
Kézi fújógéppel sorokba rendezik a mogyorót Balatonboglár határában, majd összegereblyézik a termést és géppel felszippantják, amely különválogatja a leveleket és a port a mogyorótól.
– Október elején kezdtük és a napokban végzünk a szürettel – mondta Gyenes Szilárd, aki 2,5 hektáron termeszt mogyorót, s családja már harminc éve foglalkozik ezzel. – Az aszály miatt közepes a termés, viszont a laboreredmények alapján kiváló a minőség, mind az olaj, mind a vitamintartalmat tekintve.
Szerencsére a tavaszi fagyok és a nyári jégesők elkerülték az ültetvényt.
Maga készítette válogatógépébe kerül a mogyoró, majd többségében külföldi piacokra,
a Benelux államokba indul útnak. Nutella, mogyorós csoki lesz belőle, az apróbb szemeket pedig vetésre viszik, például az autópályák mentén ültetik el.

Így gyűjtik be a balatoni mogyoró
Fotó: Lapat Lili/Sonline.hu
Pörkölik is a mogyorót
Enyhén emelkedett a felvásárlási ár, kilóját 1200 forintért tudják most eladni a bogláriak. A mogyorót kézzel is átválogatják, hogy biztosan ne legyen benne egy rossz szem se. A törőgép mellett van pörkölőgépük is, pörkölt mogyorót is készítenek. Gyenes Szilárd elmondta: a kedvelt fajták továbbra is a római és a Barcelona, amelyek már ötödik éve fordulnak termőre.

Fotó: Lapat Lili/Sonline.hu
Somogyban kéttucatnyi termesztő foglalkozik mogyoróval negyven hektáron. A legtöbben héjasan adják el a termést, egy-két termelő foglalkozik feldolgozással, például mogyoróolaj készítésével. A mogyoró gazdag telítetlen zsírsavakban, fogyasztásával csökkenthető a szívbetegségek kockázata. Emellett sok benne a növényi rost, a B1- és az E-vitamin is.
Forrás: Sonline.hu
Nyitókép: Zoosnow/Pixabay