Góz Lilla/ Sonline.hu | 2021.10.22. 14:00
Szomorúak a mókusok – Nutella lesz a balatoni mogyoróból
Végéhez közeledik a mogyorószüret Balatonboglár és környékén. Az aszályos időjárás miatt közepes termést tudtak csak betakarítani, viszont a minőség kiváló. A balatoni mogyorót édesipari vállalatok vásárolják, csokoládék és krémek alapanyaga.

Kézi fújógéppel sorokba rendezik a mogyorót Balatonboglár határában, majd összegereblyézik a termést és géppel felszippantják, amely különválogatja a leveleket és a port a mogyorótól.

– Október elején kezdtük és a napokban végzünk a szürettel – mondta Gyenes Szilárd, aki 2,5 hektáron termeszt mogyorót, s családja már harminc éve foglalkozik ezzel. – Az aszály miatt közepes a termés, viszont a laboreredmények alapján kiváló a minőség, mind az olaj, mind a vitamintartalmat tekintve.

Szerencsére a tavaszi fagyok és a nyári jégesők elkerülték az ültetvényt.

Maga készítette válogatógépébe kerül a mogyoró, majd többségében külföldi piacokra,

a Benelux államokba indul útnak. Nutella, mogyorós csoki lesz belőle, az apróbb szemeket pedig vetésre viszik, például az autópályák mentén ültetik el.

Így gyűjtik be a balatoni mogyoró
Fotó: Lapat Lili/Sonline.hu

Pörkölik is a mogyorót

Enyhén emelkedett a felvásárlási ár, kilóját 1200 forintért tudják most eladni a bogláriak. A mogyorót kézzel is átválogatják, hogy biztosan ne legyen benne egy rossz szem se. A törőgép mellett van pörkölőgépük is, pörkölt mogyorót is készítenek. Gyenes Szilárd elmondta: a kedvelt fajták továbbra is a római és a Barcelona, amelyek már ötödik éve fordulnak termőre.

Fotó: Lapat Lili/Sonline.hu

Somogyban kéttucatnyi termesztő foglalkozik mogyoróval negyven hektáron. A legtöbben héjasan adják el a termést, egy-két termelő foglalkozik feldolgozással, például mogyoróolaj készítésével. A mogyoró gazdag telítetlen zsírsavakban, fogyasztásával csökkenthető a szívbetegségek kockázata. Emellett sok benne a növényi rost, a B1- és az E-vitamin is.

Forrás: Sonline.hu

Nyitókép: Zoosnow/Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva