Babel Sound, a világzenei nagyfesztivál
Helyszín Balatonboglár, Szabadság utca 14
Időpont
A Babel Sound művészek a fesztiválon valóban kapcsolatba kerülnek egymással és a közönséggel. A hagyományos zenei fesztiválokkal ellentétben a fellépők itt nem csak a fellépésük napjára jönnek, hanem a fesztivál több napján vagy teljes idején velünk vannak.

július 18. szerda

CSAVARGŐZÖS SZÍNPAD – BALATON CSAVARGŐZÖS MŰEMLÉKHAJÓ, BOGLÁRI KIKÖTŐ

17:00 ToSoDa Projekt (Magyarország)

A ToSoDa Projekt 2016 tavaszán alakult Kácser Tamás-gitár (Toma=TO) Szombathelyi Patrik-handpan, hangdrum (SO) és Dankowsky Áron-cajon (DA) együttműködéseként… Az azóta eltelt két évben számos fesztiválon, (Mediawave, Everness, Journey to Tarab, stb.) több országban (Ausztria, Olaszország, Románia, Csehország) is muzsikáltak már, és idén nekiálltak első lemezük összerakásának is, ami remélhetőleg nyárra már toplisták élére repíti őket. Stílusuk meghatározása: sprituális drum ‘n bass (is) – többnyire lágy, ellazulós meditatív dallamok, néhol kicsit felpörgetve, egy kis latinos vagy drum’n bass-es lüktetéssel megspékelve.

NAGYSZÍNPAD – PLATÁN STRAND

19:30 HolddalaNap (Magyarország)

A HolddalaNap Zenekar elsősorban saját dalokat öltöztet közös zenei tudásunkból szőtt ruhába. A hazai népzene az otthona mindőnknek, a Zenekar tagjai e forrás vizein nevelkedtek. Aztán, ki-ki a maga élete, útja szerint: a régi-zenei, a balkáni, perzsa, latin-amerikai, s talán a csapatból a legtöbbünk a flamenco hangszerekkel/hangképzéssel, dallamvilággal kötöttünk mélyebb ismeretséget. A muzsikánkban így, mindőnk tudása alapoz világzenét, hiszen ma a világ zenéi is álmainkba szövődnek, a hangok ezer íze mögött ott lüktet a sokféle világ…

Dalaink a rítus világában laknak szívesen, az ősi hangzásvilág felel meg jól érzéseink kifejezésének. A hangszerelés is népzenei, régi zenei jellegű: akusztikus hangszerekkel muzsikálunk. A zenekar minden tagja énekel, ez a többszólamúságnak tág teret teremt. Vágyunk arra is, hogy a muzsikánkra, mint régi ünnepeken: ha imát éneklünk is, táncra dobbanjon a szív s a láb! A csípőt, láthatatlan szálakkal mozgatja a dobok lüktetése…

21:00 Hora de Joglar (Katalónia, Spanyolország)
Az Hora de Joglar a kreáció és a zene iránti lelkesedésből született. Ferriol Virgili (dob) és Aniol Nebot (hegedű ) különböző formációkban már játszottak együtt színpadon, de tudták, hogy együtt szeretnének a zenélni. Elkezdtek dalokat írni, csupán élvezetből. Teltek-múltak a napok és hetek, a repertoár nőtt, és több hangszerre és zenészre volt szükség, hogy kibontakozhasson amit Ferriol és Aniol megálmodtak. Lépésről lépésre bővült a zenekar és ezen dalok köré csoportosultak, létrehozva egy új formációt, amely az élet örömét hozza el.

NAGYSÁTOR – PLATÁN STRAND

10:00 Évkerék Társulat (Magyarország)

A világhoz való sokrétű kapcsolódás igényének, a távoli tájak iránti kiapadhatatlan kíváncsiságnak évszázadok óta természetes műhelye a mese-és énekmondás aktusa. Vándorfabulák, mesék, dalok vándoroltak szájról szájra, népről, népre, öregjeink messzi időkről, messziről jött vándorok, igricek, távoli tájakról hoztak híreket, kötötték össze érzelmileg a hallgatót az elbeszélések szereplőivel. A mesék, s a rítusok dalai nemcsak széles e világgal gombolyítanak össze, hanem összekötik az eget is a földdel!

11:30 DzsinnKalaDzsi (mongol-orosz-kínai-magyar)

Fúziós világzenét játszunk, hangszereink a világ összes kontinensét reprezentálják: szitár, tovsuur, doromb, pánsíp, gitár, hegedű, dohola, djembe, darbuka, bongo, cajon, didgeridoo. Zenénkben saját kompozíciók mellett játszunk magyar, mongol, kínai, kazah és más népdalokat is, helyenként autentikus, néhol pedig modern felfogásban.

13:00 Group Duduk (Magyarország)

Az örmény zene érdekes keveredése a korai spirituális és a kereszténységgel érkező vallásos muzsikának. Ezen az estén a Group Duduk előadásában betekintést nyerhetünk ebbe a titokzatos zenei világba. A formáció 2016 -ban alakult és tradícionális örmény népzenét játszik. A jellegzetes duduk hang mellett a furulya és más tipikus örmény hangszereken keresztül ismertetik meg ezt a különleges hangzásvilágú zenét.

14:30 Arif Erdem Ocak – Nasip Kismet (Törökország)

Dalai török népdal-feldolgozások, melyek ritmusukkal és dallamvilágukkal, Arif sajátos gitártechnikájával megszólalva a múltat és jelent köti össze. 2016 április-májusában a híres Duman együttessel turnézva, annak elő-zenekaraként szerepelt, s többször zenélt a Törökországon kívül is széles körben ismert Tarkan fellépésein is. Napjainkban Magyarországon és külföldön koncertezik.

16:00 Mintamókus (Magyarország)

A Mintamókus egy gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek játszó zenekar interaktív kacagtató, néhol kukorékoltató műsorral. Mintamókus a világ körül: A világhíres cseh szerző, Milos Macourek könyvsorozatából összegyúrt történetben Matyi és Sári, valamint a varázstelefon kalandjait követhetjük Európából, Afrikán, Ázsián át Ausztráliába, majd Amerikába, hogy onnan kalandok során át visszatérhessenek Budapestre.

23:00 Fado Violado (Portugália)

A „Jangada de Pedra” a Fado Violado első albuma, munkánk összefoglalása. Néhány élőben bemutatott téma jól ismert Fado klasszikus, de vannak eredeti dalok és versek is a hagyományos Fadoról. A lemez bemutatja, hogyan látjuk mi a Fado-t, ez a Flamenco kultúra ibériai szemszögből. Nevünk, Fado Violado, abból a tényből ered, hogy nem portugál gitárt használunk, amely a Fadoban tipikus, hanem spanyol gitárt, violát. Eleinte gamba violát is használtunk. Szándékunkban áll lenyűgözni a konzervatív és a haladó közönséget is.

SZIMPLA ROMKOCSMA – BABELCAMP

22:30 Miramundo (Katalónia, Spanyolország)

A carioca-japán-portugál-olasz gyökerekkel rendelkező dalszerző, Luiz Murá elhagyta Brazíliát azzal az álmával, hogy zenei kulturális kapcsolatokat talál Brazília hangjai és a világ más országai között. A mediterrán Barcelonában találkozott az olasz hegedűművész, Agostino Aragno, Desirée Garcia Miras Spanyolországból és a nagybőgős Ernesto Vargas Mexikóból. Mindannyian tökéletes környezetet találtak az álmaik megvalósításának kísérletéhez: marokkói gimbrisok, olasz énekesek, flamenco táncosok, brazil szambások, ír hegedűsök, szenegáli djembe dobosok, oroszországi harmónikások, mexikói mariachik és románok öntudatlanul is ugyanazt a dalt játszák, új hangzásokkal megfűszerezve. Ez lett a MiraMundo létének magja.

0:00 Los Chocolatinos (spanyol-kuba-kolumbia)

Sokszínű zenei repertoárjukban szerepel a klasszikus szalsza, a merengue, a boleró és a kubai son, valamint az olyan modernebb ritmusok is, mint a timba. Az olyan ismertebb dalok, mint a Guantanamera, a Son de la Loma, a Lagrimas Negras vagy az Oye Como Vá, illetve modernebb zeneművek előadásával mind a vájt fülű közönség, mind a kevésbé beavatottak igényeit is kielégítik.

01:30 Chiki Lora (Magyarország)

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva