóli nyitást, munka nélkül és folyamatosan fogyó pénz mellett.

Így alakult át a balatoni turizmus tavaly nyáron a járvány hatására

Olaszországból Balatonboglárra költözött vissza a család

Persze, nem mindenki élte meg így a koronavírus-járványt. Antal-Tizedesné Arend Doris férjével és gyermekeikkel közel húsz évnyi olaszországi lét után költözött vissza Balatonboglárra. A család az év nagy részében Meranoban élt, nyáron pedig balatonboglári éttermüket üzemeltették. Az őszi korlátozások azonban döntésre késztették őket.

– Elvesztettük a kinti munkánkat és Olaszországban az élet is jóval drágább, mint itthon. Tavasszal, amikor még kint voltunk, több mint egy hónapon keresztül nem mozdulhattak ki a gyerekek a lakásból. Emiatt és persze azért is, mert már régóta terveztük a hazaköltözést, visszajöttünk. Így most egyszerűbb az életünk – mondta Antal-Tizedesné Arend Doris.

Elmondta, hogy Dél-Tirol persze hiányzott nekik, főleg télen, de boldogok, hogy visszaköltöztek. Több ideje van a házaspárnak a családra, már csak akkor lennének még boldogabbak, ha újra ropogós pizzákat süthetnének éttermükben.

Állami támogatás is segíti a (balatoni) turizmust.

Salzburgi szakácsból lett balatoni informatikus

Hasonló elhatározásra jutott Valler Péter is, aki Salz­burg környékén dolgozott szakácsként, most pedig Somogytúr térségében informatikus.

– Tíz évig dolgoztam külföldön, konyhai kisegítőként indultam, aztán egy négycsillagos szálloda főszakácsa voltam. Versenyeket nyertem szakácsként és télen-nyáron kint voltam. Az első hullámot követően azonban hazaköltöztem, mert mindent bezártak, és itthon vállaltam munkát. Majd amikor már láttam, hogy a téli szezon sem lesz biztos, saját vállalkozásba kezdtem – mesélte a fiatalember.

Hozzátette, nehéz volt tíz év után újrakezdeni itthon, de megérte, mert az informatikai vállalkozása sikeres. Persze a sikert annak is köszönheti, hogy több szakmával rendelkezik, s így több lábon tud állni.

– Tudni kell alkalmazkodni a helyzet adta lehetőségekhez és felmérni a piacot – mondta Valler Péter a sonline.hu-nak.

 

Nyitókép: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva