Góz Lilla / sonline.hu | 2021.01.02. 17:00
Tíz éve gyárt pezsgőt Légli Ottó, a balatoni borász
Egyre több dél-balatoni borász kap kedvet ahhoz, hogy pezsgőt készítsen. Pedig több év is eltelik, mire az alapborukból elkészül a szénsavas alkoholos ital.

Légli Ottó tíz éve kezdett pezsgőgyártásba, a szakmai kihívás mellett az is motiválta, hogy családjával rajonganak a minőségi, klasszikus pezsgőért.

Megállás nélkül dolgozik a címkézőgép Légli Ottó pincéjében ezekben a napokban. Amint elkészül, már rakják is dobozba az üvegeket. Raktáruk most útra kész borokkal és pezsgőkkel van tele

A balatoni borász tíz évvel ezelőtt kezdett el pezsgőkészítéssel is foglalkozni, az alapokkal még friss diplomásként a balatonboglári borgazdaságban ismerkedett meg. Az indíttatást az adta, hogy családjával évek óta kedvelik a minőségi szénsavas alkoholos italt.

Fotó: sonline.hu

 

– Klasszikus pezsgőt készítünk, ami azt jelenti, hogy a második erjesztés abban a palackban történik, amiből kínáljuk a buborékos alkoholos italt – mondta el Légli Ottó. Hozzátette: nagyon összetett folyamat mire egy üveg pezsgő elkészül.
– Nincs javítási lehetőség, nagyon szigorú szabályok és mérések alapján dolgozunk, ként szinte minimálisat használunk, hiszen kétszer erjesztjük az alapbort – sorolta a balatoni borász. Megjegyezte: úgynevezett tükrös, stabil 11 térfogat-százalékos alkoholtartalmú újbort kell elérniük márciusra, aztán ebből kezdődhet a pezsgősítés. – Cukrot és élesztőket adunk a borhoz, aztán speciális koronazárral zárjuk le az üvegeket, majd 36 hónapon át pihentetjük, legvégül rázóállvány és jégdugó segítségével kivesszük a tetején felgyülemlett seprőt.

2020-ban összesen tízezer palack száraz pezsgővel jelentek meg a piacon. Egyik kedvelt pezsgőjük a Légli Brut, amely 2015-ös furmint és rajnai rizling alapborból készült. Emellett chardonnayból is készül pezsgőjük, s erjesztés alatt van a pinot noirjuk.

A járvány alatt mintegy huszonöt százalékkal csökkent a forgalmuk, a legtöbb rendelésük ugyanis korábban a fővárosi éttermektől és szállodáktól érkezett, de szaküzletek is forgalmazzák italaikat.

– A pezsgő ugyanis már régen sokkal több, mint egy szilveszteri ital, nagyon sok helyen aperitifként kínálják.

Száraz és édes balatoni pezsgő is készül már évek óta

Garamvári Vencel elsőként állított elő saját pezsgőt a dél-balatoni régióban. Tradicionális technológiával megalkotott első palack pezsgőit 1999-ben bocsátotta piacra. Légli Ottón kívül a Bujdosó és a Hujber Pincészet is készít pezsgőt. Hujber Attila borász elmondta: a klasszikus pezsgő mellett mustból erjesztett asti technológiával készítenek szénsavas alkoholos italt.

– Idén egy 2017-es chardonnayból készült klasszikus pezsgő, valamint egy 2020-as Irsai Olivérből erjesztett kapható a piacon, bízunk benne, hogy szilveszter előtt élénkülni fog a kereslet a palackok iránt.

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva