Több mint tíz éve kezdett el Légli Ottó balatoni borász pezsgőket készíteni.
— A multiáruházakban kínált pezsgők többsége tankpezsgő, amelyeket tartályban erjesztenek. Ezek is lehetnek finomak, de én a hagyományos pezsgőt készítem — mondta el Légli Ottó.
Szerinte a bortermelés legnagyobb kihívása a tradicionális pezsgőkészítés.
— A minőség 70–80 százaléka a szőlőben dől el, az alapbornak komoly elvárásoknak kell megfelelnie, minden bogyónak makkegészségesnek kell lennie — emelte ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Megjegyezte: a sav- és alkoholtartalomra különösen figyelni kell.
— Csak kézzel lehet szüretelni, az egész fürtöt préseljük és jó, ha ötven százalékos a kihozatal. A mustot tisztítjuk, majd márciusban a második erjesztés után koronazárral lezárjuk. Törvény írja elő a minimális érlelési időt. Mi a gyümölcsös pezsgőnket legalább 20–22 hónapig érleljük — magyarázta Légli Ottó, aki az idén 13 ezer palack pezsgőt értékesített.
Hozzátette: rajnai rizlingből, Furmintból készül a pezsgőjük, de telepítettek Ezerjót és tervben van tavasszal a Csomorika telepítése is.
— Ez utóbbi fajtát a pécsi Littke pezsgőgyár használta fel, akiknek Bostonban, Koppenhágában, Londonban volt lerakatuk. A balatoni borrégióban egyre több borászat kezd tradicionális pezsgőt készíteni. Garamvári Vencel az elsők között kezdett tradicionális, palackban erjesztett pezsgőt készíteni, rajta kívül a Sauska és Kreinbacher pincészet meghatározó a piacon. A balatoni termőterületeinken nagyon jók a feltételek, könnyed, légies pezsgő készíthető az itteni szőlőfajtákból — tette hozzá Légli Ottó.
Annyi máshoz hasonlóan a pezsgő is drágult az idén.
— Mi húsz százalékot emeltünk a pezsgőink árán, azonban a költségek növekedése jóval nagyobb arányú volt ennél — mondta el a balatoni borász.
Magyar pezsgőt ittak világszerte
— Az első világháború idején hazánkban még 23 pezsgőüzem működött, és a franciák után mi exportáltuk a legtöbb pezsgőt — emelte ki Légli Ottó. — Ettől a helyzettől ma már nagyon messze vagyunk és a hazai borászoknak nincs is rá esélyük, hogy visszaszerezzék a világháború előtti pozíciókat.
Magyarországon ma évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, hazánk ezzel a világ 10. legnagyobb pezsgőgyártója — derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. Hazai piacra kerül a Magyarországon előállított pezsgő 75–80 százaléka, s csak negyede-ötöde megy exportra. Legfontosabb célországaink idén Románia, Kanada, Észtország, Svédország és Lettország. A pezsgőpiac stabil növekedést mutat világszerte, az elmúlt húsz évben 70 százalékkal nőtt a világ pezsgőtermelése. Az előállított pezsgő 83 százaléka fehér, 15 százaléka rozé, 2 százaléka vörös.
— Egy pezsgő bontása mindig ünnep, jó lenne, hogy az apróbb örömök megélésekor is koccintanánk vele — emelte ki Légli Ottó.
A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
:
Forrás: sonline.hu
Nyitókép: